Bármi legyen a célod, ezt mindig edd!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.27. 08:38
Akár focizol, akár kocogsz, vagy a konditeremben edzel, sportágtól és egyéni céloktól is függetlenül a fehérje talán a legalulértékeltebb és legkevésbé népszerűsített tápanyag. A szénhidrátokról és zsírokról rengeteg szó esik, hiszen alapvetően mindegyiket túlfogyasztjuk, így a fogyásról szóló cikkek vagy az egyiket, vagy a másikat emelik ki az elhízás okozójaként. De mégis mi van a fehérjével? Hasznos információk Nagy Dóra, a BioTechUSA edzés és táplálkozás szakértője, edző, oktató tollából.


A fehérje nemcsak az izomerősítésnél, izomépítésnél fontos, de a szervezet szinte minden funkciójában alapvető szerepet lát el. A szervezetben a fehérje aminosavakra bomlik és azok szükség szerint töltik be a szerepüket, mint a sejtek, szövetek, szervek építőelemei, az immunrendszer alkotórészei, enzimek, inak, haj felépítői, de a zsírsavak szállítói (l-karnitin) is aminosavak. Természetesen az izomépítéshez is elengedhetetlen a fogyasztásuk.

Ugyanakkor a húsok magas ára miatt jellemzően arányaiban nem fogyasztjuk megfelelő mennyiségben a fehérjeforrásokat. Elkészíteni is nyilván macerás egy húsételt, a készételeknél pedig szintén az ára miatt kicsi a mennyisége.

Ha sportolsz vagy fogyás céljából alacsony a szénhidrát beviteled, akkor célszerű megemelni a fehérje bevitelt. Miért is?

– mert segíti a regenerációt, a sejtek újjáépülését
– segíti az izomépülést, a sportolás során keletkező mikro szakadások gyógyulását (ez kell az izomnövekedéshez is)
– szükséges az optimális hormonegyensúly fenntartásához (a fehérje beépüléséhez is szükséges)
– fogyásnál segíti az izommegtartást (az izom több energiát használ, így célszerű vigyázni rá, ráadásul a tónusos testalkathoz is fontos)
– enyhén termogenikus hatása segíti a fogyást (pár tizedfokkal emelve a testhőt, fokozza az energia-felhasználást, így ugyanannyi étel elfogyasztása – nem pluszban még a fehérje! – már fogyást eredményezhet ezáltal

Mit tapasztalhatsz, ha nem viszel be elegendő fehérjét?

Ha sportolsz és nem megfelelő a fehérjebeviteled, annak a regenerációd látja kárát, vagyis a szervezet alkalmazkodása a terheléshez, az egyensúly helyreállítása a szervezetben és az izomszövetek újraépítése. Így sokkal fáradékonyabb, kedvetlenebb lehetsz, zavart szenved a koncentráció, gyengébben teljesítesz az edzésen és az immunrendszered is kárt szenvedhet, tehát könnyebben betegszel meg, ráadásul a szövetek helyreállításának hiánya vagy nem megfelelősége miatt sérülést is könnyebben szenvedhetsz. Így tehát érthető, miért is olyan fontos erre odafigyelni!
Mikor és milyen fehérjeforrásokat válasszak?

Célszerű a húsokból a fehér húsokat, szárnyasokat előnyben részesíteni, de remek fehérjeforrás a tengeri hal, a tojás, a tejtermékek, főleg a zsírszegény túró, a cottage cheese, vagy egy fehérjeturmix. A növényi fehérjeforrások nem tartalmaznak minden esszenciális aminosavat, vagy nem megfelelő arányban tartalmazzák őket, így sportcélok kielégítésére nem teljesen alkalmasak.

Mivel a fehérje nem raktározódik, így célszerű minden étkezéskor fogyasztani, bár ezt elkerülni is nehéz, mert sok étel tartalmazza. A probléma az, hogy nem megfelelő összetételben vagy mennyiségben, vagy túl sok zsírral együtt. Ezért célszerű erre tudatosan odafigyelni.

Ha szervezeted számára nem tudod a megfelelő fehérjemennyiséget biztosítani, vagy diétázol és kalóriaszegény, finom édességre vágysz, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz, illetve edzés után a regenerációhoz szükséges gyors felszívódású forrást keresed, akkor egy fehérjeturmix lesz a legjobb választás. Könnyen megoldhatod vele az edzés vagy meccs utáni étkezést, a port egy shakerbe szórod, felöntöd vízzel, tejjel vagy növényi tejjel, összerázod, és már fogyaszthatod is.

Napközben célszerű szilárd forrásokra alapozni az étkezést, így például remek étrendi útmutató a következő:

1. reggeli: zabpehely fehérjeporral, gyümölcs, 1 teáskanál lenmag olaj (vízzel összekeverve)
2. tízórai: teljes kiőrlésű kenyér, csirkemell sonka, tojás, joghurt
3. ebéd: csirkemell grillezve, rizs, zöldségek vagy saláta
4. uzsonna: gyümölcsjoghurt, zabpehely
5. edzés után: fehérjeturmix
6. vacsora: tengeri hal roston, salátával

Új és megújult fehérjekészítmények a BioTechUSA kínálatában!

A BioTechUSA két új fehérjekészítménnyel, a Hydro Whey Zero hidrolizált tejsavó-fehérje izolátummal és a Protein Fusion 85 fehérje komplexszel gazdagította széles fehérjekínálatát, illetve megújította két, a vásárlók által már jól ismert és közkedvelt fehérjeporát, az Iso Whey Zero tejsavó-fehérje izolátumot és a Nitro Pure Whey tejsavó-fehérje komplexet. Próbáld ki őket te is!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik