Csúcsdöntő bostoni nyitás után jöhet a finálé hirtelen halála

Vágólapra másolva!
2011.06.14. 05:28
Címkék
Hazai pályán továbbra is ellenállhatatlan a Boston Bruins a tengerentúli profi hokiliga nagydöntőjében: a Stanley-kupa-finálé hatodik mérkőzésének első harmadában 4:14 perc alatt négy gólt szerző Boston 5–2-re legyőzte a Vancouver Canucksot, és utazhat vissza Kanadába, ahol magyar idő szerint csütörtök hajnalban kerül sor a hetedik, mindent eldöntő meccsre. Ez már a hirtelen halál lesz, aki elbukik, nem tud javítani.
Brad Marchand és az első bostoni gólöröm (Fotó: Reuters)
Brad Marchand és az első bostoni gólöröm (Fotó: Reuters)

 

A Vancouver annak ellenére várta 3–2-es előnnyel a Stanley-kupa döntőjének hatodik, bostoni meccsét, hogy az összesített gólkülönbség alapján 6:14-es hátrányban volt. Mindez a versenykiírás szempontjából nem számított, hiszen a hazai pályán aratott egygólos győzelmei ugyanannyit értek, mint a Bruins hét-, illetve négygólos sikerei.

Ugyanakkor Roberto Luongo TD Gardenben nyújtott eddigi teljesítménye alapján tudhatták a bostoniak, hogy ha egy-két gyors gólt szereznek, szurkolóiknak emiatt a hazai siker miatt sem kell aggódniuk.

1. HARMAD

A Vancouver az ötödik meccset 47:27-re megnyerte az ütközések tekintetében, de ezúttal a bostoniak gyorsan jelezték, hogy felvették a kesztyűt: húsz másodperc telt el, amikor Johnny Boychuk a palánkba döngölte a vancouveri Mason Raymondot, aki arccal a jégnek terült el, s egy perc kellett, mire segítséggel fel tudott állni, és elhagyta a játékteret. Kórházba kellett vinni kivizsgálásra, azaz máris véget ért a meccse.

Nem fújtak kiállítást, de a keménykedés folytatódott, Zdeno Chára és Henrik Sedin az 56. másodpercben páros kiállítást kapott

NYILATKOZATOK
Brad Marchand: – Eltökéltük magunkban, hogy ha végül alul is kell maradnunk, az utolsó pillanatig harcoljunk.
Mark Recchi: – Büszke vagyok a srácokra! Megint a szakadék szélén táncoltunk, de ahogyan az idényben többször is, sikerült újra megmenekülnünk. Nagyszerű első harmadunk volt, pontosan úgy játszottunk, ahogyan ebben a szituációban kellett, és tessék, jön a hetedik. Egy meccsen múlik minden.
Tim Thomas: – Nem sokan számítottak arra, hogy eljutunk idáig. Keményen harcoltunk, nagyszerű érzés, hogy sikerült kialakítanunk ezt a szituációt. Amikor kisgyerekként az ember az utcán kergeti a korongot, mindig ilyesmiről, hetedik meccsről álmodik.
Claude Julien: – (Thomas) az egész playoffban nagyszerűen véd, egy kezünkön megszámolhatjuk a lelkén száradó gólokat. Mindenki pontosan tudja, hogy a Stanley-kupát megnyerő csapatoknak rendszerint kimagasló kapusaik vannak. Úgy érezzük, nekünk is van egy…
Christian Ehrhoff: – Négy rossz perc elég ahhoz, hogy elmenjen egy meccs…
Roberto Luongo: – Az ember nem lógathatja az orrát, és süppedhet önsajnálatba. Ez lenne részemről a legrosszabb választás… A párharc előtt elmondtam, hogy szeretek ebben az épületben védeni, most is jó érzéseim voltak egész nap, és tessék, jobb, ha elfelejtem az egészet. De továbbra is hinnem kell magamban, nemde? Egy meccsen múlik minden, voltam már hasonló helyzetben, tudom kezelni, rendben leszek.
Alain Vigneault: – Nincs miért szemrehányást tennem neki (Luongónak), hiszen profi játékos, a hetedik meccsre rendben lesz. Előfordul az ilyesmi, amint elindulunk hazafelé, azonnal új lapot nyitunk, nem foglalkozunk a történtekkel. A hetedik meccsen is ő véd.

A Boston aztán ugyanazzal a pazar játékkal rukkolt elő, mint az előző két hazai meccsén, és nem sokon múlt, hogy korán vezetéshez jusson, David Krejcí az 5. perc elején a kapu torkából lőtt mellé, Luongo már verve volt. Aztán másfél perccel később Brad Marchand a jobb oldalon meglépve a rövid felső sarokba bombázott: a kapura tartó második bostoni lövésből gól született. 1–0

A Boston vérszemet kapott, egy percen belül növelte előnyét: Rich Peverley Pazar passza után Milan Lucic Luongo lábai között talált a vancouveri kapuba – öt lövés, két gól. 2–0

A rendezők tudták, hogyan lehet fokozni a hangulatot, a harmadik meccsen megsérülő Nathan Horton jelent meg az öltöző kijáratánál, felállva ünnepelte a tömeg, az óriáskivetítőre pedig kiírták: „Nyerjük meg Hortonért!”

Alexander Edler kiállításának is bostoni gól lett a vége, Andrew Ference sikeres távoli próbálkozása után feljegyezhettük, hogy a Boston első nyolc lövéséből három gól született. 3–0.

Az első bostoni meccsen nyolc gól sem volt elég Alain Vigneault-nak, hogy lecserélje Luongót, a másodikon négy után megtette, míg a harmadikon három után jöhetett Cory Schneider. A váltás sem segített, a Tomás Kaberle távoli lövésébe a kapu előtt zavartalanul ácsorgó Michael Ryder nyúlt bele, a pakk a bal felső sarokban kötött ki, Schneider is gólt kapott a kapujára tartó második lövésből. 4–0

A 4:14 perc alatt szerzett négy gól egy csapattól új rekord a Stanley-kupa döntőjében, az eddigi csúcs a Montrealé volt, még 1956-ból, a Detroit ellen 5:39 perc alatt talált be ugyanennyiszer.

A Bruins továbbra is nyomás alatt tartotta a Canucksot, de újabb gól már nem született. Sőt, az utolsó percben a kiállításból visszatérő Raffi Torres helyére beálló Jannik Hansen egyedül ugrott ki a bostoni harmadban, de hiába húzta el a korongot Tim Thomas mellett, a kapus annyira jól követte mozgásával a korongot, hogy a Canucks-játékos csak a kapu oldalát találta el.

2. HARMAD

A Vancouver Patrice Bergeron kiállítása miatt emberelőnybe került a harmad elején, Henrik Sedin hangosan koppanó kapuvasat lőtt, Ryan Kelser pedig nem tudta betenni a hálóba a kipattanót. Három perccel később Thomas Kesler lövését hárította, a Boston pedig, amennyire tudta, lassította a játék tempóját. A periódus derekán így is 24:15-re vezetett a kapura lövések tekintetében.

A bostoni közönség Luongo nevét skandálta, az óriáskivetítőn meg is jelent a kispadon ücsörgő kapus savanyú arca. Bergeron újabb kiállítását is kivédekezte a Bruins, sőt, Peverley majdnem gólt szerzett emberhátrányban.

A túloldalon Thomas a 22. vancouveri kísérletet is hárította, a bostoniak kapusa folytatta kiegyensúlyozott teljesítményét, amely a hetedik meccs végkimenetelétől függetlenül MVP-címet sejtet.

3. HARMAD

Huszonkét másodperc elteltével szépített a Vancouver: a bostoni kapu előtti kavarodás előtt elhúzta a korongot Henrik Sedin, a végsőkig kivárt, és amikor már Thomas mellett két hazai mezőnyjátékos is a kapu előtt feküdt, a léc alá emelte a korongot. Ez volt a Canucks második emberelőnyös gólja a nagydöntőben. 4–1

Három perc sem telt el, és a vendégek Hansen lövése után a második góljukat ünnepelték, igaz, a játékvezető nem jelzett. Videón megnézték az esetet, Thomas a bal oldali vas tövénél valóban nem engedte át a gólvonalon a korongot, maradt a 4–1.

A harmad elejét nagyon megnyomó Canucks 27 lövésnél utolérte a Bruinst. A Boston Torres és Andrew Alberts kiállítása miatt kettős emberelőnybe kerülve igyekezett csillapítani a vancouveri lelkesedést, és bár ez a dupla fór alatt Schneider Pazar védései miatt nem sikerült, a szimpla előnyt Krejcí kihasználta, és visszaállította a négygólos különbséget. 5–1

A Vancouver a hátralévő időben nyomás alatt tartotta a meccs végét váró Bostont, és Maxim Lapierre révén szerzett még egy gólt. 5–2

A végén a vendégek meddő mezőnyfölényben maradtak, kisebb csetepaté is kialakult, aztán a záró percekben nem tudták kihasználni kettős emberelőnyüket.

A csapatok visszatérnek Vancouverbe, ahol magyar idő szerint csütörtök hajnalban rendezik meg a hetedik mérkőzést: tavaly február 28-án Kanada válogatottja az olimpia döntőjében hosszabbítás után 3–2-re legyőzte az Egyesült Államokat ugyanott (akkor Canada Hockey Place-nek nevezték a Rogers Arenát) – a kanadai kaput Luongo védte, Thomas az amerikaiak kispadján ült. Egy-egy mezőnyjátékos is szerepelt a mostani érdekeltek közül, a bostoni Bergeron együtt örült Luongóval, míg a vancouveri Kesler Thomas mellett szomorkodott.

Két nap múlva más lesz a szereposztás, Bergeron és Luongo közül azt egyik újra örülhet, Thomas és Kesler közül az egyik ismét elbukik az álmok kapujában.

NHL, STANLEY-KUPA, DÖNTŐ, 6. MÉRKŐZÉS
BOSTON BRUINS–VANCOUVER CANUCKS 5–2 (4–0, 0–0, 1–2)
Boston, TD Garden, 17565 néző
Vezette: Dan O'Halloran, Kelly Sutherland. Jay Sharrers, Jean Morin
BOSTON: Thomas – Chára, Seidenberg, Lucic, Krejcí, Peverley – Ference, Boychuk, Marchand, P. Bergeron, Recchi – T. Kaberle, McQuaid, Seguin, C. Kelly, Ryder – Paille, G. Campbell, Sh. Thornton. Vezetőedző: Claude Julien
VANCOUVER: Luongo (Schneider) – Bieksa, Ehrhoff, Higgins, Kesler, Raymond – Edler, Salo, D. Sedin, H. Sedin, Burrows – Tanev, Alberts, Torres, Lapierre, Hansen – Glass, Malhotra, Oreskovich. Vezetőedző: Alain Vigneault
Gólszerzők: Marchand (5:31, Recchi, Seidenberg, 1–0), Lucic (6:06, Peverley, Boychuk, 2–0), Ference (8:35, Ryder, Recchi – emberelőny, 3–0), Ryder (9:45, T. Kaberle, 4–0), H. Sedin (40:22, D. Sedin, Ehrhoff – ee., 4–1), Krejcí (46:59, Recchi, T. Kaberle – ee., 5–1), Lapierre (57:34, H. Sedin, Jansen, 5–2)
Kapura lövések: 40:38. Bulik: 46:28. Büntetések: 16 perc + fegyelmi (Marchand, Sh. Thornton), ill. 12 perc + fegyelmi (D. Sedin, Lapierre). Blokkok: 14:14. Ütközések: 43:38
Legtöbb lövés: Recchi, Marchand, T. Kaberle 4-4, ill. Bieksa 8. Legtöbb blokk: Peverley, McQuaid, Seidenberg 3-3, ill. Edler 4. Legtöbb ütközés: Sh. Thornton 7, ill. Edler 6. Legtöbb játékperc: Chára 23:36, ill. Bieksa 25:57. Védési hatékonyság: Thomas 36/38, ill. Luongo 5/8 és 8:35-től Schneider 30/32
A meccs legjobbjai. ***Ryder, **Recchi, *Thomas
AZ EGYIK FÉL NEGYEDIK GYŐZELMÉIG TARTÓ PÁRHARC ÁLLÁSA: 3–3
Korábbi mérkőzések
Vancouver–Boston 1–0
Vancouver–Boston 3–2 – hosszabbítás után
Boston–Vancouver 8–1
Boston–Vancouver 4–0
Vancouver–Boston 1–0
A döntő utolsó mérkőzését június 15-én Vancouverben rendezik meg, a meccs magyar idő szerint csütörtök hajnali 2 órakor kezdődik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik