NBA: Wembanyama jelentheti az ígéret földjét a 2023-as drafton

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2022.10.07. 16:50
null
Victor Wembanyama nevét hamarosan az egész világ megismerheti (Fotó: AFP)
Minden idők legígéretesebb tehetsége érkezik a jövő évi draftra, aki mezítláb 221 cm magas, de mozgékonysága és gördülékeny játéka nála 10-30 centiméterrel alacsonyabb játékosokra jellemző. Bemutatkozik Victor Wembanyama.

A héten Las Vegas felé fordult az NBA figyelme, ugyanis két bemutatómérkőzést rendeztek a Metropolitans 92 és a G League Ignite csapata között. A fő attrakció a Metropolitans 92 játékosa, Victor Wembanyama, a G League Ignite színeiben játszó Scoot Henderson voltak, utóbbi bármely másik évben az egyértelmű 1/1-es választás lenne az NBA-drafton.

Kedden elképesztő párharcot láttunk a két játékos között, Wembanyama 37, Henderson 28 ponttal zárt, azonban a második találkozó elején ütköztek, és Henderson hamar befejezte a meccset térdsérülés miatt.



Wembanyama magassága, labdaérzéke, bedobókat idéző labdakészségei és festéktől távoli dobási hatékonysága olyan látvány nyújtott, amit korábban még nem láttunk a kosárlabdázás történetében. Ekkora méretekkel megáldott embert így mozogni és játszani még nem láttunk kosárlabdapályán.

Ha nagyon szeretnénk összehasonlítást keresni, akkor Kevin Durant juthat eszünkbe, aki szintén egyedi a készségeit és a magasságát figyelembe véve, de „csupán” 208 centiméter magas (míg Wembanyama karfesztávja 244 centiméter!), ha pedig más sportágból próbálnánk hasonló tehetséget keresni, aki fizikailag ennyire különleges volt, a brazil Ronaldo juthat eszünkbe a PSV-nél töltött időszakából.


A francia kosaras képes hárompontosokat dobni minden helyzetből, a labdaleütés pillanatában tett első lépése elég jó ahhoz, hogy könnyen kosárra törjön, és a középtávoli tempódobásokat is ügyesen képes kialakítani magának, amely dobások értelemszerűen blokkolhatatlanok a magassága miatt.

Az egyetlen veszélyt a sérülések jelenthetik, különösen, ha egy ilyen vékony alkatú játékosról beszélünk. Az ember nem ilyen „magasságra van tervezve”, és az NBA történetében számos 215 cm feletti játékost láttunk, aki lábfej- (és egyéb) sérülésektől szenvedett, és ligakarrierje elég rövid volt (Jao Ming, Sam Bowie, Greg Oden), vagy legalábbis sérülésekkel volt tarkítva (Joel Embiid is kihagyta első két szezonját).

Wembanyama apja távolugró, édesanyja kosárlabdázó volt, ami egyrészt magyarázza a genetikai adottságokat, másrészt információt nyújthat a csapatok számára, hogy az érintett esetleg milyen fizikai problémákat örökölhetett a szüleitől. Nővére Európa-bajnokságot nyert az U16-os francia kosárlabda-válogatottal 2017-ben. Wembanyama úgy fogja befolyásolni a következő idényt az NBA-ben, hogy még nem is játszik a ligában. A liga minden csapata draftolná, ha tehetné, ezért egészen biztos, hogy azok a csapatok, amelyeknek nincs esélyük a rájátszásba jutásra, arra fognak törekedni, hogy minél kevesebb mérkőzést nyerjenek, hogy a lehető legjobb esélyt adják maguknak az első draftjog megnyerésére a lottón.

Azok csapatok, amelyek a rájátszást megelőző minitornán szeretnék kiharcolni a rájátszásba kerülést, szintén inkább pihentetni fogják játékosaikat, sérültjeiket inkább a partvonalon túlon hagyják az évad végéig, még ha annak során fel is épülhetnének; kiegészítő embereiket előbb elcserélnék, ezért a bajnokesélyes csapatok jobb játékosokhoz juthatnak majd a csapatok közti cserék keretében, ami a bajnoki cím sorsát is befolyásolhatja.

A három legrosszabb mérleggel záró csapat esélye a legelső választásra a draft lottóján csupán 14 százalék.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik