NFL: vaskos kártérítést kapott, véget ért a Kaepernick-mizéria

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.21. 16:09
null
Véget ért a Colin Kaepernick és az NFL közti cirkusz
Az állítása szerint a feketékkel szembeni erőszak miatti tiltakozása következtében az NFL-ből kigolyózott Colin Kaepernick peren kívül megegyezett a még nagyobb botránytól rettegő ligával, s miután zsebre vágta a valószínűleg vaskos kártérítést, visszatérhet a pályára. Feltéve ha talál magának csapatot.

 

Emlékeznek még Colin Kaepernickre?

Na nem a játékára, elvégre a San Francisco 49ers NFL-csapatának korábbi irányítója 2016 végén lépett legutóbb pályára, bár korábban főcsoportdöntőig is vezette együttesét az NFL-ben. Ám utóbb inkább arról híresült el, hogy vezéralakjává vált az amerikai focisták polgárjogi mozgalmának, s oly' módon tiltakozott a feketékkel szembeni rendőri erőszak ellen, hogy a meccsek előtti himnusz során vigyázzállás helyett fél térdre ereszkedett – később többen is követték példáját.

A tiltakozásból országos botrány lett, amelyre Donald Trump elnök is rácsatlakozott, megérezve, hogy szavazóbázisának tetszeni fog, ha megrendszabályozza a futballistákat, akiket visszazavart labdázni ahelyett, hogy beledumálnak mindenbe. Az NFL vezetősége és a 32 csapattulajdonos sem lenyelni, sem kiköpni nem tudta a problémát, nem akarták ugyanis magukra haragítani a több százmillió dolláros adókedvezményeik megvonásával fenyegetőző Trumpot, de utóbb szerencséjükre elült a tiltakozási hullám, és már csak néhány kósza játékos nem állt szépen vigyázzba a himnusz alatt.

Közben Kaepernick a 2016-os idény után kilépett a szerződéséből a 49ersnél, mielőtt kirúgták volna, és próbált csapatot keresni magának, de valahogy sehol sem akarták szerződtetni – annak ellenére sem, hogy közben nála mérhetően és láthatóan ügyetlenebb irányítók írtak alá és léptek pályára mindenfelé.

Rá azonban nem került sor: egyes csapatvezetők azzal indokolták a mellőzését, hogy túlságosan különbözik a játékstílusa a náluk megszokottól, és nehéz volna beilleszteni a taktikába (más irányítóknál ez nem volt gond), mások meg azzal, hogy a szurkolók nem örülnének (ugyanezek a csapatok közben vidáman szerződtetnek többszörös asszonyverőket). Úgyhogy Kaepernick 2017 novemberében beperelte az NFL-t, mondván, a liga és a csapatok titokban megegyeztek, hogy kigolyózzák őt a ligából.

Múlt pénteken ez az ügy zárult le szép csendben: a felek peren kívül megegyeztek, majd gyorsan titoktartási szerződést írtak alá, miben állapodtak meg, és főleg mennyiért – a találgatások tíz- és ötvenmillió dollár közé teszik az összeget, amelyet Kaepernick kaphatott az NFL-től.

A liga ezzel még akkor is megúszott egy hatalmas botrányt, ha máskülönben megnyerte volna a pert, mert mostanra számos tisztviselőnek, csapatvezetőnek és tulajdonosnak eskü alatt kellett vallomást tennie az ügyben, és az eljárás következő szakaszában már nyilvánosságra kerültek volna ezek a tanúvallomások, továbbá az érintettek levelezései, üzenetei – márpedig ki tudja, mi minden hangzott el a túl sokat jampiskodó feketékkel kapcsolatban... Kaepernick pedig alighanem a legjobbkor szállt ki a balhéból: ha kitör a botrány, ennél már csak kisebb kártérítési összeget kaphatott volna, arra pedig nincs garancia, hogy bíróság előtt sikerült volna a jogszabályoknak megfelelően „hitelt érdemlően, megdönthetetlenül” bizonyítania, hogy valóban összejátszottak ellene. Ha viszont veszít, elbukja eddig felépített hírnevét és bizalmi tőkéjét, és csak egy vádaskodó exfutballista lett volna. Ráadásul ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy visszatérjen a pályára, ügynöke már jelezte is, hogy várják az ajánlatokat – elvégre a sportoló úgymond kibékült az NFL-lel, vagyis akár szerződtethetnék is valahol...

A találgatások a New England Patriotstól a Carolina Panthersen át a Seattle Seahawksig húzódnak, de konkrétumokról még nincs szó – mindenesetre lesz még itt felfordulás és felháborodás, ha Kaepernick megint mezt húz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik