„Nemcsak a futásra kell felkészülni, hanem a frissítésre is”

Vágólapra másolva!
2016.03.31. 15:09
null
A jól vagy rosszul felépített frissítéssel nagymértékben befolyásolni tudjuk a teljesítményünket
Az idén 10. évfordulóját ünneplő NN Ultrabalaton szervezői új sporttáplálék-kiegészítő bevonásával növelték a május végi rendezvény versenyélményét: 2016-ban a BioTechUSA Endurance termékei frissítik majd a résztvevőket. Németh Sándort, a cég táplálék-kiegészítő specialistáját, oktatási referenst mindenekelőtt arról kérdeztük: a verseny alatti frissítésünket az egyéni igényeinknek megfelelően vagy inkább a teljesíteni kívánt táv figyelembevételével alakítsuk ki?

 


„Nyilván lehet beszélni teljesen egyénre szabott frissítésről is, azonban a frissítés döntően mégis távhoz és időtartamhoz köthető. Az ehhez hasonló nagy versenyeken a rendezők általában egy ízben nagy mennyiségeket kevernek be, amiről mindig időben, már fél évvel korábban tájékoztatják a résztvevőket. Nagyon fontos ugyanis, hogy a frissítésre is készülni lehessen. Az edzésmunkába illik beépíteni, hiszen mindenki kíváncsi arra, hogyan reagál a szervezete, de az állagát, ízét is szokni kell. Aki a versenyen találkozik először egy ilyen készítménnyel, azt bizony kellemetlen meglepetések érhetik. Arra meg senkinek nincs szüksége. A jól vagy rosszul felépített frissítéssel nagymértékben befolyásolni tudjuk a teljesítményünket. Szélsőséges esetben olykor a saját egészségünket is.”

A több mint 15 éves múlttal bíró BioTechUSA a kifejezetten állóképességi sportolók számára kifejlesztett Endurance termékcsaládjával már évek óta jelen van a piacon. A cég az idén egy új terepen, a nagy népszerűségnek örvendő Maratonman és Ultrabalaton futó- és Balatonman triatlon versenyeken bizonyíthatja hatékonyságát, első alkalommal április 30-án, a Balatonfüreden megrendezésre kerülő Runner's World Runon.

„Folyamatos tesztelések és visszajelzések után jutottunk el odáig, hogy immár teljessé vált az Endurance-palettánk, amellyel ki tudunk lépni a széles nagyközönség elé. Az intenzív állóképességi terhelés során rengeteg sót, ásványi anyagot és persze folyadékot veszítünk. Termékeinkkel ezeket tudjuk megfelelően pótolni, méghozzá mozgás közben és hatékonyan. Az izotóniás italokkal a verseny során elhasznált szénhidrátokat, ásványi anyagokat pótolhatjuk és minden egyebet, amire szervezetünknek elsődlegesen szüksége van. Edzés, verseny közben az Energy Gel vagy az Energy Gel Pro zselék fogyasztása ajánlott, de a két terméket kombinálva is használhatjuk, összetevőiknek köszönhetően körülbelül egy-másfél órára biztosítanak elég energiát. Verseny után az izomregeneráció szempontjából a Recovery Gel a versenyzők »legjobb barátja«. Ezeken kívül léteznek még kicsi, ampullás kiszerelésű shotok, amelyek több célt is szolgálhatnak. Ha nagyjából 30 perc robbanékonyságra, erőre van szükségünk, akkor az Energy Shot lesz a segítségünkre, míg a Magna Shot-ban lévő magnézium és B6-vitamin megszünteti az izomgörcsöket, de azok megelőzésére is alkalmas.”

Az átlagember számára szinte már követhetetlen, hogy a sporttáplálék-kiegészítők fizikailag és kémiailag hogyan hatnak az emberi szervezetre, miközben aligha a mostani állapot a végállomás.

„A frissítés esetében lassan ötven éves múltról, és egyre szerteágazóbb műfajról, benne 350-360 fajta termékről beszélhetünk, de nyilván van lehetőség a továbblépésre. Valószínű azonban, hogy eget rengető változásra nem számíthatunk, de már egy kis lépés, a tubusos csomagolás is új dimenziót nyitott. A jelenlegi topszintet képviselő sókapszulák négy-öt éve vannak kint a piacon. Azt viszont nem tartom kizártnak, hogy öt éven belül valaki előáll egy olyan alapanyaggal, amire eddig senki nem gondolt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik