Murray lett az 1/1-es, elkapót vitt a bajnok Patriots az 1. körben

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2019.04.26. 00:35
null
Kyler Murray lehet a 2019-es draft legnagyobb dobása… vagy buktája (Fotó: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports)
Péntek hajnalban kezdetét vette a  tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) holt szezonjának legjelentősebb eseménye, a 2019-es játékosbörze. A draft első választásaként az Arizona Cardinals az irányító Kyler Murrayt vitte, az új Rob Gronkowskinak tartott T. J. Hockensonra a Detroit Lions csapott le, a bajnok New England Patriots pedig az elkapó N'Keal Harryt húzta. Folytatás szombaton hajnali 1 órától!

 

Minden, ami az NFL 2019-es idénye előtt történik, egy helyen!

A draft előtti felvezetőnkben összefoglaltuk, mi minden történt eddig a holt szezonban: újra a New York Jets költekezett leginkább, sztárelkapót szerzett az Oakland Raiders és a Cleveland Browns is, Russell Wilson pedig a liga legjobban fizetett játékosává vált. A legjelentősebb szabadügynök-igazolásokról, cserékről itt olvashat bővebben!

Hercze Kristóf kollégám idén is bemutatja az öt legérdekesebb draftra jelentkező játékost, még nem késő felzárkózni a kezdésig!

A 2019-ES NFL-DRAFT

Elsőként az Arizona Cardinals választhatott. A Pintyek tavaly az első kör 10. választási jogával elvitték Josh Rosent, de az elmúlt hónapok hírei egyöntetűen arról szóltak, hogy így is egy újabb irányító, jelesül Kyler Murray érkezik az új vezetőedző Kliff Kingsbury kívánsága szerint. Az elmúlt napokban aztán arról is cikkeztek, hogy a gárda mégis a legjobb játékosnak tartott védőt, Nick Bosát húzhatja ki elsőként, irányítósiettető-részlege feljavítására.

Roger Goodell komisszár 2.13-kor megnyitotta a draftot. Bő tíz perc várakozás után az Oklahoma alulméretezett, csupán 178 centi magas irányítóját, az előző idényben 42 TD-passz mellett csak 7 interceptiont dobó Kyler Murrayt jelentette be a csapat, aki így aligha vált majd a baseballra (tavaly 1. körben draftolták oda is). Adódik viszont a kérdés, hova kerül így a tavaly 1/10-re húzott Josh Rosen.

A San Francisco 49ers választása innentől kezdve egyértelműnek tűnt, hiány volt az irányítósiettetők posztján – bár teljesen ez sem igaz, hiszen érkezett Dee Ford is, Solomon Thomas mellé –, Nick Bosa pedig a legjobb technikával megáldott játékos ezen a téren, sokak szerint az egész draft legjobb játékosa.

Akit mellette még a legjobbnak mondtak az elmúlt hetekben, az Quinnen Williams volt, aki az egyik legjobb belső védőfalember, Aaron Donald óta talán a legjobb draftra jelentkező ember, aki mind a futás megállításában, mind az irányító zaklatásában kiemelkedő. A New York Jets nem is engedte tovább.

Az nem jelentett meglepetést, hogy az Oakland Raiders a 49ershöz hasonlóan irányítósiettetőt vitt elsőre, az már jóval inkább, hogy a lényegesen későbbre várt Clelin Ferrell lett a kiválasztott. No, a Tampa Bay Buccaneers viszont hozta a papírformát, a legjobbnak vélt linebackert szerezte meg Devin White személyében.

A New York Giants kisebb meglepetésre 1/6-ra a lejjebb várt – bár az elmúlt napokban a csapattal már többször is összeboronált – irányítót vitt Daniel Jones személyében. Nála nagy kérdés a pontosság (bár elkapó sem segítették ki nagyon), illetve a hosszú passzok sem erősségei.

A Jacksonville Jaguars a rendkívül sokoldalú Josh Allent húzta ki, ez itt valóban a legjobb elérhető játékosnak volt mondható. Húsz fontot felszedve megtáltosodott végzős évére, 17-szer sackelte az ellenfelek irányítóit,, emellett olyan atletikus, hogy a passzjátékban nyugodtan hátra lehetett küldeni a célpontokat őrizni.

Az új Gronknak tartott T. J. Hockensont a Detroit Lions vitte el, természetesen ő az első tight end, akit idén kiválasztottak. Neki a Pats visszavonult klasszisához hasonlóan nagy erőssége, hogy nemcsak elkapásban, hanem blokkolásban is kiemelkedő képességű.

Ed Olivert
nem véletlenül tartják ugyancsak az új Aaron Donaldnak, az egyik legjobb volt a futás megállításában, az irányító siettetésében is jelentősen javult, pedig alulméretezettként nem a posztján (hanem nose tackle-ben) játszatták az egyetemen. Olyan robbanékonysága van, hogy már az első évében komoly pusztítást okozhat. A Buffalo Billsnél.

Az első cserére egészen a 10. pickig kellett várni, akkor a Pittsburgh Steelers határozta el magát lépésre, és az 1/20+2/52+2020/3-ért cserébe felkapaszkodott a Denver helyére Devin Bushért, akivel így hosszú távra megoldottnak látszik a régóta mostoha LB-poszt.

A Cincinnati támadófalát erősítette Jonah Williamsszel, a Green Bay a több poszton bevethető Rashan Garyt húzta, a Miami Dolphins pedig a Jets és a Bills példáját követve egy belső védőfalembert vitt, Christian Wilkins személyében.

Dwayne Haskins lehet a Redskins megoldása az irányítóposztra (Fotó: gannett-cdn.com)
Dwayne Haskins lehet a Redskins megoldása az irányítóposztra (Fotó: gannett-cdn.com)

A harmadik irányítóra az Alex Smitht sérülése miatt hosszú időre elveszítő Washington csapott le, Dwayne Haskins 70 százalékos pontossággal és 50 TD-vel zárta az utolsó egyetemi évét.

A Carolina Panthers irányítósiettető-részlegét javította a picit alulméretezett Brian Burnsszel, a Giants a második húzásával egy nagy darab védőfalemberrel, Dexter Lawrence-szel erősített, a Vikings pedig elvitte a draft legjobb centerét Garrett Bradburyt.

A draftnak otthont adó Tennessee a sérüléséből lábadozó Jeffery Simmonst vitte a védőfalába, míg a Denver Broncos első választása Noah Fantre esett, aki tight endként Joe Flacco kedvenc célpontja lehet.

A második cserét a Green Bay Packers húzta meg, a Seattle helyére ment fel két 4. körért cserébe – kisebb meglepetésre Darnel Savage-t választotta. Egyből utána feljött a Philadelphia Eagles is, egy 4. és egy 6. körért, hogy megszerezze Andre Dillardot, így a Houston Texans végül ide Tytus Howardot vitte el.

Az első futót nem meglepő módon az Oakland Raiders vitte el, Josh Jacobs személyében, az is papírforma volt, hogy a Baltimore Ravens elkapót visz, az új DeSean Jacksonra, Marquise Brownra esett a választás – aki amúgy Antonio Brown unokatestvére. A Redskins egy jövő évi 2. kört is feláldozott, hogy elvigye Montez Sweatet.

Az első kör végére a New York Giants (Deandre Baker) és az Atlanta Falcons (Kaleb McGary) is visszacserélt, a bajnok Patriots pedig elkapósorát erősítette meg egy jó kezű, erős játékossal N'Keal Harry személyében.

DRAFT 2019 – AZ 1. KÖR HÚZÁSI SORRENDJE
1. Arizona Cardinals Kyler Murray, irányító (Oklahoma)
2. San Francisco 49ers Nick Bosa, irányítósiettető (Ohio State)
3. New York Jets Quinnen Williams, belső védőfalember (Alabama)
4. Oakland Raiders Clelin Ferrell, irányítósiettető (Clemson)
5. Tampa Bay Buccaneers Devin White, linebacker (LSU)
6. New York Giants Daniel Jones, irányító (Duke)
7. Jacksonville Jaguars Josh Allen, irányítósiettető (Kentucky)
8. Detroit Lions T. J. Hockenson, tight end (Iowa)
9. Buffalo Bills Ed Oliver, belső védőfalember (Houston)
10. Pittsburgh Steelers
Devin Bush, linebacker (Michigan)
11. Cincinnati Bengals Jonah Williams, támadófalember (Alabama)
12. Green Bay Packers Rashan Gary, irányítósiettető (Michigan)
13. Miami Dolphins Christian Wilkins, belső védőfalember (Clemson)
14. Atlanta Falcons Chris Lindström, belső támadófalember (Boston)
15. Washington Redskins Dwayne Haskins, irányító (Ohio State)
16. Carolina Panthers Brian Burns, irányítósiettető (Florida State)
17. New York Giants
Dexter Lawrence, belső védőfalember (Clemson)
18. Minnesota Vikings Garrett Bradbury, center (NC State)
19. Tennessee Titans Jeffery Simmons, belső védőfalember (Miss. State)
20. Denver Broncos Noah Fant, tight end (Iowa)
21. Green Bay Packers Darnell Savage, söprögető (Maryland)
22. Philadelphia Eagles Andre Dillard, támadófalember (Washington State)
23. Houston Texans Tytus Howard, támadófalember (Alabama State)
24. Oakland Raiders Josh Jacobs, futó (Alabama)
25. Baltimore Ravens Marquise Brown, elkapó (Oklahoma)
26. Washington Redskins
Montez Sweat, irányítósiettető (Miss. State)
27. Oakland Raiders Johnathan Abram, söprögető (Miss. State)
28. Los Angeles Chargers Jerry Tillery, belső védőfalember (Notre Dame)
29. Seattle Seahawks
L.J. Collier, irányítósiettető (TCU)
30. New York Giants Deandre Baker, CB (Georgia)
31. Los Angeles Rams Kaleb McGary, támadófalember (Washington)
32. New England Patriots N'Keal Harry, elkapó (Arizona State)
CSERÉK
1/10.:A Denver Broncos adta a Pittsburgh Steelersnek az 1/20+2/52+2020/3-ért cserébe
1/17.:A Cleveland Browns adta a New York Giantsnek az Odell Beckham Jr.-t érintő cserében
1/21.:A Seattle Seahawks adta a Green Bay Packersnek az 1/30+4/114+4/118-ért cserébe
1/22.:A Baltimore Ravens adta a Philadelphia Eaglesnek az 1/25+4/127+6/197-ért cserébe
1/24.: A Chicago Bears adta az Oakland Raidersnek a Khalil Macket érintő cserében
1/26.:Az Indianapolis Colts adta a Washington Redskinsnek a 2/14+2020/2-ért cserébe
1/27.: A Dallas Cowboys adta az Oakland Raidersnek az Amari Coopert érintő cserében
1/29.:A Kansas City Chiefs adta a Seattle Seahawksnak a Frank Clarkot érintő cserében
1/30.: A New Orleans Saints adta a Green Bay Packersnek a 2018-as drafton
1/30.:A Seattle Seahawks adta a New York Giantsnek a 2/6+4/132+5/142
1/31.:A Los Angeles Rams adta 6/203 mellett az Atlanta Falcosnak a 2/45+3/79-ért
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik