Talptól a tetőig

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.05. 10:02
Mire van a legnagyobb szükségem? – hangzik sokszor a kérdés, amikor megérkezünk egy sportboltba, hogy megvegyük az alapozó vagy éppen a versenyszezonra a tuti felszerelést, amitől jobb (?) eredményt érhetünk el, ami kényelmesebb, ami szebb, újabb, könnyebb. Sokféle szempont szerint választhatunk, dönteni mindenki tud, de bölcsen dönteni csak kevesen. A témában Janota „Johnny” Zoltánt kérdeztük, aki a BioTechUSA állóképességi szakértője, triatlonedző és 13x Ironman. A cikk összeállításában továbbá a MaratonMan Depo sportbolt volt segítségünkre.

– Ha mindösszesen csak egy dolgot választhatnál ki egy sportoltban a saját sportágad futótávjának teljesítéséhez, akkor mi lenne az?
Akár a triatlonos, akár a sima futást nézzük, a kiindulópont maga az ember marad, ezen belül az elv pedig az erővektorokból következik, és csak aztán következnek a sportági sajátosságok. A talajra elsőként a láb érkezik le, ott lépnek fel azok a ható és ellenható erők, melyek a legjobban befolyásolják az előrehaladás sebességét, a hatékonyságot és a technikát is. Innen egyértelműen következik, hogy a cipő megválasztása a kulcskérdés.– Ha mindösszesen csak egy dolgot választhatnál ki egy sportoltban a saját sportágad futótávjának teljesítéséhez, akkor mi lenne az?
Akár a triatlonos, akár a sima futást nézzük, a kiindulópont maga az ember marad, ezen belül az elv pedig az erővektorokból következik, és csak aztán következnek a sportági sajátosságok. A talajra elsőként a láb érkezik le, ott lépnek fel azok a ható és ellenható erők, melyek a legjobban befolyásolják az előrehaladás sebességét, a hatékonyságot és a technikát is. Innen egyértelműen következik, hogy a cipő megválasztása a kulcskérdés.


– Akkor a legkönnyebb, leggördülékenyebb lehet a befutó mindenkinek, igaz?
Ez csak részben igaz. A cipőválasztás is olyan, mint a párválasztás. Teljesen egyéni. A testalkat, a nem, a lábállás, a futótechnika, az életkor és az ízületek állapota mind-mind befolyásoló tényezők a választásban. Ahhoz, hogy mindent figyelembe véve gyorsan és helyesen terméket kapjunk, ahhoz a szakképzett eladó mellet a mindenki számára elérhető számítógépes lábállás-diagnosztika is óriási segítséget nyújt. Ezek után térhetünk rá arra, hogy milyen terepen, milyen rendszerességgel, mennyit és hogyan futunk. Van csak edző-, fél-verseny és verseny-, illetve terepcipő. Természetesen az lenne a legideálisabb, ha minden körülményre más és más lábbelit tudnánk választani, de ha egy nehezebb edző- és egy könnyebb versenyekre rendszeresített futócipőnk van, azzal sokat nyerhetünk.



– A méretválasztás is sokszor nehéz...
Igen, ha túl kicsi a cipő, akkor nyomja az ujjakat, ha túl nagy, akkor instabil lesz benne a lábfej és meg is fájdulhat. Természetesen, aki nem tud megválni a hosszú lábujjkörmöktől, annak a cipőtől kell...

– Mit javasolnál a triatlonosoknak, akiknek a verseny futótávjának teljesítése sok mindenben tér el egy utcai félmaraton teljesítésétől?
A mi sportágunkban a különböző távokat is figyelembe véve a depózás gyorsasága, a szellőzés mértéke, a gördülékenység és a cipő súlya játszik nagy szerepet. Eleve fáradt izomzattal, vizes, izzadt lábbal érkezünk a depóba a kerékpárról. A cipősúly és a stabilitás párharcában egy bizonyos távig a súly a nyerő. Emellett a versenycipő zokni nélküli, könnyű felhúzása és kidörzsölés-mentes, komfortos viselete az elsődleges. A frissítőállomásokon a víz sokszor a testre, a mezre is kerül, ami szépen csorog lefelé a lábszáron. Ehhez fejlesztettek ki olyan speciális cipőtalpat és betétet is, amely segíti a nedvesség távozását a lábfej környékéről.

– Ha a cipőválasztás sikeres, mi következik a listán?
Ha a keringés-élettani paramétereket és az egészséget tartom szem előtt, akkor a következő tétel mindenképpen egy EKG pontosságú pulzusmérő, az egyéni teljesítményzónák kiszámolása és az ezzel való tudatos edzés a meghatározó. Ez nagyságrendekkel teszi hatékonyabbá az edzésmunkát. Ha a komfort és a funkcionalitás felé billen a mérleg nyelve, akkor a különböző időjárási és edzéskörülményekre tervezett futóöltözet helyes megválasztása a döntő. Azaz a hőháztartás egyensúlyban tartása. Itt a ruhákra más és más szálvastagság, hossz, elasztikusság, illesztés, nedvszívó és légáteresztő képesség jellemző. Az egyes testrészek izommunkáját elősegítő, úgynevezett „panelek" és kompressziós megoldások is mind a funkcionalitást, az optimális teljesítményt, a gyorsabb regenerációt szolgálják. Érdemes rászánni az időt a megfelelő ruhadarab kiválasztására, mert pokollá teheti az életünket, ha komfort helyett csak a divatot követjük...


– Mik azok a kiegészítők, amik a felkapottabbak lettek az elmúlt években?
– A folyadék és az energia tudatos visszapótlása is egyre meghatározóbb, ezért a különböző energiaszeletek, gélek és sótabletta fogyasztásához a folyadéktartók, kulacsövek, futóhátizsákok iránt érdeklődnek még. A sportban (is) minden számít. Ha beleteszel x mennyiségű időt, energiát, azzal egy y mennyiségű eredményt fogsz elérni.


A jól megválasztott felszerelés nem megy el helyetted edzeni, nem osztja be az energiádat, és nem leszel szuperhős, de a nagyobb hatékonyság és komfort segítségével segít, hogy csak magadra és a teljesítményedre koncentrálj.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik