Majdnem 90 éves átkot tört meg a Chicago White Sox

Vágólapra másolva!
2005.10.27. 15:42
Címkék
A Chicago White Sox nyerte az MLB, az észak-amerikai profi baseball-bajnokság döntőjét. Az Illinois-i gárda hívei (az idősebbje leglábbis) ezzel 89 esztendős várakozás végére tehettek pontot: 1917 óta először, összesen harmadszor nyerte meg a World Series-t kedvenc csapatuk.
Utoljára 89 esztendeje ölelkeztek így a White Sox játékosai - akkor két évvel később megbundázták a nagydöntőt
Utoljára 89 esztendeje ölelkeztek így a White Sox játékosai - akkor két évvel később megbundázták a nagydöntőt
Utoljára 89 esztendeje ölelkeztek így a White Sox játékosai - akkor két évvel később megbundázták a nagydöntőt
Utoljára 89 esztendeje ölelkeztek így a White Sox játékosai - akkor két évvel később megbundázták a nagydöntőt

Ez pedig nem akármilyen fegyvertény a "kisebbik" chicagói gárda részéről. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy Jerry Reinsdorf, aki a White Sox-ban és a Chicago Bulls kosárlabdacsapatában is többségi tulajdonos, egyszer azt mondta: a Bulls mind a hat bajnoki címét odaadná azért, hogy a baseballcsapat egyszer végre World Series-t nyerjen. Ehhez képest az elmúlt 45 évben még csak a döntőbe sem kerültek be az övéi.

Most viszont úgy jutottak el a fináléba, hogy utolsó 14 meccséből csak egyet veszített el. A Cleveland Indianst és a címvédő Boston Red Sox-t kisöpörték, és a Los Angeles Angels is csak egy mérkőzést tudott nyerni ellenük, a még soha nagydöntőt nem játszó Houston Astrosnak pedig megintcsak nem termett babér.

A World Series-ben aztán hazai pályán két győzelemmel kezdett a White Sox, majd az nagydöntők történetének leghosszabb, 5 óüra 41 perces meccsén, 14 menet (inning) után diadalmaskodtak az első idegenbeli találkozón. A második texasi összecsapáson pedig 1-0 arányban diadalmaskodtak és ünnepelhettek.

A White Sox szépen keretbe foglalta az idényt: a gárda a szezonnyitót is 1-0-ra nyerte a Cleveland ellen.

Egyedül a városi rivális Cubs drukkereinek lehet keserű a szájíze. Ők ugyanis egy még terjedelmesebb szomorú sorozat végére várnak: 1908 óta nem sikerült bajnokságot nyerniük. Persze ha így folytatódnak az események, a Cubs nem esélytelen, hiszen két év alatt a játék leghosszabb nyeretlenségi szériái közül kettő is megdőlt – mindkettőnél már csak a csodában bíztak a drukkerek.

Tavaly a Boston Red Sox vetett végett a gárdát sújtó 86 éves átoknak, ami azóta lebegett a fejük felett, hogy 1920-ban eladták Babe Ruthot, a játék történetének talán legjobb játékosát a New York Yankeesnek, hogy a tulajdonos finanszírozhassa barátnőjének musicaljét a Broadway-n. A Yankees azóta 26 bajnokságot nyert, a Red Sox pedig egyet sem - de csak tavalyig.

Idén aztán a White Sox szabadult meg a rontástól, amely még akkor került rájuk, amikor - a legenda szerint - nyolc játékosuk 100 ezer dollárért eladta a Cincinnati Reds elleni nagydöntőt, még 1919-ben. Az nem derült ki soha, pontosan mi is történt, de a nyolc gyanús játékost egy életre eltiltották a játéktól, a White Sox-nál pedig kezdetét vette a hosszú vészkorszak, amely tegnap végre végetért. Így már csak a Cubs marad...


MLB, World Series
4. mérkőzés

Houston Astros-Chicago White Sox 0-1
A döntő előző mérkőzései
Chicago-Houston 5-3
Chicago-Houston 7-6
Houston-Chicago 5-7
Összesítésben a Chicago White Sox 4-0-ra győzött.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik