Egy aranylabdás is akad a Premier League szabadügynökei között

Vágólapra másolva!
2009.06.25. 19:54
Nagy edzők és kapitányok ide, csodás csatárok és százkezű kapusok oda, a közelmúlt labdarúgásának egyik legtöbbet emlegetett alakja a szerény képességű belga Jean-Marc Bosman, akinek hosszas bírósági tárgyalása végén kimondatott: lejárt szerződésű labdarúgóért átigazolási díj nem kérhető.
Michael Owen messze került egykori önmagától és a válogatottságtól
Action Images
Michael Owen messze került egykori önmagától és a válogatottságtól
Michael Owen messze került egykori önmagától és a válogatottságtól
Action Images
Michael Owen messze került egykori önmagától és a válogatottságtól

Tegnap a német első osztály szabadon igazolható játékosairól értekeztünk, ma a Premier League szabadügynökei kerülnek terítékre. Ahogyan az várható volt, több olyan labdarúgóval is találkozhatunk a transfermarkt.de alapján elkészített listában, akit egykoron még nagy becsben tartottak, szurkolók és vezetők a tenyerükön hordoztak. Ilyen például a 22-szeres angol válogatott Darius Vassell, akivel a Manchester City, a selecaóban 24-szer lehetőséget kapó Gilberto (legutóbbi klubja a Tottenham Hotspur volt), vagy a 2004-ben még 5.2 millió eurót érő középpályás, Sean Davis (Portsmouth).

Szintén nem tudja még, hol vág neki az alapozásnak a sokszoros jamaicai válogatott támadó, Ricardo Fuller (Stoke City), a francia jobbhátvéd, Noé Pamarot (Portsmouth), az angol válogatott Michael Ball (Manchester City) és az olasz nemzeti csapatban is bevetett David Di Michele (West Ham). Szintén szebb napokat látott egykoron a dán Peter Lövenkrands (Newcastle United), az ír válogatott szűrő, Rory Delap (Stoke City), hogy a Nwankwo Kanu, Dietmar Hamann párosról már ne is szóljunk. A két veteránról a Portsmouth, illetve a Manchester City mondott le könnyű szívvel.

Az ausztrál Mark Viduka kontraktusát a Newcastle nem hosszabbította meg, ami teljesítményét elnézve érthető, a Chelsea-nél a brazil Mineiro, a Stoke Citynél Amdy Fayé és Salif Diao járt hasonló cipőben.

Amikor nem is olyan régen a Deporban és a spanyol nemzeti csapatban rúgta a gólokat, aligha gondolta volna Diego Tristán, hogy 2009 nyarán már a West Hamnél is nemkívánatos személynek nyilvánítják, és hasonló dolog esett meg a brazil Cacapával (szintén válogatott) a Newcastle-nél és az egykoron magas szinten futballozó Laurénnel a Portsmouthnál.

Az valahol várható volt, hogy José Mourinho távozása után nem hosszabbít a Chelsea a portugál Henrique Hilárióval, vagy a Man. City Kelvin Etuhuval, a 2002-es vb-résztvevő Danny Millsszel és Gláuberrel, hiszen nem sok szerepet kaptak mostanában; az Arsenal viszont csak tavaly ilyenkor vette meg a portugál utánpótlás-válogatott Amaury Bischoffot, ám máris lemondtak szolgálatairól.

Nem lesz könnyű új kenyéradót találnia a 35 éves bekknek, Dominic Matteónak (Stoke City) és a még nála is két évvel korosabb Dwight Yorke-nak (Sunderland), nem úgy az Arsenaltól elbocsátott Vito Mannonének és a Liverpooltól elküldött Martin Hansennek.

Az Everton két olyan játékossal sem hosszabbított, akik egykoron Európa élcsapataiban rúgták a labdát: Nuno Valentével és Andy van der Meydével. A WHU-nál a 46-szoros ausztrál válogatott középső védővel, Lucas Neill-lel nem sikerült megegyezni a folytatásról, de az angol szabadügynöklista legismertebb játékosa egyértelműen Michael Owen, aki 2001-ben még aranylabdás volt, négy évvel ezelőtt pedig 25 millió eurót adott érte a Real Madridnak a Newcastle. Pedig Owen még csak 29 éves, ám az általa kért bér és a várható teljesítmény egyik eddigi kérője szerint sincs köszönő viszonyban egymással…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik