NHL: 0–5 helyett 1–4, szépített a San Jose a fináléban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.05. 06:07
null
Közel állt a Pittsburgh a 3–0-hoz, de a San Jose fordított hosszabbításban (Fotó: Reuters)
Eddig még egyetlen NHL-csapat sem kapott ki ötször hosszabbításban ugyanabban a rájátszásban, és a San Jose a Pittsburgh elleni finálé harmadik mérkőzésén elkerülte, hogy vele történjen meg elsőként. Az idei playoff ráadásaiban eddig 0–4-gyel álló Sharks a rendes játékidőben kétszer egyenlített, majd a hosszabbítás 13. percében a finn Joonas Donskoi góljával győzött, s 2–1-re szépített az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban.

Az NHL-döntő kaliforniai folytatása több szempontból is eltért az első két, Pittsburghben megrendezett találkozótól: először lőtt mindkét csapat gólt ugyanabban a harmadban, először talált be egy csapat két egymást követő periódusban (előbb a Penguins, majd a Sharks is képes volt rá), és először nyert a San Jose.

A 25 éves klub első hazai nagydöntős meccsén korán hátrányba került, mert bár Joel Ward kiállítása után kivédekezte az emberhátrányt, Martin Jones kapus rövid bizonytalansága után gólt kapott, Ben Lovejoy a kék vonalról talált a kapuba, a pakk Roman Polákon megpattanva csapta be a kapust. Négy perccel később egyenlített a Sharks, a nagydöntőnek nulla playoff-góllal nekivágó Justin Braun egymás után a második meccsén talált be.

A Tomás Hertlt sérülés miatt nélkülöző San Jose a második harmadban nagy nyomás alá helyezte a Penguinst, Matt Murray kapusnak sokkal sűrűbben kellett játékba avatkoznia, mint az első két meccsen. Aztán a harmad utolsó percében Patric Hornqvist túrt bele Lovejoy lövésébe, és megint a vendégek vezettek – mint eddig mindig a párharc során.

A harmadik harmad első felében Nick Bonino négyperces kiállítást kapott Joe Thornton arcon csapásáért, ami vízválasztónak bizonyult. A Pittsburgh kis híján kivédekezte a fórt, ami nagy lélektani lökést jelenthetett volna, de néhány másodperc volt hátra belőle, amikor Sidney Crosby és Kris Letang biztonsági játék helyett a merész akciót indított a hazai harmadban, elvesztette a korongot, a Sharks létszámfölényben támadott, és a St. Louis elleni főcsoportfinálét eldöntő Joel Ward egy másodperccel az emberelőny lejárta előtt Murray kapujába lőtt.

A hátralévő 11 percben a Sharks, a túlórában a Penguins játszott fölényben. A San Jose eddig mind a négy, hosszabbításos meccsét elvesztette a playoffban, s az első lehetett volna, amely egy rájátszásban öt túlórát bukik el. Ettől a csúfságtól a finn Joonas Donskoi gólja mentette meg a kaliforniai klubot, amely magyar idő szerint kedd hajnalban a túlélés helyett az egyenlítésért játszik.

NHL, RÁJÁTSZÁS
DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
San Jose Sharks–Pittsburgh Penguins 3–2
(1–1, 0–1, 1–0, 1–0) – hosszabbítás után
G: Braun (9:34, Thornton, Vlasic), Ward (48:48 – emberelőny, Donskoi, Thornton), Donskoi (72:18, Tierney), ill. Lovejoy (5:29), Hornqvist (39:07, Lovejoy, Määtä)

Az egyik fél negyedik győzelméig tartópárharc állása: 1–2

NHL, RÁJÁTSZÁS, 2016
DÖNTŐ
PITTSBURGH PENGUINS–SAN JOSE SHARKS, AZ ÁLLÁS: 2–1
Pittsburgh Penguins–San Jose Sharks3–2
Pittsburgh Penguins–San Jose Sharks2–1 – h. u.
San Jose Sharks–Pittsburgh Penguins3–2 – h. u.
San Jose Sharks–Pittsburgh Penguinsjúnius 7., 2.00
Pittsburgh Penguins–San Jose Sharksjúnius 10., 2.00
San Jose Sharks–Pittsburgh Penguinsjúnius 13., 2.00 (ha szükséges)
Pittsburgh Penguins–San Jose Sharksjúnius 16., 2.00 (ha szükséges)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik