Ászok mindkét oldalon – ők a Super Bowl-csapatok kulcsfigurái

Izsányi SzabolcsIzsányi Szabolcs
Vágólapra másolva!
2024.02.08. 14:15
Patrick Mahomes (balra) és Travis Kelce összjátékán múlik a Kansas City Chiefs sikere (Fotó: Getty Images)
A Kansas City Chiefs 2020 februárjában 31–20-ra legyőzte a San Francisco 49erst a Super Bowlban, és négy évvel később újra itt van a két csapat. Ezúttal nem Miamiban, hanem Las Vegasban találkoznak – összevetjük az edzőket, irányítókat, a támadósor és a védelem további ászait, valamint további érdekes figurákat is kiemelünk a hétfő hajnali mérkőzés szereplői közül.

 

AZ EDZŐK – TÁMADÓSPECIALISTÁK ÜTKÖZETE

Andy Reid és Kyle Shanahan személyében a liga két legjobban felkészült támadószemléletű vezetőedzője csap össze Las Vegasban. Mindketten zseniálisan megszervezték csapatuk támadójátékát, pedig ellentétesen vázolták fel, hogyan lehet a leghatékonyabb az offense-ük.

A 41 éves Shanahan San Franciscóban a kétszeres Super Bowl-győztes apja, Mike Shanahan stílusára esküszik. Első a futás, mindennek az az alapja, az elkapók és a tight endek feladatkörének is szerves része, hogy blokkoljanak a futójátékhoz. Rengeteg a játékindítás előtti mozgás, ami megzavarja az ellenfél védelmét, az előre leosztott feladatok megváltoznak, nehéz lekövetni a játékot. A passzokra is általában opciós játékhívások során kerül sor, előzetes mozgások után, amikor az ellenfél védelme megzavarodik, és futójátékra számít. A 49ers stílusa inkább biztonsági játék, és miután Shanahan 2017-ben az Atlanta támadókoordinátoraként 25 pontos előnyről nem tudta megnyerni a New England elleni Super Bowlt, már azt is tökélyre fejlesztette, hogyan zárja le a meccseket erőfutásokkal.

A 61 éves Reid idősebb kora ellenére a folytonos megújulásra esküszik. Nála a passzjáték az alap, az egyetemi fociban alkalmazott játékelemeket viszi át az NFL-be és teszi működőképessé úgy, ahogy más edzők meg sem mernék próbálni. Sok támadóedző nem azért elemzi aprólékosan Reid csapatának támadójátékát, hogy lemásolja, hanem hogy az úttörő megoldásokból újabb és újabb ötleteket szerezzen. A 2017-es drafton kilenc csapat engedte el Patrick Mahomest, köztük Shanahan is, mert nem hitték, hogy ki tudják használni a képességeit. De Reidnek ő kellett, mert tudta, hogy a kockázatos lépés nagyon is megtérülhet. Mahomes lubickol a passzjáték alapú rendszerben, a felrajzolt tervek tömkelegéből választhat, és minden játék úgy van tervezve, hogy legyen lehetősége improvizálni. A Chiefs-futás még akkor sem egyértelmű, amikor a végén az időt kellene húzni.

Kyle Shanahan (jobbra) négy év után visszavághat Andy Reidnek (Fotó: Getty Images)

AZ IRÁNYÍTÓK – KORSZAKOS ZSENI MR. IRRELEVANT ELLEN

Patrick Mahomes négy éve a San Francisco legyőzésével szerezte meg első bajnoki címét, majd tavaly újra Super Bowl-győztes lett. A 2017-ben tizedikként draftolt, első idényében még Alex Smith mögött ücsörgő irányítóról hamar kiderült, hogy kivételes játékos, és Andy Reid tökéletes játékrendszert dolgozott ki számára. Mahomes játékát élvezet nézni, mert minden egyes akcióban váratlan, zseniális húzásokra képes, emellett rendkívül hatékony, évek óta a liga legerősebb csapatainak egyike tőle a Kansas City.

A San Francisco irányítója négy éve Jimmy Garoppolo volt, de a 49ers a tavalyi draft legeslegutolsó választási jogával kiválasztotta Brock Purdyt, aki így NFL-gúnynéven Mr. Irrelevant, azaz Jelentéktelen Úr lett. Ehhez képest második idényében Super Bowlba került, és talán csak azért nem volt így az elsőben is, mert a Philadelphia elleni főcsoportdöntőben súlyos könyöksérülést szenvedett – és annak ellenére is visszatért a pályára. Tom Brady 199. drafthelyen elkelve lett hétszeres bajnok, Purdy pedig 262. volt a drafton, s ő is már a második idényében bajnok lehet. Ez még akkor is nagy tett, ha a Kansas Cityvel ellentétben a San Francisco nem feltétlenül az irányítója miatt a legjobb csapatok egyike.

„Már akkor felfigyeltem Brockra, amikor egyetemista volt, és mindig megtalálta a győzelemhez vezető utat. Aki erre képes az NCAA-ben, az az NFL-ben is megállja a helyét – mondta riválisáról Mahomes. – Nem lep meg, hogy sikeres lett az NFL-ben is, hiszen igazi győztes típus, és itt mindig az nyer, aki a jó játéka mellett folyamatosan képes küzdeni is.”

KÉT KIEMELT TÁMADÓ – MVP-JELÖLT REKORDVADÁSZOK

A legutóbbi hét Super Bowlból ötször a győztes csapat irányítóját választották meg a döntő legjobb játékosának (a finálé történetében 56%-os az arány), így nem meglepő, hogy most is a QB-k számítanak a legesélyesebbnek erre a díjra (Patrick Mahomes kétszeres bajnokként kétszeres Super Bowl-MVP is, a harmadikra hajt). Ha más posztokról kellene jelöltet állítani, egyértelmű, melyik két támadó számít esélyesnek.

Christian McCaffrey, a 49ers futója az egyetlen, aki nem irányítóként bekerült az alapszakasz MVP-címére esélyes játékosok közé. Kyle Shanahan játékrendszerébe tökéletesen illik a futóként és elkapóként is kiváló játékos, aki szinte minden meccsen szerez touchdownt. Idén az előző szezonra visszanyúlóan 17 meccses TD-sorozatot épített, amivel beállította az 1950-es és ’60-as évek baltimore-i legendája, Lenny Moore örökrekordját. A San Francisco két playoffmeccsén 2-2 touchdownt szerzett, ha ezt Las Vegasban is megismétli és nyer a 49ers, elviheti a rangos egyéni elismerést.

Travis Kelce ebben az idényben a Taylor Swifttel szövődött románca miatt került a figyelem középpontjába, pedig zseniális volt, amit a pályán művelt. Az idén megdöntötte a Chiefs klubrekordját elkapott yardok tekintetében, és ha akarta volna, nyolcra nyújthatta volna a sorozatát a legalább 1000 elkapott yarddal zárt idények terén is, de az alapszakasz utolsó hetében 16 yardra a kerek számtól inkább a pihenés mellett döntött. A playoffban eddig három touchdownja van, karrierje során pedig 19, amivel Jerry Rice-t maga mögé utasítva vezeti az örökranglistát. A Super Bowlon 20-ig vagy még tovább juthat, és a 100-nál több elkapott yarddal zárt meccsek tekintetében is maga mögött hagyhatja az eddigi rekorder Rice-t.

Ha Christian McCaffrey (jobbra) futójátéka hatékony lesz, Brock Purdy is több lehetőséget kap a passzolásra (Fotó: Getty Images)

SZTÁRVÉDŐK – RETTEGNEK TŐLÜK AZ IRÁNYÍTÓK

Amikor a Chargersben játszó Joey Bosa öccse bekerült az NFL-be, sokan mondták, hogy Nick Bosa még jobb játékos lehet, és az évek során bebizonyosodott, hogy tényleg jobb is, mint a bátyja. A támadófalembereket erőből legyűrő passzsiettető a 49ers kiváló védelmének kulcsfigurája, a 2022-es idény legjobb védője lett, a mostani idény elején öt évre szóló, 170 millió dolláros szerződést kapott. A megállapodás aláírása után sem lassított, hasonlóan magas szinten játszott, a Detroit elleni főcsoportdöntőben két sacket is jegyzett, ami a szoros összecsapáson kulcsfontosságúnak bizonyult. Az ellenfelek is tudják, ha Bosát lehívják pihenni a pályáról, akkor kell megpróbálni a nagy passzjátékot.

Ami a 49ersnél Bosa, az a Chiefsnél Chris Jones. Ugyanúgy szerződésmizéria vezette fel az idényét, de ő csak egy évre szóló, 25 millió dolláros megállapodásról tudott megegyezni a klubjával. A Detroit elleni idénynyitó vereségről így is lemaradt, de utána kézbe vette a védelem irányítását, és rettegésben tartotta az ellenfelek irányítóit. Las Vegasban Purdyt hajszolja majd, és tudja, nem biztos, hogy kap még egy új szerződést a Chiefstől, így a harmadik bajnoki címével búcsúzhat el az együttestől.

A MÁSIK OLDALRA KERÜLTEK

A két vezetőedző mellett összesen 18 játékos is visszatér a Super Bowlba a 2020-as Kansas City–San Francisco döntőről. Vannak ketten, akik ugyan négy éve ott voltak Floridában, és most is a nagy összecsapásra készülnek, csak éppen már a másik oldalon.

Richie James akkor a 49ers elkapója volt, most a Kansas City WR-jeként és punt visszahordójaként készül a nagy összecsapásra. Charvarius Ward épp ellenkező utat járt be, négy éve győzött a Kansas Cityvel, és most a San Franciscót próbálja hozzásegíteni a sikeres visszavágáshoz. Miután a Chiefs nem hosszabbította meg a 2018-ban draftolatlanul a ligába kerülő cornerback szerződését, a 49ers három évre megállapodott vele, és a második, mostani idényében bekerült a liga álomcsapatába.

„Minden szempontból jobban érzem magam San Franciscóban” – mondta a hét elején, és ez akkor lesz teljesen igaz, ha vasárnap a 49ers legyőzni a Chiefst.

FONTOS HÁTTÉREMBER SAN FRANCISCÓBAN

Egy hullámvasútszerű edzői karrier érhet a csúcsára Las Vegasban: Steve Wilks, a San Francisco 54 éves védőkoordinátora lassan 20 éve edzősködik a ligában, és most Super Bowl-győztes lehet.

Wilks 2006-tól 2017-ig Ron Rivera irányítása alatt dolgozott Chicagóban, San Diegóban, majd Carolinában, utóbbival 2016 februárjában Super Bowlba is jutott, de veszített a Denver ellenében. Wilks 2018-ban főedzői állást kapott Arizonában, de a szétesőben lévő Cardinalsnál 3–13-mal zárt, és egy idény után elküldték. Clevelandi kitérő, egy pihenőév és egy egyetemi szezon után 2022-ben visszatért a Panthershez, Matt Rhule vezetőedzőtől 1–4-es rajt után megváltak, Wilks megbízott edzővé lépett elő, és Christian McCaffrey elcserélése urán a hátralévő 12 fordulóban 6–6-os mérleget ért el. Mégsem maradhatott, így került San Franciscóba védőkoordinátor pozícióba – amelyből az előző két évben Robert Saleh (Jets) és DeMeco Ryans (Texans) is főedzővé lépett elő máshol. Mivel az idén már minden főedzői állást betöltöttek, az 54 éves Wilks minden bizonnyal marad a 49ersnél.

AMERIKAI FUTBALL
NFL, SUPER BOWL
Hétfő, 0.30: Kansas City Chiefs–San Francisco 49ers (Tv: Arena4) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik