Nők, gyerekek, diéták, félmilliárd dolláros vagyon

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2019.04.29. 21:17
null
Együtt a család: Tom Brady, Gisele Bündchen és a három gyermek, Benjamin, Vivian és John
Tom Brady élete az edzéseken, meccseken, Super Bowlokon és trófeákon túl. A Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás-mellékletében futó sorozatunk utolsó részében az NFL sztárjának magánéletét taglaljuk. Azt, hogy brazil szupermodell feleségével félmilliárd dolláros vagyont gyűjtött, amelyből nagyvonalúan jótékonykodik is.

 

Ahogy emelkedett Tom Brady csillaga, úgy lett egyre népszerűbb szereplője az amerikai társasági életnek. Még nem volt 24 éves, amikor először nyert bajnoki gyűrűt, s két esztendővel később már kétszeres Super Bowl-győztesnek mondhatta magát. Címlapokról mosolygott vissza, hírességek keresték a társaságát. A People magazin szerint az amerikai nők fele nemcsak sármosnak találta, de álmodott is vele. Az akkori First Lady, Laura Bush társaságában hallgathatta meg 2004-ben a Fehér Házban a hagyományos elnöki évértékelőt. Még abban az évben II. János Pál pápa is fogadta a Vatikánban a katolikus sportolót. A filmes világ is felfedezte magának. A Farrelly testvérek, Peter és Bobby – nevükhöz olyan vígjátékok fűződnek, mint a Dumb és Dumber, a Tökös tekés és a Keresd a nőt! – felkérték a 2003-ban bemutatott Túl közeli rokon (eredeti címén: Stuck On You) egy kisebb szerepére. Számítógépes szakembert alakított, s olyan sztárokkal szerepelt együtt a vásznon, mint Matt Damon, Eva Mendes, Cher és Meryl Streep. Játszott a filmben csapattársa, Lawyer Milloy, valamint három profi golfozó, a svéd Jesper Parnevik, a spanyol Sergio García és az amerikai Billy Andrade is. Mindezek fényében nem volt meglepő, hogy a pletykalapok hírbe hozták a modell-színésznő Kathryn Bridget Moynahannel.

S egy idő után nem is titkolták szerelmüket, egyre több nyilvános rendezvényen jelentek meg kéz a kézben. A kapcsolat megpecsételéseként 2006-ban közösen vásároltak 14 és fél millió dollárért egy három hálószobás lakást New Yorkban, a Time Warner Center hetvenedik emeletén. Brady 29 esztendős volt, a nő hat évvel idősebb, s már szeretett volna családot alapítani. De valami elpattant köztük. A 2006-os playoffban a New England Patriots a San Diego legyőzésével (24–21) bejutott az AFC döntőjébe. Keveseknek szúrt szemet, hogy Brady társaságában már nem Moynahan, hanem Gisele Bündchen ünnepelte a Chargers elleni sikert. Közös barátjuk révén ismerkedtek meg. Akárcsak Brady, a brazil szupermodell is szerepelt filmekben (Amerikai taxi, Az ördög Pradát visel), ráadásul az ő előző párja is egy hollywoodi sztár volt. Sőt, Leonardo DiCaprio félmillió dollárt érő gyűrűvel meg is kérte a kezét. A házasságból azonban nem lett semmi, mert Bündchen szabadulni akart a karrierjét veszélyeztető drogozástól, ivástól és dohányzástól. Az azóta már Oscar-díjas színész ebben nem volt partner. Öt év után szakítottak.

Bridget Moynahannel
Bridget Moynahannel

Brady 2007 februárjában – az eladáson kétmillió dollárt keresve – megszabadult a New York-i Columbus Circle-ön lévő közös lakástól. Ám Moynahantől az elválás, majdnem három év után, nem volt ilyen egyszerű. A színésznő ugyanis bejelentette, három hónapos terhes, s a gyermek apja Tom Brady. A futballista kibérelte a pletykalapok címoldalát, Bündchen azonban kitartott mellette. S számíthatott Bill Belichick megértésére. Már csak azért is, mert a Patriots vezetőedzőjének is épp viharossá vált a magánélete. Egy New Jersey-i építőmunkás a válópere során kézzel-lábbal tiltakozott az ellen, hogy heti 350 dollár tartásdíj megfizetésére kötelezzék. A férfi arra hivatkozott, feleségét egy titkos hódolója nagyvonalúan támogatja. E bőkezű lovag az első feleségétől, a középiskolában megismert Debby Clarke-tól akkorra már elváló Belichick volt. Linda Hollidayt még korábbi klubjánál, a New York Giantsnél ismerte meg. A nő ott dolgozott recepciósként. Végül a házaspár peren kívül megegyezett, Belichick pedig ezután bátran megmutathatta nála tizenkét évvel fiatalabb új barátnőjét a nagyközönségnek is a Boston Celtics és a Boston Red Sox meccsein.

A New England augusztus 22-én sajtónyilvános edzést tartott. Brady igazoltan hiányzott: Los Angelesbe repült, hogy meglátogassa újszülött fiát, John Edward Thomas Moynahant. Nyilvánvaló volt, hogy a gyerek örök kapocs lesz köztük, de az is, hogy ezzel a közös történetük az anyával lezárult. Egy minapi interjúban a most 47 éves Moynahan arról beszélt: ennyi idő után is gyötrelmes emlék számára a szakítás. Bündchen és Brady 2009. február 26-án házasodott össze. A férj 31, a feleség 28 éves volt. Az esküvőt a kaliforniai Santa Monica katolikus templomában tartották. Hivatalos volt rá a futballista akkor másfél éves kisfia is. A szűk körű ceremónia után brentwoodi otthonukban zajlott a lakodalom, minden különösebb felhajtás nélkül. A párnak két gyermeke született, Benjamin Rein 2009, míg Vivian Lake 2012 decemberében jött világra. Ahogy az egy álompár esetében megszokott, időről időre felröppennek (ál)hírek a házasságuk megromlásáról. „Nagyon szerencsés vagyok, hogy ilyen boldogsággal áldott meg az ég. A feleségemmel kölcsönösen támogatjuk egymást, s nem hiszem, hogy bármi is közénk tudna állni” – reagált a pletykákra egy alkalommal Brady.

Elsőszülött fiával a kínai nagy falon
Elsőszülött fiával a kínai nagy falon

A piszkos anyagiak biztos nem. A Business Insider szakportál szerint a házaspár közös vagyona túllépte a félmilliárd dollárt, s az 580 millió dollár felhalmozásából mindketten kivették részüket. Az asszony tíz éven át volt a világ legjobban fizetett szupermodellje. Dollárszázmilliókról mondott le azzal, hogy 2015-ben visszavonult a kifutóról. Ettől persze még nem maradt bevétel nélkül. Csak tavaly tízmillió dollár folyt be a számlájára olyan világmárkáktól, mint a Chanel, a Louis Vuitton, a Calvin Klein vagy éppen a Pantene. S nyilván nem jár rosszul az általa (is) reklámozott, milliárdos forgalmat produkáló termékek, a Grendene lábbelik, a Hope fehérneműk, a Sejaa Pure Skincare szépségápolási cikkek eladása után sem. A férj az NFL történetének negyedik legtöbb pénzt kereső futballistája. Eddig 217.2 millió dollárt kasszírozott. S további 60 millióról mondott le önként az évek során, hogy az így felszabaduló pénzen olyan futballistákat szerződtethessen a Patriots, akikkel bajnokesélyes maradhat. A fizetéskiegészítése is tisztes. Az évi nyolcmillió dollár szponzori pénz olyan márkáktól folyik be, mint az Under Armour, az Intel, a Beats by Dre, UGG, valamint az Aston Martin. Utóbbi mindössze tucatnyi példányt dobott piacra a futballistáról elnevezett Tom Brady Edition of the Vanquish S Volante luxusautóból, darabját 360 ezer dollárért.

Persze, van mire költeniük. Los Angelesben 20 millió dolláros kastélyt tartanak fenn, amelyhez saját tyúkfarm társul, csak hogy mindig friss tojás kerülhessen az asztalukra. Egy manhattani felhőkarcolóban 11.7 millióért vettek lakást, és a szomszédos Tribecában is van egy 20 milliós vízparti apartmanjuk. Rengeteget áldoznak az egészségükre és a fittségük megőrzésére. Ennek része, hogy a speciális ételeiket saját szakácsaik készítik el, de van saját pénzügyi és egészségügyi csapatuk is. Ugyanakkor tekintélyes összeget szánnak jótékony célra. Bündchen egymaga másfél millió dollárral segítette 2009-ben a haiti földrengés károsultjait. Támogatja az ENSZ környezetvédelmi és fejlesztési programjait, a Természetvédelmi Világalapot (WWF), a Karióti Júdás gyermekgyógyászati és rákkutatóközpontot. Számos nonprofit szervezet javára dolgozik szülőhazájában, Brazíliában, ahol a Grendene lábbelik eladása után neki járó pénzből az Amazonas esőerdőinek megmentését segíti. Az éhezés felszámolásért indított programra (Zero Hunger) 150 ezer dollárt küldött. Aktív a férj is, azzal, hogy tavaly megszabadult a hajkoronájától, 6.5 millió dollár összegyűjtésében működött közre egy rákkutató intézet javára.

Az NFL játékos-szakszervezetének felmérése szerint egy amerikai futballista pályafutásának átlagos időtartama három-hat év. Tom Brady tizenkilenc idényen van túl. Nem véletlenül. Karrierje alakulásában mindvégig igyekezett a lehető legkisebbre csökkenteni a szerencsefaktor szerepét. „A TB12 módszer – Az élethosszig tartó csúcsteljesítmény titka az amerikai futball sztárjától” című, magyarul is megjelent könyvében részletesen kifejti, hogy barátja és személyi edzője, Alex Guerrero módszereit követve miként hosszabbította meg karrierjét az edzés, az étkezés, a pihenés és a rekreáció összehangolásával. A WEEI bostoni sportrádió műsorában minderről ezt mondta: „Ha már szar leszek, abbahagyom. De még nagyon sokáig nem akarok szar lenni.”

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Hosszabbítás 2019. április 27-i lapszámában jelent meg.)

A TB12 módszer
A TB12 módszer


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik