Lapértesülés szerint a Glazer család eladná a Manchester Unitedet

Vágólapra másolva!
2007.05.25. 10:54
A Mirror című angol napilap pénteki, exkluzív anyagában azt írta, hogy a Glazer család eladná a Manchester United FC-ben birtokolt részvénycsomagját, vagyis eladásra kínálja a világ egyik legnépszerűbb és leggazdagabb labdarúgóklubját. Az újság szerint a família gazdasági elvárásai nem teljesültek az elmúlt két szezonban.
Sikeres szezont zárt a pályán a Manchester United
Sikeres szezont zárt a pályán a Manchester United
Sikeres szezont zárt a pályán a Manchester United
Sikeres szezont zárt a pályán a Manchester United

A család feje, Malcolm Glazer 831 millió fontért szerezte meg a klubot, de az összeg nagyobbik részét hitelből állta. A Mirror szerint 559 millió a londoni gazdasági élet centrumában, a Cityben tevékenykedő különböző cégektől származott, a kölcsönöket természetesen megfelelő időn belül vissza is kell fizetni. Tavaly azonban a JP Morgan bank közreműködésével újabb 71 milliót kellett felvennie a tulajdonosnak, így az össztartozás 660 millióra növekedett.

A lap úgy tudja, hogy az MU gazdasági főnökeinek évente 62 milliót kell visszatéríteniük, s ez az összeg szinte teljesen elemészti a bevételt.

A Mirror kiemelte: hiába növelték 76 ezresre az Old Trafford befogadóképességét és emelik a következő szezonban 14 százalékkal a jegyek árát, a hitel visszafizetése meghaladja a Glazer család lehetőségeit. A játékosok bélre ugyanis szintén felfelé mozdult el, ráadásul a tulajdonos minde egyes átigazolási időszakra 25 milliót ígért Sir Alex Ferguson menedzsernek.

Meg nem erősített hírek szerint a klubmenedzsment és a floridai székhelyű család kapcsolata nem rózsás.

Malcolm Glazer amerikai üzletember 2005-ben szerezte meg az MU többségi tulajdonát, noha a szurkolók hónapokon keresztül tiltakoztak az akkoriban még tőzsdén lévő gazdasági társaság eladása ellen. A váltás után a klub részvényeit vissza is vonták a pénzügyi börzéről. A családfő tavaly áprilisban szélütést kapott, azóta fiai irányítják a klub gazdasági tevékenységét.

„Annyit hallottunk, hogy a United nem váltotta be a Glazerek reményeit. A United megvásárolása nem a futballklub birtoklásáról szólt, egyértelműen üzleti döntés vezérelte a családot. Azt gondolták, ha sok pénzt fizetnek, akkor annak révén sok pénzt is csinálhatnak. Befektetési szempontból azonban szinte végzetes döntésnek bizonyult a gazdasági döntés” – idézte a lap a City egyik jól értesült szakemberét.

Pénteken délelőtt a Glazer család közleményben tagadta az eladási szándékot:
„A Glazer család hosszú távon kötelezte el magát a Manchester United mellett. Nem tervezzük a klub eladását. Miért tennénk ilyet? A Unitedet a pályán és azon kívül is még sikeresebbé szeretnénk tenni”.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik