Az általános igazgató a Premier League felsőbbrendűségét hirdeti

Vágólapra másolva!
2008.05.08. 12:15
Richard Scudamore szerint az európai klubok féltékenyen figyelik a Premiership történéseit, és azt szeretnék, ha az angol élvonal válságba kerülne, és visszaesne a színvonala. A Premier League igazgatója Sepp Blatter FIFA-elnök 6+5-ös javaslatára reagált így, amely szerint ötnél több idegenlégiós nem lehetne egyszerre a pályán.
A FIFA korlátozná az idegenlégiósok számát
Foto: Action Images
A FIFA korlátozná az idegenlégiósok számát
A FIFA korlátozná az idegenlégiósok számát
Foto: Action Images
A FIFA korlátozná az idegenlégiósok számát

Scudamore szerdai nyilatkozatában kijelentette, az európai ligák vezetői csak féltékenyek az angol labdarúgás sikereire, és azért találnak ki mindenféle szabályt, hogy az angol hegemóniát megtörjék.
Az általános igazgató elsősorban Sepp Blatter FIFA-elnök 6+5-ös szabályjavaslatára utalt, amely szerint ötnél több idegenlégiós nem lehetne a pályán lévők közt.

„Miért hagynánk, hogy az európai törvényhozók végignézzenek az angol labdarúgáson, és azt mondják: túl sikeresek az angolok, jobbak, mint mi – mit tehetnénk, hogy egy kicsit visszavessük őket?” – fakadt ki Scudamore.

„Ez nem a fejlődés receptje, és jobban aggódom emiatt, mint bármi más miatt” – folytatta a javaslat elleni ágálását az igazgató.

Ami azt illeti, nincs egyedül az ellenzék táborában. Az Európai Közösségek Bírósága korábban már elvetette ezt az ötletet, mondván, hogy ellentétes a közösségi joggal.

Jan Fígel, sportért felelős biztos pedig nemes egyszerűséggel ennyit mondott a javaslatról: „a 6+5 formula nem más, mint nemzetiségi alapon történő diszkrimináció”.

A kérdést a FIFA rendes évi találkozóján vitatják meg, amire májusban kerül sor.

Scudamore élesen reagált Kevin Keagannek, a Newcastle menedzserének véleményre is, amely szerint a Premier League kezd unalmas lenni.

„Nem hinném, hogy józan ésszel bárki komolyan gondolja, hogy a Premier League unalmas. Kevin is csak a Chelsea-től elszenvedett 2–0-s vereség hevében mondta ezt.”

„Igen, az elmúlt években ugyanaz a négy csapat végzett az első négyben, de ez a Bajnokok Ligája eredménye: egy önbeteljesítő folyamat. Ez nem a Premier League hibája. Mások előtt is ott a lehetőség, hogy bekerüljenek az elitbe, és ez meg is fog történni. A következő öt évben biztosan nem ugyanaz a négy csapat végez majd az első négyben” – bocsátkozott jóslatokba Scudamore.

A történethez az is hozzátartozik, hogy míg az állítólagos irigykedők ferde szemmel figyelik az angol klubcsapatok előretörését és az idei BL-döntő Manchester United–Chelsea házi rangadóját, az angol nemzeti tizenegy nem épp a fénykorát éli, hiszen nem jutott ki a júniusban kezdődő osztrák-svájci közös rendezésű Eb-re.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik