Harc az elemekkel és az ellenfelekkel az angol rögbirangadón

TÓTH SÁNDORTÓTH SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2008.01.06. 18:11
A hétvégi forduló első összecsapása húszperces késéssel indult, mert szinte szubtrópusi monszun zúdult délután a pályára. Bár az az eső legalább nem jéghideg... A pálya letakarítása után maradt a mély sár, és bár Bath a leghíresebb angol fürdőváros, a sár mégsem a gyógyfürdők kényelmét és hasznosságát jelentette a résztvevők számára.
Maddock, a célszerző
Maddock, a célszerző
Maddock, a célszerző
Maddock, a célszerző

A vendégek nagy lelki hendikeppel érkeztek a mérkőzésre: két helyen változott a meghirdetett kezdőcsapat. Simpson-Daniel megsérült, Vainikolo, az eddig legtöbb célt szerzett játékos (héttel vezeti a listát) pedig hazautazott Új-Zélandra családi haláleset miatt. Így bekerült a múlt héten a Bristol ellen két célt is vitt Leon Lloyd, de Chris Paterson, a skótok nyolcvanszoros válogatottja, kíméletlen ítélet-végrehajtó ( a vb-n mind a 17 büntetőjét berúgta!) még mindig a kispadon ücsörgött.

A hazai gárda felvonultatta a teljes seregét. A múlt héten pihentetett sztárok közül a világbajnok dél-afrikai irányító Butch James jelentette a legnagyobb erősítést, de honfitársa, a nyitó Claassens is főszerepet vállalt az ütközetben. A kétméteres ifjú szélső, a hat célnál tartó Banahan is pályára került.
A mérkőzés elejétől látszott, hogy erre a rangadóra, két szomszédvár ütközetére a hazaiak jól készültek fel. Mentálisan végig uralták a mérkőzést, a tolongásuk hihetetlen munkát végzett – ebben a sárban várható is volt, hogy ők játsszák a vezérszólamot. A Gloucesternél szinte nem is volt labda, a játékidő 86 (!) %-át kénytelen volt a saját térfelén eltölteni, és a sáros talajon háromnegyed villámjátéka sem érvényesülhetett.

Az első félidőben csak Barkley pontos büntetője hozott pontokat a Bath számára, a célvonalak nemigen kerültek nagy veszélybe, de már ekkor is uralták a játékot. A legnagyobb izgalom egy kisebb csetepatét követően alakult ki, de a bíró úgy ítélte meg, ebben a sárdagasztásban ez még belefér.
A folytatásban aztán a Bath csapata teljesen ledarálta a listavezetőt. Különösen a két rutinos második soros, Borthwick és Grewcock jeleskedett, de a sarkazó Mears sem vallott szégyent biztos bedobásaival.

Claassens remek szellemi irányítója volt a tolongásnak. Az 50. percben aztán végre célba is ért a csapat. Egy sokhullámos akciónál elkövettek ugyan egy kis hibát, szabad lett a labda, és egy védő a Gloucester célvonalától néhány yardra elspiccelte a nyílt tolongás mögül a labdát, de az csak a Bath fogójáig, Abendanonig jutott. Abendanon pedig, mikor felnézett a vele szemben robogó védősort láthatta – először úgy tűnt, hogy ijedelmében rúgja el magasan jobbra a labdát – ez nem volt amúgy sem rossz megoldás, hiszen a Gloucester játékosai a bal sarokban verődtek össze a tolitámadás alatt, de még jobban sült el, hiszen a jobb szélen üresen érkezett a szélső Maddock, aki be is tette a célt.

Barkley szélről is jól célzott a jutalomrúgásból, 10-0. tovább rohamoztak a hazaiak, de a frissen beállt Paterson a 60. percben talált egy rést a védelmen és a félpályáról befutott a célterületre. De kihagyta a jutalomrúgást, így kialakult a végeredmény. A hazai szurkolók nem lehettek nyugodtak, hiszen a gyors gloucesteriek bármikor célba érhettek. A Bath azonban nemigen adta már át a labdát a vendégeknek. Az utolsó támadásuk is több mint két percig tartott, majd Claassens kirúgta az oldalvonalon a labdát, és a végső sípszó meghozta az áhított sikert a hazaiaknak. Mindenképpen megérdemelték ezt, de a Gloucester azért megtartotta első helyét a tabellán.

ANGOL ÉLVONALBELI RÖGBI-BAJNOKSÁG, 10. FORDULÓ:
Bath – Gloucester 10-5
Wasps – Leeds 25-17
Harlequins – Leicester 13-42
Bristol – Saracens 18-3
London Irish – Sale 20-12
Newcastle – Worcester 15-12
---- A ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik