Franciaországban mindenki világbajnoki címet vár a házigazdáktól

TÓTH SÁNDORTÓTH SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2007.08.17. 17:49
Szeptemberben, Franciaországban rögbi-világbajnokságot rendeznek. A franciák, mint általában az esélyes házigazdák, nincsenek könnyű helyzetben. Otthon mindenki azt várja tőlük, hogy megnyerjék első világbajnoki címüket. Viszont Franciaország az egyetlen a sportági öt „nagyhatalom" (Új-Zéland, Ausztrália, Dél-Afrika, Anglia és a gallok) közül, amelynek még nem sikerült. Nos, ezúttal is nehéz feladat vár rájuk.
A házigazdák már hetek óta készülnek a világbajnokságra
Reuters
A házigazdák már hetek óta készülnek a világbajnokságra
A házigazdák már hetek óta készülnek a világbajnokságra
Reuters
A házigazdák már hetek óta készülnek a világbajnokságra

A franciáknak nem valami jó a három déli klassziscsapat elleni mérlege. Idegenben szinte katasztrofális, de a hazai meccseket tekintve (1987 óta) már más egy kicsit a mérleg.

Ausztrália ellen a legjobb a teljesítményük: 9 mérkőzés, 5 francia siker, 4 vereség. Ugyanez Dél-Afrika esetében 4 győzelem, 5 vereség, de az igazi nehéz falat Új-Zéland: 2-1-7!

A papírízű kimutatásból is kitetszik, hogy nem esélytelen a rendező a győzelemre. Az All Blacks különösen nehéz diónak ígérkezik.

Az utóbbi években otthon is megalázó vereségeket szenvedtek: 6-45, 3-47, 11-23!

A hazai szurkolók nem is a statisztikában bíznak, hanem emlékeznek a feledhetetlen 1999-es világbajnoki negyeddöntőre, amikor az esélytelennek tartott csapatuk a félidőbéli nagy arányú új-zélandi vezetés után négy célt hordva kiütéses győzelmet aratott.

Abból a gárdából Dominici (célt is vitt akkor), Ibanez és Pelous még itt van újabb sikerekre éhesen.

Eddig csak a déliekről beszéltünk, pedig már a csoportkör sem lesz hancúrozás a franciáknak: Írország és Argentína sem esélytelen a továbbjutásra, és csak két hely kiadó a legjobb nyolc között...

A FRANCIA VB-KERET:

Tolongás: Pieter de Villiers (Stade Français), Sylvain Marconnet (Stade Français), Olivier Milloud (Bourgoin-Jallieu), Jean-Baptiste Poux (Toulouse) pillérek; Raphael Ibanez (Wasps), Sebastien Bruno (Sale), Dimitri Szarzewski (Stade Fran çais)sarkazók; Sebastien Chabal (Sale), Fabien Pelous (Toulouse), Jerome Thion (Biarritz), Lionel Nallet (Castres) második sor; Serge Betsen (Biarritz), Julien Bonnaire (Bourgoin-Jallieu), Imanol Harinordoquy (Biarritz), Thierry Dusautoir (Toulouse), Yannick Nyanga (Toulouse), Remy Martin (Stade Fran çais)
Háromnegyed: Pierre Mignoni (Clermont), Jean-Baptiste Elissalde (Toulouse), Frederic Michalak (Toulouse), David Skrela (Stade Français), Lionel Beauxis (Stade Fran çais), Yannick Jauzion (Toulouse), Damien Traille (Biarritz), David Marty, Christophe Dominici (Stade Français), Cedric Heymans (Toulouse), Vincent Clerc (Toulouse), Aurelien Rougerie (Clermont), Clement Poitrenaud (Toulouse)


Az utóbbi években rohamléptekkel fejlődik az olasz rögbi. Ezt a Nemzetközi Rögbi-szövetség (IRB) is elismerte, mert nemrég bevették a Hat Nemzet sorozat résztvevői közé.

Egyelőre még „csak" a walesi és skót válogatottat verik néha, az igazi nagyok ellen még nem sikerült meglepetést okozni (novemberben ugyan csak hét ponttal kaptak ki az ausztráloktól!).

A csapat nagy része Franciaországban légióskodik, közülük a legelismertebb a nagyobbik Bergamasco-fivér, Mauro, akit vita nélkül világklasszisnak tart mindenki.

Az igazi főszereplők azonban Angliában játszanak. Bortolami a bajnoki döntőbe jutott (ám a Leicestertől ott vereséget szenvedő) Glousecter csapatkapitánya – külföldiként, sőt olaszként!

Castrogiovanni pedig még többre vitte: őt jelölték az Év játékosa címre az angol bajnokságban. Phil Winstanley, a bajnokság menedzsere így indokolta a választást.

„Martin első bajnoki szezonjában a Leicester egyik tartóoszlopa volt, és éppen abban az idényben, amely a Leicester történetének legsikeresebbje lehet."

Egyben bekerült a Sky Sports bajnoki csapatába. Jó lesz tehát odafigyelni az olasz tolongásra!

AZ OLASZ VB-KERET:

Háromnegyed: Mirco Bergamasco (Stade Francais), David Bortolussi (Montpellier), Gonzalo Canale (Clermont-Auvergne), Pablo Canavosio (Castres), Roland de Marigny (Cammi Calvisano), Ezio Galon (Overmach Cariparma), Paul Griffen (Cammi Calvisano), Andrea Masi (Biarritz Olympique), Ramiro Pez (Bayonne), Matteo Pratichetti (Cammi Calvisano), Kaine Robertson (Arix Viadana), Marko Stanojevic (Bristol), Alessandro Troncon (Clermont-Auvergne)
Tolongás: Matias Aguero (Arix Viadana), Robert Barbieri (Overmach Cariparma), Mauro Bergamasco (Stade Francais), Valerio Bernabo' (Cammi Calvisano), Marco Bortolami (Gloucester), Martin Castrogiovanni (Leicester Tigers), Carlo Antonio del Fava (Bourgoin), Santiago Dellape' (Biarritz Olympique), Carlo Festuccia (Rolly Gran Parma), Leonardo Ghiraldini (Cammi Calvisano), Andrea lo Cicero (Infinito l'Aquila), Fabio Ongaro (Saracens), Sergio Parisse (Stade Francais), Salvatore Perugini (Stade Toulousain), Josh Sole (Arix Viadana), Manoa Vosawai (Overmach Cariparma), Alessandro Zanni (Cammi Calvisano)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik