Ha valami motiválhatja a Chelsea-t, az a Mourinho iránti tisztelet

Vágólapra másolva!
2007.09.23. 13:29
Százharmincegyedik alkalommal találkozik ma egymással bajnoki mérkőzésen a Manchester United és a Chelsea, az angol Premier League utóbbi két idényének két legkiemelkedőbb csapata. Ezúttal nem csupán a hazai pálya előnye, hanem szinte minden a „vörös ördögök” mellett szól, nem lehet ugyanis elvonatkoztatni Jose Mourinho szerdai menesztésétől.
Wayne Rooney (balra) és John Terry már sok nagy csatát megvívott egymással, most újra találkozhatnak
Imago
Wayne Rooney (balra) és John Terry már sok nagy csatát megvívott egymással, most újra találkozhatnak
Wayne Rooney (balra) és John Terry már sok nagy csatát megvívott egymással, most újra találkozhatnak
Imago
Wayne Rooney (balra) és John Terry már sok nagy csatát megvívott egymással, most újra találkozhatnak

NÉHÁNY ÉRDEKESSÉG

  • Egy esetleges vendégsiker a Chelsea történetének 1500. győzelmét jelentené a bajnokságban
  • Wayne Rooney 150. alkalommal léphet pályára a Manchester United mezében
  • Ashley Cole pályafutása 200. Premier League-mérkőzése előtt áll
  • John Obi Mikel 50. alkalommal húzhatja magára a Chelsea mezét
Ez a Manchester United–Chelsea mérkőzés már nem ugyanaz – ezt csak az nem ismeri el, aki nem akarja figyelembe venni a tényeket.

A magyarázatot érdemes Neil Warnock, a Sheffield United korábbi menedzserének minapi nyilatkozatával kezdeni. A szakember azt mondta: furcsa helyzetet idézhet elő, ha van egy klubtulajdonos, aki százmilliókat költ egy csapatra, hogy az jó legyen, és van egy vezetőedző, aki viszont minden babért learat a sikerekért.

Márpedig a Chelsea-nél ez volt a helyzet az utóbbi három esztendőben. Roman Abramovics szerződtette a Portóval UEFA-kupát, majd Bajnokok Ligáját nyerő Jose Mourinhót, a világ egyik legjobb edzőjét, és vásárolt neki egy remek játékoskeretet, amellyel azonnal bajnok lett, és a címet a következő szezonban meg is védte.

Mourinho azonban olyan karizmatikus személyiség, aki teljesen a saját képére formálta a Chelsea-t, és a távozását kísérő hisztéria bizonyítja, hogy a szurkolók és a játékosok nehezen tudják elképzelni nélküle ezt a csapatot.

Szavazás

Mi lesz a Manchester United–Chelsea mérkőzés eredménye?

Írja be az itt látható számot!
Nos, hát ezért lesz más a vasárnapi Manchester United–Chelsea rangadó az Old Traffordon.

Ugyanakkor persze az is előfordulhat, hogy a vendég kékek futbalistái nem csak gépiesen és motiválatlanul teszik majd a dolgukat az „Álmok színházában”, hanem Jose Mourinhóért is játszanak.

Nagy kérdés, hogy Avram Grant, az új menedzser képes-e elfogadtatni magát azokkal a sztárokkal, akik szinte kivétel nélkül mentorukként tekintettek a portugál edzőre, de még a kivétlek is kellően tisztelték.

Grant tudja ezt, ezért már az első, általa megtartott edzés után félórás „lelkigyakorlatot” tartott a játékosoknak. Hogy ez mennyire volt eredményes, az vasárnap délután kiderül.

A hazaiaknál Gary Neville és Owen Hargreaves még nem játszhat, mert nem teljesen egészséges. A kékeknél a sérültlista még mindig hosszú: Didier Drogba, Claudio Pizarro, Frank Lampard és Ricardo Carvalho is biztosan a nézőtérről figyeli majd a társait.

Ami a számokat illeti, a címvédő Manchester United a két együttes eddigi 130 bajnoki mérkőzéséből 54-et nyert meg, s 40 döntetlen mellett a Chelsea-nek 36 győzelem jutott.

Amióta Premier League-nek hívják a sorozatot, jobb a Chelsea mérlege: 9 győzelem, 13 döntetlen, 8 MU-siker.

Sir Alex Ferguson a Jose Mourinho irányította londoniakat az utóbbi hat Premiership-találkozójukon csak egyszer, 2005 november 6-án tudta legyőzni (1-0).

Ez volt az az emlékezetes meccs, amelyen Darren Fletcher gólja az akkori címvédő 40 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozatának vetett véget.

MANCHESTER UNITED–CHELSEA ÖRÖKMÉRLEG

MU-győzelem Döntetlen Chelsea-győzelem
Összes bajnoki mérkőzés 54 40 36
Összes bajnoki Manchesterben 25 23 17
Összes mérkőzés 64 44 40


VIDEÓ – JOSE MOURINHO MOMENTUMAI A CHELSEA-NÉL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik