Parker bosszút állt, a Spurs söpört a Memphis ellen

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.05.28. 09:05
null
…és akkor Tony Parker (balra) belekezdett a hétfői élménybeszámolóba (Fotó: Reuters)
A San Antonio Spurs idegenben 93–86-ra legyőzte a Memphis Grizzliest az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) helyi idő szerint hétfő esti mérkőzésén, így 4–0-s összesítéssel, söpréssel megnyerte a Nyugati főcsoport döntőjét. Tony Parker „személyes bosszúja" és a texasi gárda kollektív elégtétele is beteljesedett: két évvel azután, hogy a Popovich-tanítványok első kiemeltként elbuktak Marc Gasolékkal szemben az első körben, most a Memphisben pár napja egy étteremben kiszolgálást nem kapó francia irányító 37 pontos produkciójával masíroztak be az NBA fináléjába. Nézzük, hogyan alakult a derbi!

 

MEMPHIS GRIZZLIES (5.)–SAN ANTONIO SPURS (2.) 86–93

A Grizzlies késsel a torkán, s emiatt kicsit frusztráltan, sőt mi több, némileg összetörve és hitét vesztve lépett parkettre ezen az összecsapáson, ami annak tükrében nem is meglepő, hogy 0–3-ról ebben a ligában még egyetlen gárda sem fordított meg playoffbeli párharcot. Mindössze 14 pontot kapart össze az első negyedben a ma is csak 37 százalékkal mezőnyöző Memphis, így hiába várták sokan, még csak a dobószázalék sem javult fel Mike Conley-éknál. Nem meglepő, hogy szinte végig 10 pont körül mozgott a differencia a felek között – éppen ennyi volt a különbség 12 perc után.

PLUSZ-MÍNUSZ
A nap hőse: Teljesen egyértelműen Tony Parker, aki 21-ből 15 mezőnydobását értékesítve 37 pontig jutott. Emellett 4 lepattanó és 6 gólpassz is felkerült a neve mellé.
A nap lúzere: Zach Randolph, aki egy újabb 13-ból 4-es mezőnymutatóval vétette észre magát. Négy mérkőzés alatt sem ő, sem pedig Hollins mester nem jött rá arra, hogyan is lehetne az All Start valóban kihasználni a palánk alatt támadásban.

Az első félidő zárása egész jól sikerült a 14 pontos, 5 lepattanós, 5 gólpasszos, 3 blokkot kiosztó Marc Gasol húzta hazaiak számára, de a fordulás után megint robbantott a San Antonio, a Hollins-legényeken pedig úrrá lett a frusztráltság. Az ötödik kiemeltnek Quincy Pondexter 22 pontos extrája ellenére sem volt sansza lőtávolon belül érnie, így saját közönsége előtt söpörte ki a Grizzliest a Spurs, amely mostantól finalistaként várhatja a Heat–Pacers keleti döntő győztesét.

A vendégeknél sokan játszottak hasznosan, de a kulcs teljesen egyértelműen a 21-ből 15-ös mezőnymutatóval záró Tony Parker foghatatlansága volt. A liga legjobbjának számító periméter-védelmet játszi könnyedséggel oktatta, és bent a nagyemberekkel is rendre a bolondját járatta. A francia játékmester visszatért arra a szintre, amit az alapszakaszban sérülései előtt képviselt. A Spurs jókora pihenőidőt kap a döntő előtt, képtelenség lesz bárkivel szemben is esélytelenebbnek mondani a két éve Hanga Ádámot is draftoló texasiakat.

A kieső Memphisnél egyértelműen a támadásokban, illetve a kispad ki(nem)használtságában kell keresni az okokat. Talán a magasemberek nem létező érdemi rotációjának is betudható a fásult Zach Randolph produkciója, aki mindössze 16 mezőnykosarat ért el az egész sorozat alatt. A Memphis megköszönheti a „segítséget" annak a helyi étteremnek is, amely a napokban kellően felbőszítette Tony Parkert azzal, hogy nem szolgálta ki...

Az idei playoffban korábban a Los Angeles Lakerst (4–0) és a Golden State Warriorst (4–2) búcsúztató San Antonio ezt megelőzően négyszer jutott be a nagydöntőbe, és minden alkalommal megszerezte a bajnoki címet (1999, 2003, 2005, 2007).

NYUGATI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Memphis Grizzlies–San Antonio Spurs 86–93
(14–24, 24–20, 28–28, 20–21)
A Grizzlies legjobb dobói: Pondexter 22, M. Gasol 14, Z. Randolph 13
A Spurs legjobb dobói: Parker 37, Duncan 15, K. Leonard 11
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–0, a San Antonio javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik