NHL: azonnal két drámai finis a rájátszás nyitányán – videók

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.04.18. 08:35
null
Alex Iafallo (középen) a Los Angeles Kings győztes gólját ünnepli (Fotó: Getty Images)
Míg a Keleti főcsoportban Boston Bruins és a Carolina Hurricanes egyaránt élt a hazai pálya előnyével magyar idő szerint keddre virradóra, nyugaton két drámai vendégsikerrel indult az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) rájátszása: a Los Angeles Kings hosszabbításban győzte le az Edmonton Oilerst, míg a Minnesota Wild a második ráadásban kerekedett a Dallas Stars fölé.

 

Az alapszakaszelső Boston Patrice Bergeron nélkül fogadta a Floridát, de a beteg csapatkapitány távollétében sem került homokszem a gépezetbe. David Pastrnák emberfórból szerzett vezetést a Bruinsnak, Brad Marchand a második harmad elején növelte az előnyt, és bár Matthew Tkachuk gyorsan szépített, Jake DeBrusk még abban a periódusban visszaállította a kétgólos különbséget egy kipattanót bepüfölve. Linus Ullmark 31 védéssel járult hozzá a hazai sikerhez.

Egy kis stat: az NHL-ből 1996-ban visszavonuló Cam Neely (55 gól) után Brad Marchand a második hokis, aki a Bruins színeiben 50 playoffgólt szerzett. Ez volt sorozatban a hatodik olyan hazai meccse a rájátszásban, amelyiken gólt ütött – ez a széria már klubcsúcs. (ESPN)

MARCHAND AZ 50. GÓLJÁT ÜTÖTTE A PLAYOFFBAN


Nyert odahaza a Carolina is, méghozzá két emberelőnyös góllal: az elsőt Sebastian Aho, a másodikat Stefan Noesen ütötte, mindkétszer Brent Burns és Martin Necas volt az előkészítő. Ryan Pulock 24 másodpercen belül megválaszolta a második hazai gólt, de hiába maradt több mint egy harmad az egyenlítésre, nem jött össze a második gól az Islandersnek – részben azért, mert nem mentek az emberfóros helyzetek ezen az estén (0/4). A hazai kapuban Antti Raanta 25, a vendégekében Ilja Szorokin 35 lövést védett.

SEBASTIAN AHO VEZETŐ GÓLJA


Az Edmonton az első harmad után két góllal vezetett a Los Angeles ellen, sőt a harmadik harmad kilencedik percében Leon Draisaitl másodszor is betalált, így újra kétgólos volt a különbség. A Kings azonban vissza tudott kapaszkodni: Adrian Kempe második góljával szépített, majd 17 másodperccel a rendes játékidő vége előtt – emberelőnyben, sőt a kapust is mezőnyjátékosra váltva – Anze Kopitar egyenlített. A hosszabbításban először a hazaiak találtak a kapuba, csakhogy Derek Ryan ütője szabálytalan magasságban volt, így végül az a gól döntött, amelyet a vendégek részéről Alex Iafallo ütött a ráadás tizedik percében, emberelőnyből, egy szép passzjáték végén.

Egy kis stat: Leon Draisaitl elérte a 60. pontját az NHL playoffjában. Ez 38 mérkőzésen jött össze neki; nála gyorsabban csak két legenda, Wayne Gretzky (26 meccs) és Mario Lemieux (34) jutott el eddig a mérföldkőig a liga rájátszásában. (ESPN)

IAFALLO GYŐZTES TALÁLATA


Még tovább tartott és szintén vendéggyőzelmet hozott a Dallas–Minnesota csata. A 2–2-re végződő rendes játékidőt követő első hosszabbítás nem hozott gólt, a másodikban aztán, a 13. percben tombolhattak a vendégek: a dallasi Colin Miller nem tudta előreütni a korongot, Sam Steel beleblokkolt, a pakk a legjobb helyre, a kapu elé csorgott, és Ryan Hartman egy csel után be is ütötte.

EZZEL A GÓLLAL NYERT A MINNESOTA


NHL, RÁJÁTSZÁS
KELETI FŐCSOPORT, 1. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉSEK

Carolina Hurricanes–New York Islanders 2–1 (1–0, 1–1, 0–0)
Boston Bruins–Florida Panthers 3–1 (1–0, 2–1, 0–0)
NYUGATI FŐCSOPORT, 1. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉSEK
Dallas Stars–Minnesota Wild 2–3 (0–1, 2–1, 0–0, 0–0, 0–1) – 2 h. u.
Edmonton Oilers–Los Angeles Kings 3–4 (2–0, 0–0, 1–3, 0–1) – h. u.
A párharcok az egyik fél negyedik győzelméig tartanak.

 

A RÁJÁTSZÁS 1. FORDULÓJÁNAK PÁROSÍTÁSA
(zárójelben az összesített állás)
KELETI FŐCSOPORT

Boston Bruins–Florida Panthers (1–0)
Toronto Maple Leafs–Tampa Bay Lightning (rajt szerda hajnalban)
Carolina Hurricanes–New York Islanders (1–0)
New Jersey Devils–New York Rangers (rajt szerda hajnalban)
NYUGATI FŐCSOPORT
Dallas Stars–Minnesota Wild (0–1)
Colorado Avalanche–Seattle Kraken (rajt szerda hajnalban)
Vegas Golden Knights–Winnipeg Jets (rajt szerda hajnalban)
Edmonton Oilers–Los Angeles Kings (0–1)
A negyeddöntők párharcai az egyik fél negyedik győzelméig tartanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik