A japánoknak van esélyük a pontszerzésre a világbajnokságon

TÓTH SÁNDORTÓTH SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2007.08.20. 12:25
A szeptemberi, franciaországi rögbi-világbajnokság két epizodistája lesz minden bizonnyal a japán, illetve a namíbiai válogatott. Ám amíg előbbieknek azért esélyük van a pontszerzésre, utóbbiaknak már ahhoz is erőn felül kell teljesíteni, hogy megszorítsák riválisaikat. Japán a rögbi világbajnokságok állandó résztvevője. Egy hely mindig jut Ázsiának, és a felkelő nap országának színvonala a többi ázsiai ország számára elérhetetlen csúcs.
Szombaton felkészülési mérkőzésen 36-12-s vereséget szenvedett Japán az olaszoktól
Szombaton felkészülési mérkőzésen 36-12-s vereséget szenvedett Japán az olaszoktól
Szombaton felkészülési mérkőzésen 36-12-s vereséget szenvedett Japán az olaszoktól
Szombaton felkészülési mérkőzésen 36-12-s vereséget szenvedett Japán az olaszoktól

Japánban régóta nagyon népszerű a rögbi, egyetemisták sokasága játssza, és színvonalban is sokat fejlődött az utóbbi években, habár nem versenytársai a jobbaknak. A világranglista második tíz gárdájából Kanadát már sokszor legyőzték, Fidzsivel is szoros meccseket játszanak. Van tehát esélyük pontokat szerezni, mivel Ausztrália és Wales mellett a fenti két ország az ellenfelük a B csoportban.

Régebben sok szó érte a ház elejét, mivel több óceániai és új-zélandi játékost is alkalmaztak, idén kevesebb a morgás otthon (a csapat japán jellegét féltették a kritikusok), ennek legfőbb oka tán az, hogy elég tekintélyes edzőt sikerült szerződtetniük.

John Kirwan a valaha játszott egyik legjobb All Blacks-szélső, 1987-ben világbajnok volt. Így hét nem japán születésű játékos erősíti a keretet. A két legnevesebb játékos azért hazai: a válogatott célrekordere, Daisuke Ohata kiheverte hosszú Acillesín-sérülését és kész a bevetésre – immár harmadik alkalommal.

Ugyanígy harmadszor lép világbajnokságon pályára a leváló Yasunori Watanabe. Szükség is lesz a rutinjukra, hiszen a keretből tizenketten 10 vagy annál kevesebb válogatottsággal büszkélkednek.

A JAPÁN VB-KERET:

Tolongás: Yuki Yatomi (Yamaha Motor), Tomoki Yoshida (Toshiba), Eiji Ando (NEC), Kousei Ono (Fukuoka), Shotaro Onishi (Yamaha Motor), Nataniela Oto (Toshiba/TGA), Yuta Imamura (Kobe Steel), Koji Taira (Suntory), Bryce Robins (Ricoh/NZL), Daisuke Ohata (Kobe Steel), Hirotoki Onozawa (Suntory), Kosuke Endo (Toyota Motor), Christian Loamanu (Saitama Institute of Technology/TGA), Go Aruga (Suntory)
Háromnegyed: Ryo Yamamura (Yamaha Motor), Masahito Yamamoto (Toyota Motor), Tomokazu Soma (Sanyo), Tatsukichi Nishiura (Coca Cola), Yuji Matsubara (Kobe Steel), Mitsugu Yamamoto (Sanyo), Hitoshi Ono (Toshiba), Takanori Kumagae (NEC), Luatangi Vatuvei (Kintetsu/TGA), Luke Thompson (Kintetsu/NZL), Takuro Miuchi (NEC, capt), Yasunori Watanabe (Toshiba), Hajime Kiso (Yamaha Motor), Hare Makiri (Fukuoka/NZL), Philip O'Reilly (Sanyo/NZL), Takamichi Sasaki (Suntory)


Az áldozati bárány szerepe jut mindig Namíbiának. De legalább ott vannak... Az, hogy Zimbabwéból elűzték a fehér lakosságot, kinyírta az ottani rögbit is, de utat nyitott a szintén nagy számú fehér kisebbségi lakosságú Namíbia előtt. Namíbia sokáig Dél-Afrika igazgatása alatt volt, az ottani ásványkincsek kiaknázása sok fehér bevándorlót vonzott.

Az 1. világháború előtt német gyarmat volt (még ma is hivatalos nyelv a német!), majd a németekhez jöttek Dél-Afrikából a búrok és az angolok, velük együtt a rögbi is. 1999-től biztos résztvevője az ország a világbajnokságnak, de sikereket eddig nem aratott – hogy finoman fogalmazzunk... Ellenben 2003-ban begyűjtötte a legkínosabb vereség rekordját: Ausztrália – Namíbia 142-0.

Idén talán jobban szerepelnek majd, hiszen a bukaresti Nations Cup alkalmával csak két szoros vereséget szenvedtek el Románia és Grúzia ellen (a grúzok most is csoporttársaik lesznek). Azt nem mondhatni, hogy jól sikerült a bemelegítés, holmi mazocjizmusból Dél-Afrikval játszottak, és a Springbok alaposan elporolta őket (105-13).

A csapat legjobbja Kees Lansing, aki a Super 14-ben idén második helyet elért Sharksban játszik – ez nem akármilyen rang. Jane du Toit pedig a Boland alkalmazottja. Az ő neve is mutatja, hogy „ránézésre" akár erős is lehetne a namíb válogatott: Badenhorst, Burger, du Toit, Meyer, Visser, Drotsky Jantjies – belőlük mind volt dél-afrikai válogatott. A búroknál pár száz családnév van divatban, a fentiek esetünkben nem a Springbok klasszisai...

A NAMÍBIAI VB-KERET:

Tolongás: Skipper Badenhorst, Jacques Burger, Tinus du Plessis, Jané du Toit, Nico Esterhuyse, Hugo Horn, Domingo Kamonga, Uakazuwaka Kazombiaze, Kees Lensing, Herman Lintvelt, Michael Mackenzie, Johannes Meyer, Jacques Nieuwenhuis, Johnny Redelinghuys, Heino Senekal, Marius Visser
Háromnegyed: Melrick Africa, Heini Bock, Lu-Wayne Botes, John Drotsky, Du Preez Grobler, Eugene Jantjies, Bradley Langenhoven, Tertius Losper, Deon Mouton, Morné Schreuder, Jurie van Tonder, Piet van Zyl, Emile Wessels, Ryan Witbooi
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik