NFL-legek: négy meccs eltiltás – bocs, nem, csak kettő

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.10.25. 12:02
null
Kareem Jackson (22) négy meccset kapott sorozatos durvaságokért – egy nappal később megfelezték a büntetését (Fotó: Getty Images)
Bármennyire is rosszul megy a New England Patriotsnak az NFL-ben, Bill Belichick a csoportrivális Buffalo Bills ellen megtalálta a módját annak, hogy nyerjen a csapata, és ezt a klub a liga szakértőinek orra alá is dörgölte. Történelmi bemutatkozást láthattunk a Chicago újonc irányítójától, és történelmi verésben lehet része a washingtoni Sam Howellnek az idény során. A hétvége a tight endekről is szólt. Érdekességek és sztorik az NFL-ből.

 

A HÉT MEGLEPETÉSE

Három rémes vereség (összesen 20–93-as pontkülönbséggel) után összekapta magát a New England Patriots, és nagy meglepetésre legyőzte a Buffalo Billst. Bill Belichick együttese kiválóan kezdett, a védelme megállította a Billst, miközben a támadósor hatékonyan menetelt, és az első negyedet 10–0-val, az első félidőt 13–3-mal zárta a Patriots. A Buffalo a második félidőben három touchdownt is szerzett, de a New Englandnek volt válasza, Mike Gesicki 12 másodperccel a vége előtt szerzett TD-jével győzött 29–25-re.

Bill Belichick az NFL-ben harmadik edzőként jutott el 300 győzelemig, már csak Don Shula (328) és George Halas (318) van előtte az örökranglistán. A New England a közösségi médiában kérdőre is vonta az NFL szakértőit, miért a Bills győzelmére tippeltek – persze az előzmények után ki tett volna a Patsre?

 

A HÉT ÚJONCA

1950 óta nem fordult elő, hogy egy irányító az egyetemi bajnokság másodosztályából draftolatlan újoncként kezdő legyen az NFL-ben. Tyson Bagent öt évet töltött el a Shepherd Egyetemen, a negyedikben a második liga legjobbjának választották, több rekordot is megdöntött, de a drafton senki sem vállalta be, hogy elviszi. A Chicago Bears a játékosbörze után adott neki szerződést, aztán az előidényben Bagent zseniálisan játszott. Justin Fields mellett azonban esélytelen volt arra, hogy a kezdőcsapatba kerüljön, de miután a kezdőirányító ujjsérülést szenvedett, eljött Bagent ideje.

A Bears biztonsági játékot játszott, de így is magabiztosan, 30–12-re legyőzte a Las Vegast. Bagent 162 passzolt yarddal és egy passzolt TD-vel zárt, a Chicago megtette vele azt, ami Fieldsszel sem sikerült az elmúlt 13 hónapban: győzött hazai pályán. Fields pozíciója nincs veszélyben, de úgy tűnik, baj esetén biztos vészmegoldása van a Bears stábjának.

A HÉT ÁLDOZATA

Sam Howell, a Washington Commanders irányítója hatszor került a földre a New York Giants ellen csapata 14–7-es veresége során (a Giants az előző hat meccsén mindössze öt sacket jegyzett). Howellt hét meccsen 40-szer sackelték, ami csaknem hatos átlag. Egyetlen másik irányító sem jár még harmincnál sem. A Commanders ezeknél a sackeknél összesen 267 yardot veszített, egyetlen másik irányító sem lépte még át a 150-es határt.

Ha így folytatja a Washington támadófala és az irányító, Howell 17 meccs alatt 97 elszenvedett sackig juthat, amivel 21-gyel döntené meg David Carr 2002-es houstoni NFL-rekordját. Az elvesztett yardokat tekintve 648 felé tendál Howell, ezzel 159-cel túl(alul)teljesítené Randall Cunningham 1986-os philadelphiai csúcsát.

A HÉT DOPPINGJA

Viccelődtek már vele korábban, de már a statisztika is alátámasztja: Taylor Swift kiváló hatással van Travis Kelce és a Kansas City játékára. Az énekesnő négy Chiefs-mérkőzést nézett meg élőben, ezeken Kelce átlagosan 108 yardot szerzett, vasárnap a Los Angeles Chargers ellen 179 yardig és egy touchdownig jutott, miközben a barátnője Patrick Mahomes feleségével ünnepelt a VIP-páholyban. Swift két meccsen nem volt ott, amióta egy párt alkotnak, ezeken Kelce átlaga 46.5 szerzett yard.

„Taylor akkor jön a meccseinkre, amikor csak akar, bármikor szívesen látjuk” – mondta a meccs után Andy Reid vezetőedző, aki jól látja a különbséget a támadósor meghatározó játékosán. Rob Gronkowski 34 évesen visszavonult, Kelce ugyanannyi idősen lendül élete legjobb formájába – pedig eddig is a liga egyik legjobbja volt a posztján.

A HÉT DURVASÁGA

Az NFL 2019 óta nem szabott ki olyan súlyos büntetést a pályán elkövetett durvaságért, mint hétfőn a denveri Kareem Jackson ellen: a cornerbacket négy mérkőzésről tiltották el rendszeres durva szabálytalanságok miatt. A legutolsó csepp a pohárban a Green Bay-i Luke Musgrave elleni ütközése volt, amely miatt ki is állították a mérkőzésről.

„Teljes erőből támadta a sisakjával az ellenfél fejét és nyakát, pedig lett volna ideje arra, hogy elkerülje ezt a fajta ütközést. Megtehette volna, hogy szabályosan szerel, de más utat választott” – áll a liga eltiltásról szóló közleményében.

 

Legutóbb 2019-ben volt példa legalább ilyen súlyos büntetésre, akkor Vontaze Burfict 12 meccset kapott hasonló sorozatos durvaságért, míg Myles Garrett hatot azért, mert a pályán kialakult csetepaté során a kezében egy sisakkal próbálta meg fejbe verni az ellenfél irányítóját.

S hogy az NFL mégsem veszi annyira véresen komolyan ezeket a büntetéseket, mutatja, hogy a hétfőn kiszabott négymeccses eltiltást kedden máris megfelezte.

A HÉT ÜZLETE

A Nemzeti főcsoport nagyágyúi közül a San Francisco és a Detroit is kikapott, csak a Philadelphia győzött, így az Eagles áll egyedül 6–1-es mutatóval az NFC-ben. A Philly ráadásul a Miami Dolphins ligaelső támadóegységét fékezte meg, de a csapat vezetői úgy döntöttek, tovább tökéletesítik a keret ezen részét, és megszerezték a Tennessee-től a kétszeres ligaválogatott (All Pro) Kevin Byard safetyt, akiért cserébe Terrell Edmunds safetyt és egy-egy ötödik és hatodik körös 2024-es draftjogot küldött a Titansnek.

Az Eagles két kezdő safetyje közül Justin Evans sérült, és Reed Blankenship is kihagyta a Miami elleni meccset, ezért döntöttek Byard megszerzése mellett. Az új szerzemény lesz a 16. különböző hátsó védője ebben az idényben a Philadelphiának, és az ötödik, aki az idény eleji 53-as keret kihirdetésekor nem szerepelt a névsorban. Byard Philadelphiában született, gyerekként Brian Dawkins, az Eagles kiváló safetyje volt a kedvence.

A HÉT ÁTOKŰZÉSE

Trevor Lawrence a 2021-es draft első kiválasztottjaként érkezett az NFL-be, előtte három évet töltött el a Clemson Egyetemen, és játékával lenyűgözte Amerikát. Nyert nemzeti bajnokságot, 36 mérkőzésen szerepelt kezdőként, s ezekből 34-et meg is nyert. Két vereségét viszont ugyanott szenvedte el, 2019-ben címvédőként az országos döntőben az LSU-tól, egy évvel később az elődöntőben az Ohio State-től kapott ki a New Orleans-i Superdome-ban.

Az Indianapolis legyőzése közben térdszalaghúzódást szenvedő Lawrence-nek négy napja volt a Saints elleni mérkőzésig, de hallani sem akart arról, hogy kihagyja karrierje harmadik New Orleans-i meccsét. Doug Pederson vezetőedző és az orvosi stábja csak a meccs előtti bemelegítés után adott engedélyt a játékra Lawrence-nek, aki térdmerevítőben játszva vezette győzelemre csapatát. A meccs elején még Travis Etienne szerezte a TD-ket, majd Foyesade Oluokun védőként futott vissza hat pontért, de a legvégén, 24–24-es állásnál Lawrence és Christian Kirk 44 yardos összjátéka döntött – az irányító pedig már a Superdome-ban sem nyeretlen.

Trevor Lawrence (labdával) egyetemi játékosként veszteni járt New Orleansba – az NFL-ben elsőre megtörte az átkot (Fotó: Getty Images)
Trevor Lawrence (labdával) egyetemi játékosként veszteni járt New Orleansba – az NFL-ben elsőre megtörte az átkot (Fotó: Getty Images)

A HÉT ÜNNEPE

George Kittle és Jimmy Garoppolo 2018-as, Garrett Celek Detroit ellen szerzett touchdownját követő párbeszéde indította el azt a kezdeményezést, amelynek már hagyománya van. A San Francisco játékosai az oldalvonal mellett megbeszélték, hogy az a nap a tight endek nemzeti ünnepe. Az ohiói Hírességek Csarnoka 2019. október 27-én hivatalosan is megünnepelte az első tight end-napot, amelyen azokat a játékosokat ünneplik, akik nem elég gyorsak ahhoz, hogy elkapók vagy futók legyenek, de nem elég nagyok, hogy falemberekké váljanak, így tight endként kapnak feladatot a támadósorban.

Ebben az idényben a 7. fordulóban ünnepelték a tight endek nemzeti ünnepét, és a poszt nagyágyúi odatették magukat: csütörtökön a New Orleans-i Taysom Hill (papíron ő is tight end) indított egy futott TD-vel, vasárnap csatlakozott hozzá a New England-i Mike Gesicki győztes TD-vel, a giantses Darren Waller, a philadelphiai Dallas Goedert és a chiefses Travis Kelce egy-egy, a baltimore-i Mark Andrews két touchdownnal.

A HÉT TÉVEDÉSE

A Pittsburgh Steelers a Los Angeles Rams elleni mérkőzés hajrájában, 24–17-es vezetésnél alig több mint két perccel a vége előtt negyedik és egynél Kenny Pickettre bízta, hogy megszerezze az első kísérletet, és azzal véget vessen a mérkőzésnek. Az irányító a támadófal mögött indult, de nem előre, hanem oldalra billent, leért a térde, még mielőtt megtette volna az egy yardot. A játékvezetők mégis megadták a first downt, ezzel a Steelersé maradt a labda, a Ramsnek nem volt esélye visszatámadni.

Ha az utolsó két percben történik az eset, a liga automatikusan visszanézi, és elveszi a Steelerstől a labdát. Ha Sean McVay, a kaliforniaiak vezetőedzője nem használja el előtte az összes időkérését, visszanézethette volna, ugyanilyen eredménnyel. Csakhogy erre nem volt lehetősége, így hiába volt nyilvánvaló mindenki számára, hogy rövid volt Pickett próbálkozása, a Steelers nyert.

Sam Farmer, a Los Angeles Times újságírója azt javasolta cikkében a ligának, hogy a labdaszerzések és a touchdownok mintájára a negyedik kísérleteket is tegye automatikusan visszanézhetővé, így elkerülhető lenne, hogy ezen dőljön el egy mérkőzés. McVay csak annyit mondott a meccs után, hogy az első három negyedben jobban játszó Ramsnek addigra már rég le kellett volna zárnia a meccset.


 

NFL, ALAPSZAKASZ
7. FORDULÓ

Csütörtök
Jacksonville Jaguars–New Orleans Saints 24–31

Vasárnap kora este
Baltimore Ravens–Detroit Lions 38–6
Chicago Bears–Las Vegas Raiders 30–12
Indianapolis Colts–Cleveland Browns 38–39
New England Patriots–Buffalo Bills 29–25
New York Giants–Washington Commanders 14–7
Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons 13–16

Vasárnap éjjel
Los Angeles Rams–Pittsburgh Steelers 17–24
Seattle Seahawks–Arizona Cardinals 20–10
Denver Broncos–Green Bay Packers 19–17
Kansas City Chiefs–Los Angeles Chargers 31–17
Philadelphia Eagles–Miami Dolphins 31–17

Hétfő
Minnesota Vikings
–San Francisco 49ers 22–17

A 8. FORDULÓ MŰSORA
Péntek
2.15:
Buffalo Bills–Tampa Bay Buccaneers (Tv: Arena4)
Vasárnap
18.00:
Carolina Panthers–Houston Texans
18.00: Dallas Cowboys–Los Angeles Rams (Tv: Arena4)
18.00: Green Bay Packers–Minnesota Vikings
18.00: Indianapolis Colts–New Orleans Saints
18.00: Miami Dolphins–New England Patriots
18.00: New York Giants–New York Jets
18.00: Pittsburgh Steelers–Jacksonville Jaguars
18.00: Tennessee Titans–Atlanta Falcons
18.00: Washington Commanders–Philadelphia Eagles
21.05: Seattle Seahawks–Cleveland Browns
21.25: Arizona Cardinals–Baltimore Ravens
21.25: Denver Broncos–Kansas City Chiefs
21.25: San Francisco 49ers–Cincinnati Bengals (Tv: Arena4)
Hétfő
1.20:
Los Angeles Chargers–Chicago Bears (Tv: Arena4)
Kedd
1. 15:
Detroit Lions–Las Vegas Raiders (Tv: Arena4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik