A Lakersszel és Kyle Kuzmával sem bírt a Boston

Vágólapra másolva!
2018.01.24. 08:32
null
Kyle Kuzma és a Lakers megállíthatatlan volt (Fotó: Twitter/NBA)
Kiélezett végjátékot játszott, de a Lakers otthonában is kikapott a Boston, így a keleti listavezető már sorozatban négy vereségnél jár az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A Cleveland sem tudott javítani, San Antonióban is elbukott a társaság annak ellenére, hogy LeBron James elérte a 30.000 pontot, eközben az OKC Russell Westbrook kosarával, a Warriors pedig Steph Curry vezetésével aratott győzelmet.

 

Orlando Magic–Sacramento Kings 99–105

Összekapta magát a Kings. Sorozatban nyolc vereség után, egy back-to-back második felén tudott váratlan győzelmet aratni a Sacramento, pedig sokáig nem úgy tűnt, hogy ez most fog bekövetkezni–volt ugyan tartásuk, de pár ponttal nagyrészt a Magic vezetett és arra lehetett számítani, hogy a fáradtabb vendégek kifulladnak a végére. Találtak azonban egy hatalmas extrát, Garrett Temple 40 percet töltött parketten a kispadról beszállva és élete meccsét játszotta: 17 dobásából 14 ült, 34 pontos karriercsúcsot szórt és ebből 19-et a negyedik negyedben szerzett úgy, hogy a teljes Orlando csak 17 egységig jutott ebben a periódusban. Temple extrája (volt egy 17-6-os széria, amikor csak ő dobott pontot csapatából) és a feljavuló védekezés így a Kings felé billentette a mérleg nyelvét a negyedik játékrészben annak ellenére, hogy Zach Randolph és George Hill sem játszott, ráadásul De'Aaron Fox alig tizenegy percet tudott a pályán tölteni, majd alhasi fájdalmak miatt kivált a meccsből.

Vogel azt sem tudta, mi dühíti leginkább. A hazaiak mestere gondolkodott a mérkőzés után, hogy miért is mérges jobban, azért, mert Garrett Temple 19 pontos negyedet tudott ellenük hozni, vagy azért, mert borzalmasak voltak támadásban a záró etapban–a 6/20-as mezőnymutató mellett négy labdát is eladtak ekkor, míg a túloldalon semmit sem reagáltak arra, hogy milyen szériában van Temple. Az utolső öt és fél percben egyetlen mezőnykosarat sem tudtak már szerezni (leszámítva Payton szépségtapaszát az utolsó másodpercben) és érdekesség, hogy nem egészen egy éve, márciusban is hasonló volt a helyzet: a Kings a Magic elleni sikerrel zárt le egy nyolcmeccses vereségsorozatot. Ez most leginkább azért fájó Paytonéknak, mert kifejezetten jó formában voltak az elmúlt találkozókon, ezúttal viszont ismét a korábbi Orlandót láttuk...

A Magic legjobb dobói: Fournier 22/6, Payton 21/3, Gordon 16/6
A Kings legjobb dobói: Temple 34/12, Cauley-Stein 21, Hield 13/9

Oklahoma City Thunder–Brooklyn Nets 109–108

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu

Westbrooké a győztes kosár. Nagyot betlizett az OKC a második negyedben és elég mélyről, tizenöt pontos hátrányból kellett felállnia, amelyből még az utolsó játékrész kezdetén is megvolt tizenegy egység. Innen kapaszkodtak vissza a hazaiak, gyorsan berámoltak négy triplát, majd bő hat perccel a vége előtt át is vették a vezetést (a második negyed óta először), viszont ellépni már nem tudtak, rendkívül szorosan alakult a hajrá. Az utolsó két és fél percben hatszor változott a vezető kiléte, alig nyolc másodperccel az órán Spencer Dinwiddie dobott egy nagy kosarat, amivel előnyhöz juttatta a Brooklynt, de három másodperccel a vége előtt jött Russell Westbrook (32 pont, 12/27 mezőnyből, 6 gólpassz), a betörése után robbant a csarnok. Volt még egy lövése a Netsnek, de Andre Roberson óriásit védekezett Dinwiddie-n, aki így a gyűrűt sem találta el, a Thunder pedig nagyot harcolva, kiélezett végjátékban húzta be zsinórban ötödik győzelmét. Hozzá kell azért tenni, hogy a 42,6%-os mezőnymutató, a 28%-os triplázás (2/17 volt három negyeden keresztül, ezen javítottak a végén), a tíz elrontott büntető és a mindössze 12 gólpassz is jelzi, hogy nem volt minden kerek támadásban...

Újabb szoros meccs. Ez már a 22. olyan mérkőzése volt az idei szezonban a Brooklynnak, amely maximum hat ponttal dőlt el, de ezúttal nem tudta megnyerni a társaság, pedig Dinwiddie kezében jó helyen volt a labda–már hat egyenlítő, vagy vezetést jelentő kosarat szerzett a negyedik negyedek vagy a hosszabbítások utolsó percében idén, ez holtversenyben a legjobb a ligában. Egyet most is szerzett, de a másodiknál nem tudott mit kezdeni Robersonnal, így vereség lett a vége, pedig az első félidei 10/18-as triplamutató után jó esélyeik voltak a sikerre–szégyenkezni így sincs okuk, januárban 5-7-re állnak és egyetlen játékra voltak a bravúrtól.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 32, George 28/3, Felton 14/6
A Nets legjobb dobói: Harris 19/15, Carroll 13/9, Dinwiddie 13/9

San Antonio Spurs–Cleveland Cavaliers 114–102

Tartalékosan is hozta a meccset a Spurs. Az egyértelmű hullámvölgy mellett két kezdőjátékos (Kawhi Leonard és Pau Gasol), valamint két, támadásban kulcsfontosságú csere (Manu Ginobili és Rudy Gay) nélkül lépett pályára a San Antonio, Gregg Popovich csapata azonban ennek ellenére a második negyed hajrájától kézben tartotta az összecsapást. A Cavs védekezési hibáit és eladott labdáit kihasználva a nagyszünet előtt megléptek a hazaiak, a félidő utolsó szűk öt percét 18-5-re nyerték meg, a fordulás után hamar tíz pont fölé nőtt a különbség és bár innen még egyszer közelített a Cleveland, a vezetést már nem adta ki a kezéből a texasi alakulat. A 30 pontos (12/18 mezőnyből, 8 lepattanó) LaMarcus Aldridge mellett elsősorban a kezdő irányító posztot átvevő Dejounte Murray (19 pont, 10 lepattanó, 7 labdaszerzés) dicsérhető, a padról éppen Tony Parker (18 perc, 14 pont, 6 gólpassz) tudta megtolni a szekeret, a Spurs pedig fontos hazai győzelmet pipálhatott ki, így ismét egálban van a Minnesotával és következőleg Memphisbe látogat.

James 30 ezer felett. A meccs és a játéknap egyik nagy sztorija, hogy a Cavs ikonja átlépte a 30.000 pontot NBA-pályafutása során, ezzel a legfiatalabb lett a liga történetében, aki elérte ezt a mérföldkövet, de győzelmet ez sem ért csapata számára. Támadásban ugyan voltak jó dolgaik a vendégeknek, de pontosan kétszer annyi (18-9) labdát adtak el, mint ellenfelük, 13-6-ra maradtak alul a támadópattanókat tekintve és 30% alatt tripláztak, így azért nehéz–24 pontot kaptak leindításból, ezt semmivel nem tudták ellensúlyozni. James (28 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) estéje mindenképpen történelmi, de ez nem fedheti el azt, hogy az utóbbi 13 meccsből ez volt a Cavs 10. veresége–annak örülhetnek, hogy Iman Shumpert kéthónapos szünet után tudott ismét pályára lépni, így gyakorlatilag teljes a keret.

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 30, Murray 19, Parker 14
A Cavaliers legjobb dobói: James 28/6, Thomas 14, Crowder 13/9

Golden State Warriors–New York Knicks 123–112

Curry dobott, Durant előkészített. Gyengén nyitotta a találkozót a Warriors, 6/20-as mezőnymutatóval, közte 1/8 triplával kezdtek a hazaiak, emiatt hátrányba is kerültek, de a folytatásban azért elkapták a fonalat és végül hozták a kötelezőt. Döntőnek a harmadik negyed bizonyult, amikor Steph Curryvel nem lehetett mit kezdeni, a GSW karmestere 17 pontot szórt ebben a periódusban, összességében pedig 32 ponttal, közte 8/15 hármassal zárt, alaposan szétlőtte a Knicks védekezését. Ebben a legnagyobb segítsége egyébként az a Kevin Durant volt, aki most nem a dobásaival (14 pont, 4/10 mezőnyből), hanem a passzaival tűnt ki, ugyanis karriercsúcsot jelentő 14 asszisztot jegyzett–a címvédő csapatszinten 40-ig (!) jutott, 55,4%-kal dobott és ezúttal is javítani tudott egy vereség után, ahogy idén eddig mindig.

Egy szűk félidőt bírt a Knicks. Frissen kezdte sorozatban ötödik idegenbeli meccsét a New York, az első húsz dobásából 11-et értékesített a társaság úgy is, hogy Kristaps Porzingis ezúttal nem lépett pályára, ennek köszönhetően meg is lépett tíz ponttal. A második negyed már nem igazán sikerült, ott visszajött a Warriors, de még így is volt tartásuk Beasley-éknek és két pontot megőriztek előnyükből a nagyszünetig, a fordulás után viszont átrohant rajtuk a Curry-show: a harmadik negyedet 11 ponttal vesztették el, a záró etapban pedig már nem tudtak komoly veszélyt jelenteni a hazaiakra. A túrának ráadásul még nincs vége, következőleg Denverben lépnek pályára...

A Warriors legjobb dobói: Curry 32/24, Durant 14/6, Pachulia 13
A Knicks legjobb dobói: Beasley 21/3, Lee 20/6, Kanter 16

Los Angeles Lakers–Boston Celtics 108–107

Szoros hajrában nyert a Lakers. A tíz ponttal megnyert harmadik negyeddel dolgozta le első félidei hátrányát és fordította meg a meccset a hazai alakulat, de a záró etapban így is sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, sőt, a Celtics ismét meg tudott lépni egyszer hat ponttal. 88-82 után azonban rálépett a gázra az újonc Kyle Kuzma: bő három perc alatt bebombázott három triplát, egy közelit és két büntetőt, plusz kiosztott egy gólpasszt, így a Lakers egy 15-3-as rohammal magához ragadta a vezetést és többet nem is engedte már ki a kezéből. A vége azért izgalmas lett, mert nagyon kapaszkodott a Boston, Hart kulcspillanatban elrontott két büntetőt (19 másodperccel a vége előtt hárompontos előnynél), majd Caldwell-Pope ráhozta a szívbajt övéire (ő hét másodperccel az órán, 108-107-nél csinálta meg ugyanazt, mint Hart), de megúszták az arany-lilák, így nagy győzelmet arattak–sorozatban hatodszor nyertek otthon és ehhez megint nem volt szükségük Lonzo Ballra.

Zuhan a Celtics. Zsinórban negyedik vereségét gyűjtötte be a keleti listavezető és ilyen gödörben még nem volt az idei szezon folyamán, valamin változtatnia kell Brad Stevensnek. Igaz, most nagyon közel állt a sikerhez a vendégcsapat, de hiába vezetett szinte végig az első félidőben, hiába volt több lehetősége is fordítani a hajrában (a legvégén például Smart dobhatott a győzelemért, de kimaradt), nem tudta legyűrni a Lakerst–az elsőt leszámítva minden negyedben legalább harminc pontot kapott a társaság és bár támadásban Irving (33 pont, 13/24 mezőnyből) és Smart (22 pont, 8 gólpassz) is villogott, ez nem bizonyult elégnek. Következőleg ugyanebben a csarnokban játszanak a Clippersszel, muszáj lenne javítaniuk.

A Lakers legjobb dobói: Kuzma 28/15, Clarkson 22, Randle 14
A Celtics legjobb dobói: Irving 33/12, Smart 22/12, Horford 13/9, Morris 13/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik