A Bocsok már megint felzabálták a Vancouvert

Vágólapra másolva!
2011.06.09. 05:21
null
Marchand ünnepelteti magát – a Bruins gyilkosan hatékony volt otthon (Fotók: Reuters)
Címkék
Magabiztosan egyenlítette ki az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) nagydöntőjének állását a Boston Bruins, mely második hazai meccsét is simán megnyerte a Vancouver Canucks ellen – a 8–1-es brutális verés után ezúttal 4–0-ra győzött. A finálé állása 2–2, tehát legalább hatmeccsesre húzódik a döntő.

Roberto Luongo nyolc bekapott gól terhével állt megint kapuba a bostoni TD Gardenben – és most sem járt sokkal jobban, mert a Vancouver Canucks megint simán alulmaradt (őt meg lecserélték), így az NHL nagydöntőjében négy meccs után meccsnull van. A győztes kiléte tulajdonképpen egy pillanatig nem volt kérdéses, a Bruins sikere teljesen megérdemelt.

1. HARMAD

A Boston keretében a 19 éves Tyler Seguin helyettesítette az Aaron Rome által nagyon csúnyán „leápolt" Nathan Hortont, míg az eltiltott Rome helyére Keith Ballard került be a Vancouverbe.
Nyitányként az első helyzet Henrik Sediné volt, válaszul Michael Ryder próbálkozott lövéssel, a rekontrát meg a másik vancouveri svéd iker, Daniel Sedin mondhatta volna be, de ravasz fonákját Tim Thomas védte, majd a kipattanó után a kanadaiak nem tudták kihasználni az előttük adódó lehetőséget.

A Vancouver a két Sedin-helyzettel nagyjából le is tudta a támadójátékot az első harmadra, bár többet lőtt kapura, veszélytelenebb volt – az első kiállítás (Ryder szállt ki) adta sanszot gyenge emberelőnyös játékkal nullázta le (a bostoni hátrányos egység remek munkát végzett).

A Boston viszont egyre jobban pörgött és egyre veszélyesebb is lett: előbb csak egy óriási mentés, majd egy Luongo-védés miatt nem zördült meg a vancouveri háló, majd a 12. percben meg is szerezték a vezetést a hazaiak.

A marconának simán nevezhető Zdeno Chára egy jó passzal kínálta meg a jobb oldalon gyorsuló David Krejcít, aki kicsit hosszan vette át a pakkot, viszont így is pontosan tudta tovább szúrni azt, Rich Peverley felé, aki kihasználta a kialakult ziccert (1–0). Ez volt az első bostoni gól a nagydöntőben, mely az első harmadban esett!

A szünetig lehetett volna kettő is a hazai előny, mivel az igen aktív Ryder a röviden csilingelős kapuvasat lőtt – azért így sem lehetett elégedetlen a Bruins drukkerhada.

2. HARMAD

A második játékrészben meglehetősen ritmustalan volt a játék, a kapusoknak sokáig csak távolról belőtt korongokat kellett fogniuk. A meccs második kiállítása után a Boston került emberelőnybe, Mason Raymond magas botért ment ki két percre – viszont a Bruins sem volt eredményesebb fórból, emberelőnyös játéka sem volt jobb, mint a riválisé.

Megismétlődött az első harmadban látott eset: a Canucks többet tüzelt, a gólokat viszont a Bruins szerezte, a másodikat a harmad 12. percében. A gólpasszokat Tyler Seguin és Chris Kelly jegyezte, az ítéletvégrehajtó pedig Michael Ryder volt, aki a bal oldalon kapta a korongot, bemutatott egy cselt, éles lövése pedig Salo botján felpattanva jutott be Luongo ketrecébe (2–0).

A 33. percben kiült a büntetőpadra Alberts és Peverley is, majd a 34.-ben jött a harmadik: az első harmadban már egy remek szólót bemutató (és az akkori helyzetet kapu mellé lövő) Brad Marchand fonákkal talált be Luongónak. A gól előtt Patrice Bergeron nagyon agresszívan és keményen dolgozva jutott koronghoz, kapu mögül visszatett passza pedig ziccerben találta a társat, aki nem is hibázott (3–0).

A Vancouver a játékrész utolsó percében fórban támadhatott, de eredménytelenül tette ezt – a Canucks 25:19-re vezetett a kapura lövési versenyben, de háromgólos hátrányban volt. Mivel a Boston nem nagyon engedett teret a rájátszásban, ha az első gólt megszerezte egy meccsen, a vendégek sztártámadói pedig „eltűntek a jégről", ez semmi jót nem ígért a Vancouvernek.

3. HARMAD

Az áthúzódó emberelőny folytatódott, de a vancouveri fórmunka éppoly gyatra volt, mint korábban – és ha ez nem lett volna elég a kanadaiaknak, Henrik Sedin kapott még egy kétperces büntetést is.

Ebből ugyan nem lett még gól, viszont Rich Peverley a harmad negyedik percében közelről beköszönt – a videobíró visszanézte, majd megadta a találatot, Luongo közben megadta magát: tizenkét kapott gól után a Bostonban meggyötört kapus lejött, átadva a helyét Cory Schneidernek (4–0).

Schneider bemelegítéséről Ryder és Seguin gondoskodott egy-egy lövéssel, a vendégek meg szenvedni maradtak a jégen – a meccs eldőlt, itt már nem volt miért hajtani.

REAKCIÓK

Claude Julien: „Tim Thomas valódi harcos, nagyon rögös úton került az NHL-be, és ez megtanította küzdeni – ezért ő a tökéletes kapus a számunkra. Mi munkáscsapat vagyunk, amelyik kikorcsolyázik és melózik őrülten, kőkeményen dolgozva minden hüvelykért, minden kis előrelépésért. Ugyanitt kell folytatnunk Vancouverben, nem kell azzal foglalkoznunk, hogy idegenben leszünk – ez a játék megfelelő lesz."


Alain Vigneault: „Nem mondhatom azt, hogy ne próbálkoztunk volna, vagy ne hajtottunk volna eléggé a győzelemért. Ez a siker a Boston érdeme volt. Okosan játszottak, teljesen megfogtak minket a támadójátékban, ugyanúgy, mint az előző meccsen"


Brad Marchand: „Sokkal könnyebb mindig otthon, felpörgünk a szurkolók energiájától, a buzdításuk a legjobbat hozta ki belőlünk. Mindenki nagyon pörög, mindenki jól koncentrál – ennek az eredménye a győzelem."


A Bruins-szurkolók „kupát akarunk!"-rigmussal és ünnepléssel ütötték el az időt, a vancouveriek valószínűleg már szívesebben ültek volna a hazafelé tartó gépen. Az indulatok a végére elszabadultak, így nagyszabású acsarkodás kezdődött (a büntetőpadon meg csúcsforgalom keletkezett), ez az eredményt már nem befolyásolta. A mezőny legjobbja a shutoutot elérő, 38 lövést hárító Tim Thomas lett.

Nem is csoda, hogy a vancouveriek örömmel tűnnek el Bostonból néhány napra: fikarcnyi esélyük sem volt a két meccsen, kitűnő kapusuk önbizalmának biztosan nem tett jót a kapott tizenkét gól, a támadójáték pocsék volt – a Bruins minden szempontból meggyőzőbb volt első két hazai találkozóján, mint a Canucks otthon. Ez persze még nem jelent semmit, a Bostonnak (mely simán gázolt úgy, hogy egyszer legeredményesebb játékosát, egyszer pedig két legeredményesebb játékosát nélkülözte) egy meccset fognia kell Kanadában, ha győzni akar a nagydöntőben – a látottak alapján erre nem is esélytelen.

Vancouverben meg lesz mit megbeszélni, mert ez így tuti nem mehet tovább. Illetve mehet, de annak zakó lesz a vége. 2–2-ről folytatják.

BOSTON BRUINS–VANCOUVER CANUCKS 4–0

NHL-NAGYDÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
BOSTON BRUINS–VANCOUVER CANUCKS 4–0 (1–0, 2–0, 1–0)
Boston, TD Garden, 17565 néző
V: Dan O'Halloran, Kelly Sutherland, Jay Sharrers, Jean Morin
BOSTON: Thomas – Chára, Seidenberg, Lucic, Krejcí, Peverley – Ference, Boychuk, Marchand, P. Bergeron, Recchi – T. Kaberle, McQuaid, Ryder, C. Kelly, Segin – Paille, G. Campbell, Sh. Thornton. Vezetőedző: Claude Julien
VANCOUVER: Luongo (Schneider) – Edler, Salo, D. Sedin, H. Sedin, Burrows – Ballard, Bieksa, Higgins, Kesler, Raymond – Alberts, Ehrhoff, Torres, Lapierre, Hansen – Glass, Malhotra, Oreskovich. Vezetőedző: Alain Vigneault
Gólszerzők: Peverley (11:59, Krejcí, Chára, 1–0), Ryder (31:11, Seguin, C. Kelly, 2–0), Marchand (33:29, Bergeron, 3–0), Peverley (43:39, Lucic, Krejcí, 4–0)
Kapura lövések: 29:38 . Bulik: 32:39. Büntetések: 40 ill. 26 perc. Ütközések: 27:27
Legtöbb lövés: Lucic 5, ill. Ehrhoff 7. Legtöbb blokk: Boychuk 3, ill. Ballard 6. Legtöbb ütközés: Chára, Lucic 4-4, ill. Kesler 5 Legtöbb játékperc: Seidenberg 25:48, ill. Edler 25:42 Védési hatékonyság: Thomas 38/38, ill. Luongo 16/20, Schneider 9/9
A meccs legjobbjai. ***Chára (0 G-1 A), **Peverley (2 G-0 A), *Thomas (38 védés, shutout)
AZ EGYIK FÉL NEGYEDIK GYŐZELMÉIG TARTÓ PÁRHARC ÁLLÁSA: 2–2
Vancouver–Boston 1–0
Vancouver–Boston 3–2 – hosszabbítás után
Boston–Vancouver 8–1
A döntő további mérkőzéseinek időpontja és helyszíne (helyi idő szerint, a meccsek magyar idő szerint másnap hajnali 2 órakor kezdődnek)
június 10., Vancouver
június 13., Boston
június 15., Vancouver (ha szükséges)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik