Draftolt baseballjátékosnak indult, az NFL legendája lett

Vágólapra másolva!
2019.04.03. 11:56
null
Tom Brady hatszor ünnepelt Super Bowl-győzelmet (Fotó: AFP)
Már 41 éves Tom Brady, de a legfontosabb meccseken nyújtott teljesítménye, kondíciója alapján megjósolni sem lehet, meddig tart mágikus uralkodása. A Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás-mellékletében indított új sorozatunk főhőse hatszoros NFL-bajnok, de nem csupán az amerikai futball legendája: ott a helye minden idők legzseniálisabb sportemberei között.

Vivian Lake Brady ellopta a show-t a februári Super Bowlon.

Az atlantai Mercedes Benz Stadiumban megrendezett NFL-döntő nem sok izgalmat hozott. A New England Patriots megfojtotta az alapszakaszban meccsenként 32.9 pontot szerző Los Angeles Rams játékát. A liga két elit támadóegysége – negatív rekordként – 16 pontot hozott össze, s ebből a kaliforniaiakra csak egy három pontot érő mezőnygól jutott.

Minden idők legidősebb (41 éves) Super Bowl-nyertes irányítója, Tom Brady kislányával a karján lépett fel a győzelmi dobogóra, hogy interjút adjon a CBS-riporter Jim Nantznek. A hatéves Viviant azonban lázba hozta a csarnok légteréből aláhulló konfettieső. Fülig érő szájjal, elbűvölten, visongva kapkodta a vörös, fehér, kék és ezüstszínű, szálldosó papírcsíkokat.

„Apa! Nézd!” – csicseregte, majd elkapta a Vince Lombardi-trófeát, hogy segítsen apjának a magasba emelni a bajnokcsapatnak járó kupát.

A tv-nézők és a közösségi média szereplői elolvadtak a jelenet láttán.

Amerika – megint – Tom Brady lábai előtt hevert.

BÉRLET A 49ERSHEZ

Kisfiúként kapta a puszit imádott szüleitől…
Kisfiúként kapta a puszit imádott szüleitől…

Thomas Edward Patrick Brady Jr. a kaliforniai San Mateóban született 1977. augusztus 3-án Galynn és Tom Brady Sr. legfiatalabb gyermekeként. Sportrajongó családba érkezett. Három nővére, Maureen, Nancy és Julie számos sportágat kipróbált, softballoztak, futballoztak, kosárlabdáztak. A biztosítási vállalkozó apa már kora reggel útra kelt, s csak este ért haza, de arra szánt időt, hogy foglalkozzon a gyermekeivel. A családnak négy bérlete volt a háromnegyed órányi autóútra lévő San Francisco NFL-csapata, a 49ers stadionjába, fentről a tizedik sorba. Ha a Niners pályaválasztó volt, a vasárnapi mise után kocsiba ültek, s meg sem álltak Candlestick Parkig. Tommy – ahogy otthon hívták – óvodásként járt először az arénában, s már kissrácként lenyűgözte a legendás irányító, Joe Montana játéka. Először elsős általános iskolásként játszott amerikaifutball-meccset a Junipero Serra katolikus fiúiskolában. A társak többsége gyorsabb, erősebb, jobb volt nála, ám egyvalamiben mindegyikük fölé nőtt: vasakarattal és végtelen fegyelemmel dolgozott, hogy mindennap jobbá váljon. Karrierje mégsem indult könnyen. Első középiskolás évét 0/8-as, a másodikat 5/4-es, a harmadikat a tartalékcsapatban 6/4-es, a negyediket pedig 5/5-ös mérleggel zárta csapatával. Végül 3702 passzolt yard és 31 touchdownátadás került a statisztikájába. Viszont nemcsak a dobásban, az elkapásban is jeleskedett, catcherként az iskolai baseballcsapat egyik sztárja volt. Amikor 1995-ben befejezte a középiskolát, a Montreal Expos a 18. körben kiválasztotta a profi liga (MLB) draftján. Ő azonban az amerikai futball mellett döntött.

…felnőttként ő adja a mamának
…felnőttként ő adja a mamának

Semmit sem bízott a véletlenre. Az apjával összevágtak egy videót a legjobb középiskolai meccseiből, és több tucat egyetemnek elküldték a felvételeket. Tom álma az volt, hogy a Southern Californiára iratkozik be. Fel is vették volna, de a University of Michigan is tárt karokkal várta, ráadásul ösztöndíjat is felajánlott.

Baseballjátékosként is profi karrier várt volna rá, a Montreal draftolta
Baseballjátékosként is profi karrier várt volna rá, a Montreal draftolta

CSALÓDÁST HOZÓ DRAFT

Amire megérkezett Ann Arbourbe, az őt kiválasztó Hary Moeller vezetőedzőt már elküldték, Bill Harris segédedző pedig elfogadta a Stanford ajánlatát, s védőkoordinátor lett. A Wolverines együttesénél ráadásul csak a negyedik-ötödik irányítónak számított a másik újonccal, DiAllo Johnsonnal. Bradyt frusztrálta, hogy neki aligha osztanak lapot, s már azon törte a fejét, hogy hátat fordít Michigannek. Az egyetemi sportcsapatok pszichológusa, Greg Harden azonban felpiszkálta benne a versenyszellemet. Attól kezdve minden edzésre úgy tekintett, mint egy tétmeccsre. Harmadévesként már ő volt Brian Griese – a Hall of Fame-tag Bob Griese fia – cseréje, akitől megtanulta, miért fontos a mentális állóképesség. Noha a Denver Broncoshoz igazoló Griese távozásakor érkezett Drew Henson – aki Bradyhez hasonlóan a baseballban is jeleskedett, draftolta is a New York Yankees –, mégis Tom lett a No. 1 irányító. S bár két vereséggel kezdtek, megtarthatta pozícióját. Az idényt 9/2-vel zárták, majd győzelemre vezette a Wolverinest a Citrus Bowlban, pluszban sorra döntötte meg az egyetemi klubrekordokat.

ÜZENET AZ UTÓDOKNAK
Tom Brady 2014-ben ellátogatott a Michigan Egyetemre, ahol előadást tartott: „Tudjátok, mi a legnagyobb megtiszteltetés, amit játékosként valaha is kaptam? Az, hogy a negyedik itteni évemben csapatkapitánynak neveztek ki. Felelős szakemberek úgy döntöttek, a kezembe adnak egy csapatot. Itt voltak a legjobb barátaim. Azok a srácok tudták, mennyire szeretem ezt a játékot, mennyire imádok futballozni s mennyire égett bennem a vágy, hogy a Michigan irányítója lehessek. Amit itt tanultam, azt hasznosítom az NFL-ben.”

Végzős ötödévesként azzal szembesült, hogy Lloyd Carr elkezdte beépíteni az utódjának szánt Hensont. A versenyhelyzet még keményebb munkára ösztönözte. Az Illinois elleni vereség után a vezetőedző felhagyott a rotálással, maradt Bradynél a karmesteri pálca. A 2000-es Orange Bowlon kétszer hozta vissza mínusz egy pontról a csapatát a University of Alabama ellen, hogy aztán a hosszabbításban 25 yardos, győzelmet (35–34) hozó passzal kápráztassa el a nézőket. Összesen 369 yardot passzolt, s négy touchdownpasszt osztott ki.

Abban a reményben, hogy a 2000-es NFL drafton előkelő helyen kelhet el, ideiglenesen New Orleans egyik külvárosába, Metairie-be költözött, s őrült módjára edzett. Ám a börze, amelynek eseményeit már otthonról, a szüleivel figyelte, s amelytől azt remélte, hogy a San Francisco 49ershez kerülhet, nem az álmai szerint alakult. Csak a 199. helyen kelt el, az akkoriban csapnivalóan gyenge New England választotta ki.

Brady Michiganben tanult és játszott az NFL előtt
Brady Michiganben tanult és játszott az NFL előtt

A Patriots vezérkara két nappal az előtt váltott edzőt, hogy Brady remekelt az Orange Bowlon. A kirúgott Pete Carrollnak Bill Belichick lett az utódja, aki megbízható csereembert keresett Drew Bledsoe mögé. A 28 éves, háromszoros Pro Bowl-irányító volt az egyetlen biztos pont a Pats keretében. A többieket Belichick legszívesebben szélnek eresztette volna.

BEMAGOLT FIGURÁK

Bradyt úgy könyvelték el, mint aki okos, jól olvassa a játékot, pontos, alkalmas lehet csapatkapitánynak, viszont vékony, könnyen felborítható, kevéssé mozgékony, és nem elég erős a dobókarja. A negyedik helyre került a quarterbackek rangsorában, de a Michiganen már megtanulta a leckét: belevetette magát a munkába. Húsz percre Foxborough-tól, Franklinben bérelt ki egy házat két másik újonccal, a defensive end Dave Nugenttel és a tight end Chris Eitzmann-nal. Posztjukon ők is a sereghajtók közé tartoztak, de tele voltak ambícióval. Brady már reggel hatkor dolgozni kezdett; gyorsaságot fejlesztett, a lábmunkáját javította, a dobókarját erősítette, a testzsírszázalékát csökkentette. Az erőnléti foglalkozások között szorgalmasan lapozgatta a playbookot, hogy bemagolja a Patriots támadási variációit; fejben is igyekezett felzárkózni társaihoz. Újoncként azonban mindössze három play erejéig jutott pályára, mégpedig a hálaadásnapi meccsen.

A második év még el sem kezdődött, de a helyzete még reménytelenebbé vált. Bledsoe rekordot jelentő 103 millió dollárért tíz évre meghosszabbította a szerződését. Így jött el a 2001-es terrortámadás utáni első meccs, a Jets elleni hazai mérkőzés. A New York-iak 10–3-as vezetésénél, öt perccel a vég előtt Shaun Ellis megtámadta Bledsoe-t, aki kimenekült a „zsebből”. Ezt nem kellett volna. Az oldalvonalnál ugyanis ütközött Mo Lewisszal. A diagnózis: agyrázkódás, plusz vér a tüdőben. Eljött Tom Brady napja! A Buffalo Bills legyőzése után Bledsoe bejelentette, hogy az orvosok engedélyezték a visszatérését, de Belichick edző kitartott Brady mellett. Döntése heves vitákat gerjesztett, ám a Bradyvel lejátszott 14 meccset 11/3-as mérleggel zárta a Pats, ami csoportgyőzelmet ért. Ez fényévnyire volt az előző, 11 vereséget hozó idény teljesítményétől.

A playoffban az Oakland Raiders jött. Hóviharban futballoztak, de Bradynek volt ideje hozzászokni a mostoha időjáráshoz egyetemi csapata, a Wolverines nyitott stadionjában. A találkozót – hosszabbításban – Adam Vinatieri mezőnygólja döntötte el (16–13). Következett a Pittsburgh elleni AFC-főcsoportdöntő. A Steelersnél annyira biztosak voltak a sikerben, hogy plusz szabadnapot adtak a játékosoknak, hadd szervezzék meg családtagjaik útját New Orleansba, a Super Bowlra. Brady a második negyedben kivált, mert a Lee Flowerszel ütközve megsérült a bokája, ám a beugró Bledsoe bevezette a Patriotákat a XXXVI. Super Bowlba (24–17). A fináléra Brady visszatért, a New England már 17–3-ra vezetett, ám a St. Louis Rams egyenlített. Nyolcvanegy másodperccel a vége előtt indult a Pats sorsdöntő támadása, mely Adam Vinatieri 48 yardos mezőnygóljával, s így a New England 20–17-es győzelmével zárult.

A Patriots statisztából főszereplővé lépett elő a ligában. A győzelmi parádéra a mínusz 2 fokos hideg ellenére – ami a metsző szélben mínusz 15-nek érződött – 1.2 millió ember gyűlt össze a sportsikerekre oly régen áhítozó Boston utcáin. Új fejezet kezdődött a város, a New England Patriots és az NFL történetében.

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Hosszabbítás 2019. március 30-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik