Wade-re nem volt válasza az Oklahoma Citynek

Vágólapra másolva!
2015.12.04. 08:21
null
Dwyane Wade volt a Miami nyerőembere (Fotó: Reuters)
A Miami Heat és a San Antonio Spurs nyerte az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) péntek hajnali játéknapjának rangadóit – a floridaiak javára Dwyane Wade döntött a Thunderrel szemben a utolsó másodpercben, a Spurs viszont Kawhi Leonard vezérletével húsz pontot vert a Memphisre. Véget ért a Pacers győzelmi sorozata, miután megázott a portlandi triplaesőben, a Denver viszont hosszú szünet után tudott újra nyerni – Gallinariék Torontóban arattak sikert. A Boston tükörsimán megverte a Sacramentót, az Orlando pedig kihasználta Rudy Gobert hiányát és a Jazz ellen sorozatban ötödik győzelmét aratta – jöjjenek a részletek!

 

Miami Heat–Oklahoma City Thunder 97–95

Dwyane Wade döntött. 38 (!) alkalommal változott a vezető csapat kiléte, ami idei NBA-rekord és jól jellemzi, hogy mennyire szorosan alakult a találkozó. Hat pontnál jobban egyik csapat sem tudott meglépni, az utolsó percekhez is egy kosárnyi távolsággal érkeztünk – Kevin Durant triplája után egy perccel a vége előtt 93–95 állt az eredményjelzőn. Ekkor jött azonban a 28 pontos Dwyane Wade, előbb egy floaterrel egyenlített, majd Durant elrontott hármasa után faultot harcolt ki – másfél másodperc volt az órán, amikor elsüllyesztette a két büntetőt és a Thunder már nem tudott erre válaszolni.

Működött a Heat védekezése. A hazaiak a liga második legkevesebb pontját kapták eddig és ez az OKC félelmetes támadógépezete ellen is működött: ugyan a Westbrook, Durant páros beszórt 50 pontot, de csak 43 százalékkal, 30 százalékos triplázással, illetve ketten együtt eladtak 12 labdát. Ezt nem bírta el a Thunder főleg úgy, hogy a többiek nem igazán tudtak hozzátenni, míg a Miami 49 százalékkal dobott mezőnyből, 25 gólpasszt osztott szét és csak kilenc labdát adott el – ráadásul ott volt Wade, aki az utolsó percben megnyerte a meccset csapatának.

A Heat legjobb dobói: Wade 28, Bosh 16/3, Dragic 14/6
A Thunder legjobb dobói: Durant 25/6, Westbrook 25, Waiters 13/3

Toronto Raptors–Denver Nuggets 105–106

Ez egy más Denver volt. A Nuggets sorozatban nyolc vesztes mérkőzés után tudott újra nyerni, méghozzá egy keleti élcsapat otthonában, am nagy fegyvertény. Az első félidőben nyomokban sem emlékeztettek arra a csapatra, amelyet láttuk az utóbbi meccseken, 18 gólpasszt osztottak szét a nagyszünetig, remekül dobtak, megvolt a ritmus és 14 pontos előnyt építettek ki. A fordulás után aztán feljött a Raptors, sőt, az utolsó percben labdája volt az egyenlítéshez és a fordításhoz is, ám ezek kimaradtak, így nagy győzelmet aratott a Denver. A 21 pontos Gallinari mellett illik kiemelni a 22-t szóró Bartont, a Faried helyén remeklő Arthurt és a dupla-duplázó Lauvergne-t is, de egy jó félidő Mudiayban is volt – az újonc irányító nyolc gólpasszt osztott ki a nagyszünetig.

Lowrynak nem ment a dobás. Tegnap az irányító extra meccsével nyert rangadót a Raptors, ma viszont csak 4/16-ot szenvedett össze mezőnyből – a triplái sem ültek, közelebbről pedig pláne nem találta meg a helyzeteit. Ezt pótolta mezőnymunkával (6 lepattanó, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés, 2 blokk), de DeRozan 34 pontja mellé nagyon kellett volna valaki, akire lehet számítani, különösen az utolsó percekben – ilyen játékos most nem akadt a hazaiaknál, így nem tudtak fordítani és meglepő vereségbe futottak bele.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 34, Lowry 16/9, Joseph 15/3
A Nuggets legjobb dobói: Barton 22/9, Gallinari 21/9, Arthur 19/9

Utah Jazz–Orlando Magic 94–103

Az utolsó negyedben döntötte el a Magic. Három játékrészen keresztül fordulatos és szoros meccset játszottak a felek, ám a záró etapban már nem bízta a véletlenre az Orlando. Ugyan egypontos hátránnyal kezdték ezt a negyedet, Harris és Fournier kosaraival hamar állva hagyták ellenfelüket, majd amikor négy pontra zárkózott vissza a Jazz, Vucsevics és Payton is hozzátett, ezzel pedig szűk két perccel a vége előtt eldőlt a találkozó. A vendégeknél hatan értek el minimum tizennégy pontot, ugyanakkor védekezésben is nagyon agresszívek voltak, így sorozatban már ötödik győzelmüket aratták.

A palánk alatt gondban volt a Jazz. Rudy Gobert hiányában a Booker-Favors páros kezdett a hazaiaknál, ám hamar small-ballra váltottak, mert a padról csak az eddig két pontot átlagoló Trey Lyles volt bevethető magasember, ráadásul nem is működött ez a szerkezet a Magic ellen. A festékben 44–22-re maradt alul a Utah és bár a Hayward-Burke-Burks trió kinti dobásaival (hárman együtt tíz triplát emeltek be) tartották magukat, az utolsó negyedben szigorúbbá vált az Orlando védekezése és nem maradt több tűzerő a hazaiakban. Szintén fontos faktor volt, hogy a vendégek 21 eladott labdába hajszolták bele Haywardékat, illetve hogy Scott Skiles csapata egyetlen büntetőt sem hibázott el.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 24/12, Burks 21/9, Burke 13/9
A Magic legjobb dobói: Harris 17/3, Vucsevics 16, Fournier 14/6, Nicholson 14/6, Oladipo 14/3, Payton 14

Memphis Grizzlies–San Antonio Spurs 83–103

Leonard ihletett napot fogott ki. Ugyan az első negyedet még megnyerte a Memphis, a második etaptól kezdve a Spurs akarata érvényesült – simán lejátszották ellenfelüket Duncanék, a harmadik negyed elején már 15 ponttal, később 23-mal is vezettek. Ebben nagy szerepe volt a 27 pontos Kawhi Leonardnak, aki karriercsúcsot jelentő 7/9 hármast süllyesztett el – nagyban neki köszönhető, hogy csapata 55 százalékkal dobott a triplavonalon túlról. Mellette Parker, Ginóbili és Aldridge emelhető még ki a San Antonióból, de Tim Duncan is hozzátette a magáét – Gregg Popovich csapata egyre biztosabban őrzi nyugati második helyét.

Esélytelen volt a Memphis. Amellett, hogy Leonard kinti dobásaira építve szétszedte a védekezésüket a Spurs, a hazaiak támadásban is teljesen hatástalannak bizonyultak. A 37 százalékos mezőnymutató és az összesen értékesített két hárompontos magáért beszél, de emellett is szinte mindenben alulmaradtak ezen az estén – egyedül Marc Gasol említhető a pozitív oldalon.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 15, Conley 15, Chalmers 15/3
A Spurs legjobb dobói: Leonard 27/21, Aldridge 18, Parker 17

Portland Trail Blazers–Indiana Pacers 123–111

Triplaesővel győzött a Portland. Különösen a második félidőben óriási dobófesztivált rendeztek a hazaiak, a harmadik negyedben 41 pontot szereztek és összesen szezoncsúcsot jelentő 18 hárompontost süllyesztettek el – Lillard és McCollum (együtt 47 pont, 14 gólpassz) remeklése mellett Crabbe, Aminu és Leonard is beszállt a „buliba". Erre nem tudott mit lépni a Pacers, a Portland nemes egyszerűséggel túldobta ellenfelét, ráadásul ezzel együtt a lepattanózást is meg tudta nyerni - nagy skalpot gyűjtött be a hazai együttes.

Paul George-nak ma semmi sem ment. A Pacers bombaformában lévő játékosa ezúttal sehogy sem találta a gyűrűt, 0/9 (!) triplával szenvedett össze tizenegy pontot, ez pedig a második félidőben visszaütött. Jól jellemzi a meccset, hogy csapata ezzel együtt dobott jócskán 100 felett (CJ Miles 27-ig jutott 8/11 hármassal), de a Blazers ágyúival nem tudtak mit kezdeni, így nyolcmeccses győzelmi sorozatuk megszakadt.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 26/15, McCollum 21/9, Crabbe 18/12
A Pacers legjobb dobói: Miles 27/24, G. Hill 18/3, Stuckey 17/3

Sacramento Kings–Boston Celtics 97–114

Thomas nyerte a „felesleges" irányítók meccsét. Isaiah Thomast a Kingsnél, Rajon Rondót pedig a Celticsnél tartották létszám felettinek és bár mindketten tettek kitérőt, végül csapatot cseréltek. Ezen az estén egyértelműen Thomas jött ki győztesen, 21 ponttal, 6 lepattanóval, 9 gólpasszal és négy labdaszerzéssel állt csapata élére, míg Rondo öt pontig jutott, nyolc gólpassza mellett eladott négy labdát és 23 percnyi játék után második technikaival ki is állították. A kettejük közti különbség jól jellemzi a találkozót, mert a Boston már az első negyedet 32–17-re nyerte és valósággal lejátszotta ellenfelét, Olynyk, Bradley és Crowder is elérte még a húsz pontot – a 34 gólpassz is elég árulkodó a vendégek játékával kapcsolatban.

Tehetetlen volt a Kings. Az első negyedben valósággal átrohant rajtuk a Boston, később pedig hiába próbáltak gyorsítani McLemore-ék, a Celtics nagyon jó ütemű faultokkal akasztotta meg a támadásokat – ráadásul 14 labdát szereztek, ami nem hétköznapi adat. A hazaiaknál Rondo mellett nagyon szenvedett Cousins is (4/17 mezőnyből, 7 pattanó, 4 eladott labda, 3 kapott blokk), ezt pedig értelemszerűen nem bírták el, így tükörsima vereséget szenvedtek.

A Kings legjobb dobói: Gay 18/6, Cousins 16/6, Collison 12
A Celtics legjobb dobói: Thomas 21/9, Olynyk 21/9, Bradley 20/12, Crowder 20/12

NBA, ALAPSZAKASZ
Miami Heat–Oklahoma City Thunder 97–95
Toronto Raptors–Denver Nuggets 105–106
Utah Jazz–Orlando Magic 94–103
Memphis Grizzlies–San Antonio Spurs 83–103
Portland Trail Blazers–Indiana Pacers 123–111
Sacramento Kings–Boston Celtics 97–114

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik