Dubai cég kezébe kerülhet a Liverpool

Vágólapra másolva!
2006.12.04. 13:26
Angol médiaértesülések szerint a Dubai International Capital 450 millió fontot áldozna a Liverpool FC tulajdonjogáért, s a BBC úgy tudja, a konzorcium már engedélyt kapott a tárgyalásokra. A megbeszélések ezen a héten kezdődhetnek.
Liverpooli gólöröm a Wigan ellen
Reuters
Liverpooli gólöröm a Wigan ellen
Liverpooli gólöröm a Wigan ellen
Reuters
Liverpooli gólöröm a Wigan ellen

A DIC terveiben szerepel egy 200-250 millió fontért felépítendő új, 60 ezer férőhelyes stadion is. A konzorcium a kormánykézben lévő Dubai Holdings leányvállalatának számít, s már kizárólagos jogot szerzett arra, hogy betekinthessen a Liverpool FC könyvelésébe. Ez fontos lépés a tulajdonjog megszerzésének irányába.

Az angol Premier League-ben már számos klub került külföldi kézbe: az elmúlt években az Aston Villa, a Chelsea, a Manchester United, a Portsmouth, s nemrég a West Ham United tulajdonjoga kelt el.

A Dubai International Capital főnöke Szamír al-Anszari, aki már vezeti a Madame Tussauds Groupot és a Travelodge szállodaláncot, valamint egyharmadban birtokolja a London Eye nevű ultramodern óriáskereket is. A DIC a Dubai Holdings befektetőrészlege, az anyacég Mohammed bin Rasid al-Maktum sejk tulajdona.

Jelenleg az 51 százalékos részesedéssel bíró elnök, David Moores a Liverpool FC legfőbb tulajdonosa, de már beleegyezett az eladásba. Az biztosnak tűnik, hogy marad a klub élén, ha sikeres lesz a DIC „hatalomátvétele”, s ebben az esetben Rick Parry főigazgató sem távozik. A dubai konzorcium ugyanis nem kíván napi szinte foglalkozni a Vörösökkel.

A klub adósságát 80 millió fontra becsülik, ezt az új befektető állja, s a felépítendő stadion költségeit is figyelembe veszik a 450 milliós üzletnél. Angol szakértők szerint a Liverpool FC értéke jelenleg 170 millió font.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik