Elképesztő gól: vissza kellett volna adniuk a labdát, inkább belőtték

Vágólapra másolva!
2008.12.11. 14:01
Egészen furcsa gólok estek a Chesterfield–Droylsden FA-kupa-mérkőzésen, a Saltergate-stadionban: a 78. percben a vendégek kirúgták a labdát, hogy egy játékosukat ápolni lehessen. A chesterfieldiek elvégezték a bedobást, majd Jack Lester ahelyett, hogy visszaadta volna a labdát, átemelte a vendégek kapusát, ezzel megszerezve a 2–1-es vezetést. Három perc, tömegverekedéssel fenyegető balhé után aztán a házigazdák hagyták, hogy a középkezdés után Steve Halford a hálóig sétáljon – így alakult ki a 2–2-es, újrajátszást jelentő végeredmény.
Az első összecsapás után...
Fotó: Action Images
Az első összecsapás után...
Az első összecsapás után...
Fotó: Action Images
Az első összecsapás után...

Különös körülmények között esett két gól is az FA-kupa 2. fordulójában, a Chesterfield–Droylsden mérkőzésen. Az egyszer már köd miatt félbeszakadt meccs 1–1-re állt, mikor a Droylsden játékosa, Carl Lamb megsérült, és csapattársai kirúgták a labdát, hogy ápolni lehessen.

A vendégek arra vártak, hogy visszakapják a labdát, ehelyett Jack Lester átemelte a Droylsden kapusát, Craig Mawsont – ezzel megszerezte a vezetést a Chesterfield.

NAGYON NEM MINDEGY

Hogy értékelni tudjuk a Chesterfield gesztusát (no meg a Droylsden felháborodását): a továbbjutás ilyen szinten hatalmas pénzt, 30 ezer fontot hoz a kiscsapatoknak. És ha a következő körben esetleg idegenben kihúz egy nagycsapatot az alacsonyabb osztályú, a jegybevételből százezreket „kaszálhat” – ez akár egy évre is rendbe teheti a költségvetést.
A hazaiak megsértették az íratlan szabályokat ezzel, nem csoda, hogy az egyébként is túlfűtött hangulatú meccsen egyből kitört a balhé. A játékosok kis híján egymásnak estek, a vendégek menedzsere, Dave Pace pedig tajtékozva rohant a hazai kispad felé – végül a rendezőknek kellett megnyugtatniuk, mert időközben a Chesterfield-drukkerekkel is összeveszett.

Három perc totális káosz után folytatódhatott a játék, és Lee Richardson, a Chesterfield szakvezetője szólt játékosainak: engedjék gólt lőni a vendégeket. Így is történt, Steve Halford a kapuba sétált, ezzel kialakult a 2–2-es végeredmény, amely újrajátszást eredményezett (a videó megtekinthető itt, de Microsoft Silverlight kiegészítő telepítése szükséges hozzá).

„Nem beszélhetek a kollégám nevében, de úgy éreztem, nem lenne helyes, ha egy ilyen góllal nyernénk. Ami történt, ellentétes volt a futball szellemével, és tökéletesen megértem, hogy nagyon idegesek voltak a droylsdeniek. Óriási balhé lehetett volna, meg kellett tennünk ezt a gesztust” – nyilatkozta a meccs után Richardson, akinek kollégája még mindig dühöngött.

„Nem tudom, hogy a srác szándékosan lőtt-e gólt, de ha igen, az csalárd módon történt előnyszerzés – még ha a szabálykönyv szerint szabályos is volt, amit tett. A meccs után elnézést kértem a kollégámtól, mert nagyon kikeltem magamból a gól után. Így volt sportszerű, az újrajátszáson majd eldől, ki a jobb” – mondta Pace.

Bár mindkét edző azt mondta, ilyen esetet még nem láttak, történt már ilyen, és videofelvétel is van róla: pontosan ugyanez esett meg egy holland élvonalbeli, Ajax–Cambuur mérkőzésen.

Igaz, itt szándékosság nem vetődhetett fel: Vertonghen visszaívelése túl alacsonyra sikerült, és kirúgás helyett középkezdéssel jöhetett a Cambuur az amszterdami játékosok teljes döbbenetére. Az Ajax a Chesterfieldhez hasonlóan azonnal visszaadta az „ajándékot” a sárga-kékeknek.

Ugyanez az eset fordult elő a Vetra–Viking UEFA-kupa-mérkőzésen 2008 nyarán, de a litvánoknak itt eszükbe sem jutott a fair play, amiből nem kis felháborodás lett… A Viking végül a visszavágón 2–0-val állt bosszút, és továbbjutott.

Nézze meg a történetet „képesítve" is!

ÍGY IS LEHET (AJAX–CAMBUUR)


NO MEG ÍGY IS (VENTRA–VIKING)

---- N ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik