Rekordokat döntöget a Milwaukee, nagy pofont kapott a Sixers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2018.11.05. 09:40
null
Giannis Antetokounmpo (Milwaukee) kosárra dob (Fotó: nba.com – twitter)
Remek játékkal dobta szét a Sacramentót a Milwaukee az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így Giannis Antetokounmpóék továbbra is tartják a Toronto tempóját a Keleti főcsoport elején – a Raptors egyébként most néhány perc alatt szétszedte a Lakerst és újabb magabiztos győzelmet aratott. A Portland nem adott esélyt a Minnesotának, a Magic meglepetésre nyerni tudott San Antonióban, hatalmas pofont kapott a Philadelphia, a Wizards és a Suns átka pedig megtört.

 

Milwaukee Bucks–Sacramento Kings 144–109

Két rekordot is megdöntött a Bucks. Elsöprő támadójátékot mutattak be a hazaiak, már az első negyedben is ők diktáltak, de a másodikban vált igazán egyértelművé, hogy ezt a tempót csak ők bírhatják ezen az estén – a nagyszünetben már 19 pont volt közte és a fordulás után is csak tovább nyílt az olló. A 144 dobott pont szezoncsúcs a csapatnál (hosszabbítás nélkül 1979 óta nem dobtak ennyit), a 22 bevágott hármas (és az 56 ráemelt is) pedig franchise-rekord, a hajrában érthető módon már pihenőt is adott kulcsjátékosainak Mike Budenholzer – Giannis Antetokokounmpo tripla-duplázott (26 pont, 15 lepattanó, 11 gólpassz), kiharcoltak 33 büntetőt és 17-tel több triplát emeltek rá, mint duplát. Továbbra is nagyon eredményes a csapat megújult játéka, a gálaszerű győzelem után 8–1-ről folytathatják, méghozzá Portlandben.

Ez most sok volt. Sorozatban öt győzelem után kapott ki a Kings és bár papíron a vendégeknek is feküdt ez a stílus, ezúttal nem volt bennük annyi, hogy megszorítsák a Milwaukee-t - nem rendelkeznek olyan kinti tűzerővel, mint ellenfelük, Nemanja Bjelicának nem is ment a játék és igazából csak a 22 pontos karriercsúcsot hozó Justin Jackson fogott ki jobb napot. Baj nincs, ez benne van a Bucks ellen és főleg benne van ebben a játékstílusban, így is hatodikak Nyugaton és most már hazatérhetnek, következőleg a Torontót fogadják.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 26/3, Bledsoe 17/3, Ilyasova 15/9
A Kings legjobb dobói: Jackson 22/12, Hield 19/6, Fox 15/9

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Brooklyn Nets–Philadelphia 76ers 122–97

Vállalhatatlan volt a Sixers. A vendégek botrányos teljesítményét talán a 28 eladott labda mutatja a legjobban, ami negatív szezoncsúcs az egész ligában és amiből szűk negyven pontot ajándékoztak a Brooklynnak – az első félidőben a gyengélkedő Nets ezt még kevésbé tudta kihasználni, aztán a fordulás után köszönték szépen a lehetőséget a hazaiak. Ben Simmons szerint puhán, Brett Brown szerint elfogadhatatlanul játszottak és a tréner Simmonst és Embiidet le is vitte a pályáról a negyedik negyed közepén, nem erőltette tovább ezt az estét – a hazai 6–0-s mérlegük mellé oda kell tenni az idegenbeli 0-5-öt, egyelőre nagyon messze vannak attól, amit szeretnének elérni.

Időbe telt felpörögnie a Netsnek. A hazaiak is borzasztóan kezdtek, 5/28-at (!) dobtak mezőnyből az első negyedben, de a rengeteg philadelphiai eladott labda miatt így is szoros volt a találkozó, sőt, még a második játékrészben is csak kisebb előnyt épített ki a Brooklyn. Aztán a fordulás után ők össze tudták magukat szedni, a harmadik negyedben 41 pontot tettek fel a táblára, ami csak eggyel marad el a hazai pályán egy negyedben dobott csúcsuktól és innentől már csak a végeredmény volt kérdéses – nem is kellettek nekik egyéni extrák, senki nem játszott kiemelkedőt, elég volt megbüntetni a vállalhatatlan Sixers hibáit. Ez volt az idei negyedik győzelmük és érdekesség, hogy mind a tíz meccsükön ugyanaz volt a kezdőötösük eddig idén, ilyesmire pedig utoljára 2002-2003-ban, a Kidd-Kittles-Jefferson-Martin-Mutombo csapatnál volt példa.

A Nets legjobb dobói: Russell 21/3, Hollis-Jefferson 21, LeVert 20/3
A 76ers legjobb dobói: Simmons 20, Embiid 16, Redick 15/3

Washington Wizards–New York Knicks 108–95

A mélyrepülés vége. A szezon eddigi legnegatívabb teljesítményét nyújtotta a Wizards, ám ezen az estén egészen mást mutatott a gárda, végre látszott az akarat, az elszántság és a fegyelem is védekezésben, aminek köszönhetően gyakorlatilag végig vezetni is tudott a társaság. A hét ponttal megnyert első negyed után John Wallék kontrollálták az eseményeket, majd amikor a harmadik negyedben kiegyenlített a New York, arra is tudtak válaszolni és amikor a záró etapban ismét egál volt az állás, még egyszer megrázták magukat: 86-86 után csak kilenc pontot kaptak az utolsó bő kilenc percben, ami óriási változás ahhoz képest, hogy eddig meccsenként 124-et kaptak átlagban. Elvették a vendégek tripláit, eladott labdákba kergették őket, elöl pedig Wall (26 pont, 7 gólpassz, 5 labdaszerzés) és Beal (22 pont, 7/14 mezőnyből) vezetésével megtették, amit kellett – sorozatban öt vereség után tudtak újra nyerni.

Hardaway nélkül nem megy. Jól látható, hogy honnan hiányoztak a pontok a Knicks oldalán, támadásban ugyanis eddig egyértelműen Tim Hardaway Jr. volt a vezér, azonban most hátsérülést szenvedett, amely miatt csak 24 percet tudott a pályán tölteni – hét pontot tett hozzá, az ő szerepét pedig senki nem tudta átvenni. Egyrészt hiányzott a fő pontszerző, másrészt hiányoztak az általa generált dobóhelyzetek, főleg ami a triplákat illeti, úgyhogy eléggé akadozott a gépezet, ami ráadásul éppen most párosult a Wizards feljavuló védekezésével, úgyhogy szinte végig alulról kellett játszaniuk - a hajrában sem találtak megoldást, így ők is begyűjtötték a hetedik vereségüket.

A Wizards legjobb dobói: Wall 26/9, Beal 22/3, Morris 16
A Knicks legjobb dobói: Kanter 18, Burke 13/3, Dotson 11

San Antonio Spurs–Orlando Magic 110–117

Tompa volt a Spurs. Nagyon nem ízlett a back-to-back a hazai csapatnak, LaMarcus Aldridge szerint ez ugyan nem lehet kifogás, de valamiért mégis szörnyen védekeztek magukhoz képest, nem volt meg a kellő energia és koncentráció hátul – már 26 pontos hátrányban is voltak, egy olyan csapattól kaptak 117-et, amely az előző három meccsén nem érte el a 100-at sem. Rudy Gay ugyan kiülte a találkozót, de ez önmagában még nem magyarázat, mindenesetre hiába DeMar DeRozan (25 pont, 9/16 mezőnyből, 7 lepattanó, 5 gólpassz) újabb jó teljesítménye, ez most kevésnek bizonyult - sorozatban négy győzelem után kaptak ki, Gregg Popovich szerint pedig jár a dicséret a Magicnek, mert magukhoz képes extrát játszottak akkor is, ha ők (a Spurs) elmaradtak a várakozásoktól.

Majdnem elrontotta az Orlando. A vendégek úgy érkeztek meg erre a találkozóra, hogy a dobott pontokat és a mezőnyszázalékot tekintve is ligautolsók voltak, ehhez képest most nagyon érezték, hogy mikor hova kell mozogni, remekül dobtak, vigyáztak a labdára és simán a San Antonio fölé nőttek - Aaron Gordon (26 pont, 8 lepattanó, 4/10 tripla) volt a főkolompos elöl, de hatan is tíz pont felett zártak náluk. A már agyonnyert mérkőzést azonban kis híján mégis elrontották, 105–79 után ugyanis egy 25–6-os rohamot produkált a Spurs és visszajött a meccsbe, de Augustinék még reagálni tudtak, Steve Clifford visszahozta a parkettre a kezdőket, ez pedig elégnek bizonyult ahhoz, hogy mégis behúzzák a győzelmet - négy vereség után nyertek ismét, de a kérdés az, hogy ebből a játékból mennyit tudnak majd állandósítani.

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 25/3, Mills 16/12, Belinelli 15/6
A Magic legjobb dobói: Gordon 26/12, Augustin 18/3, Ross 17/9

Phoenix Suns–Memphis Grizzlies 102–100

Ennyit számít Devin Booker. A dobógép nélkül tartás sem volt a Sunsban, legutóbb már visszatért és tudtak is egy szorosabb meccset játszani a Torontóval, most pedig legyőzték a remek formában lévő Memphist – méghozzá Booker két másodperccel a vége előtt dobott kosarával. A hátvéd 25 ponttal zárta az estét és ebből 14-et az utolsó negyedben szerzett, amikor hátrányból állt fel csapata és amikor már végig öt faulttal „a zsebében” játszott – a végén megvolt az esélye arra, hogy megnyerje a meccset a Sunsnak és meg is tette ezt. A Phoenix annak ellenére tudott nyerni, hogy volt 25 eladott labdája és egy négyperces pont nélküli időszaka, illetve hogy Deandre Ayton most nem a kosaraival (9 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) tűnt ki - Igor Kokoskov szerint nem fogják mutogatni ezt a meccset, de a győzelem már nagyon kellett nekik, hiszen zsinórban hét vereséggel érkeztek meg az összecsapásra.

Ez most egy gyengébb Memphis volt. Az elmúlt találkozókon a nagyon hatékony és tudatos támadójáték mellett az agresszív védekezés volt a Grizzlies fő fegyvere, ezúttal azonban egyik sem működött igazán - elöl nem voltak meg a labda nélküli mozgásaik, statikus volt a játékuk, hátul pedig éppen a legrosszabbkor nem tudták megállítani Bookert. A nagyobb baj mégis támadásban volt, ahhoz nincsenek meg a sztárjaik, hogy egy-egyezésből mérkőzéseket nyerjenek, ráadásul Marc Gasol (7 pont, 2/13 mezőnyből) nagyon szenvedett is Aytonnal szemben, így sorozatban három győzelem után most kikaptak - következőleg sem lesz könnyebb dolguk, hiszen a Golden State-hez látogatnak...

A Suns legjobb dobói: Booker 25/6, Ariza 16/6, Bridges 14/12
A Grizzlies legjobb dobói: Mack 21/6, Brooks 17/6, Conley 12/3

Portland Trail Blazers–Minnesota Timberwolves 111–81

Nem volt esélye a Wolvesnak. Jimmy Butler, Jeff Teague és Derrick Rose sem tudta vállalni a játékot a vendégeknél, így pedig (fogalmazzunk úgy, hogy) erősen limitált tűzerővel rendelkeztek – csak Karl-Anthony Towns és Andrew Wiggins jutott nyolc pont fölé, csapatszinten 31,2%-kal dobtak mezőnyből és 23,3%-kal tripláztak, így csak az első negyedben tudtak a Portland közelében maradni. A vérszegény támadójátékot ugyanis mással sem tudták ellensúlyozni, hiába voltak papíron frissebbek, védekezésben is folyamatosan elkéstek, faultoltak, rosszul helyezkedtek, úgyhogy a harmadik negyedben már 20-30 pont között mozgott a távolság és nem volt miről beszélni – Towns térde ráadásul nem is volt 100%-os, úgyhogy őt nem is erőltette Thibodeau, csak 25 percet játszott a magasember. Idegenben 0-5-re, összességében 4-6-ra állnak, most utaznak tovább Los Angelesbe a Clippershez.

Könnyen javított a Blazers. Előző este nem találta a ritmust a Lakers ellen Terry Stotts alakulata és ki is kapott, most viszont a back-to-back ellenére végig uralta a találkozót – az is belefért, hogy megint gyengén dobjanak kintről (25%), hiszen simán eljutottak a gyűrűig és amiatt sem kellett aggódniuk, hogy a Minnesota megszórja magát. A negyedik negyedre ki is engedtek, ott már ők is csak 19 pontot dobtak, Stotts kiültette a sztárjait, úgyhogy tükörsimán besöpörték a hazai győzelmet – 7–3-mal jelenleg harmadikak a konferenciában, most viszont rangadót játszanak a keleti élcsapat Milwaukee-val.

A Trail Blazers legjobb dobói: Nurkic 19, Lillard 18/3, McCollum 16/3
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 23/6, Wiggins 17/6, Gibson 8

Los Angeles Lakers–Toronto Raptors 107–121

Ibaka pótolta Leonardot. Nem lépett pályára a vendégek legjobb játékosa, Kawhi Leonard, az így nagyobb szerephez jutó Serge Ibaka viszont maximálisan kihasználta ezt az estét arra, hogy villogjon: 34 pontos karriercsúcsot szórt 10 lepattanó mellett úgy, hogy 17 mezőnykísérletéből 15-öt a gyűrűbe küldött. Fenomenális teljesítménye meg is hozta a győzelmet csapatának, mert Ibaka az első negyedben egymaga túldobta a Lakerst 20–17-re és vezetésével már ekkor el is döntötte a meccset a Raptors, hiszen 31 ponttal (!) is vezetett már - Ibaka egyébként a harmadik negyed közepén rontott először dobást, elképesztő estét produkált. Ezzel együtt a végén felszívta magát a Los Angeles és LeBron James nélkül, a fiatalokkal visszajött látótávolságon belülre, de ahogy visszatértek a Toronto kezdői a parkettre, megállt a roham és a kanadaiak nem rontották el a pár perc alatt megnyert összecsapást – 9–1-re állnak, most back-to-backre utaznak Salt Lake Citybe.

Valami szétcsúszott. Már az előző esti negyedik negyedben is megbicsaklott a Lakers, ezt követte a mostani első játékrész, a két meccsen összevonva 21 perc alatt 75–34-re maradt alul Luke Walton csapata – a Blazers ellen volt akkora előnyük, hogy így is nyerjenek, most viszont pillanatok alatt eldobták maguktól a győzelmet. A harmadik negyedben találtak először a gyűrűbe a triplavonalon túlról és bár a fiatalok (Kuzma és Ingram vezetésével) tisztességessé mentették a vereséget, ebben a meccsben túl sok pozitívumot nem találhatnak – következőleg a Minnesotát fogadják, ott már össze kell szedniük magukat.

A Lakers legjobb dobói: Kuzma 24, James 18/6, Ingram 16
A Raptors legjobb dobói: Ibaka 34/3, Lowry 21/9, Siakam 16

NBA, ALAPSZAKASZ
Milwaukee Bucks–Sacramento Kings 144–109
(39–30, 33–20, 36–32, 36–27)
Brooklyn Nets–Philadelphia 76ers 122–97 (18–21, 33–26, 41–28, 30–22)
Washington Wizards–New York Knicks 108–95 (24–17, 34–33, 23–28, 27–17)
San Antonio Spurs–Orlando Magic 110–117 (26–36, 28–27, 20–28, 36–26)
Phoenix Suns–Memphis Grizzlies 102–100 (21–28, 31–28, 25–25, 25–19)
Portland Trail Blazers–Minnesota Timberwolves 111–81 (30–27, 31–18, 31–19, 19–17)
Los Angeles Lakers–Toronto Raptors 107–121 (17–42, 32–29, 31–30, 27–20)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik