Roy Hodgson: Gera Zoltán nagy erőssége lehet jövőre a Fulhamnek

Vágólapra másolva!
2008.06.14. 07:31
Miközben hazája válogatottjának kispadján külföldi kapitányok váltják egymást, Roy Hodgson bebarangolta Európát, és mindenütt sikeres volt: Svédországban, Svájcban, Olaszországban. Fél éve hazatért, újra a Premier League-ben menedzserkedik, s azzal vált egy csapásra érdekessé a magyar drukkerek számára, hogy Gera Zoltán edzője lett. Pontosabban, hogy a legmagasabban jegyzett magyar futballista az ő kívánságára került a Fulhamhez.
Roy Hodgson: "Emberek! Gera kezdő lesz!"
Fotó: Action Images (archív)
Roy Hodgson: "Emberek! Gera kezdő lesz!"
Roy Hodgson: "Emberek! Gera kezdő lesz!"
Fotó: Action Images (archív)
Roy Hodgson: "Emberek! Gera kezdő lesz!"

Ezekben a napokban mégsem Angliában kell keresni a 60 esztendős szakembert, hanem jobbára Ausztriában, ahol az UEFA szakmai elemzőcsoportjának tagjaként járja az Eb-meccseket. Bécsben exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak.

– Mit szól az Európa-bajnoksághoz? – kérdeztük a nagy tekintélyű brit szakembert.
– Nagyon tetszik! Rendkívüli módon élvezem.

– Több neves kollégája szerint alacsony a színvonal.
– Egyáltalán nem értek egyet velük. Szerintem izgalmasak, jók a meccsek, elég sok gól esik, szóval, kitűnő a kontinensbajnokság.

– Ön svájci kapitányként csodát tett, sikertelen évtizedek után kijuttatta a csapatot a világ- és az Európa-bajnokságra is a kilencvenes években. Mit szólt a házigazda búcsújához?
– Sajnáltam a svájciakat, nem volt szerencséjük. A csehek ellen sem játszottak rosszul, voltak helyzeteik, és a törökök ellen is vezettek, nyerésre álltak. De hát a futball ilyen, szerencse nélkül nagyon nehéz…

– A magyarok sincsenek itt, de nálunk ez már nem is meglepetés. Ön viszont alaposan ismeri a nemzetközi labdarúgást, talán a mi focinkról is van véleménye.
– Ne haragudjon, de nemigen. Tudja, mikor láttam legutóbb magyar csapatot játszani? Amikor 1995-ben a svájci válogatottal dolgoztam, és ugyanabban az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szerepeltünk. Budapesten kettő kettőt játszottunk, aztán Zürichben mi nyertünk három nullára.

– Ha labdarúgásunkból nem is naprakész, egyik futballistánkat alkalma lesz alaposan megismerni.
– Úgy bizony. Gera Zoltán nagy erősségünk lehet az új idényben.

– Ha a Fulhamhez igazolt, annak nyilván az az oka, hogy önnek megtetszett a játéka. Mikor döntött úgy, hogy szeretné megszerezni?
– Januárban, azóta figyeltük.

– Mik azok a tulajdonságok, amelyek megtetszettek önnek Gerában?
– Rendkívül technikás, a levegőben is kitűnően érvényesül, és nem mellesleg igen gólerős. Középpályásként és csatárként is bevethető, sokoldalú, jó labdarúgó.

– A magyar légiós kezdő lesz a Fulhamben?
– Igen, azért szerződtettük: szerintem Gera Zoltán kezdőember lesz. Persze ne feledje, hogy a keret több mint húsz játékosból áll, és egyszerre azért nem lehet mindenki a pályán.

A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBAN
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik