Vízi Eb: „Pesten fogunk nagyot ünnepelni”; Gangl a mentális erősségről

SOMLÓVÁRI DÁVIDSOMLÓVÁRI DÁVID
Vágólapra másolva!
2016.01.22. 22:40
null
Az Európa-bajnok magyar női vízilabda-válogatott (Fotó: MTI)
Gangl Edina elmondta, hogy Bíró Attila szövetségi kapitány azt szerette volna, ha 1-0-ra nyeri meg a magyar válogatott a női vízilabda Európa-bajnokság döntőjének záró negyedét. Végül kettő lett belőle.

 

KEMÉNY DÉNES: KELLETT VALAMI VÁLTOZÁS
Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a szakmai stáb munkáját emelte ki: „Bíró Attila és közvetlen edzőkollégái hatására kapott egy új impulzust a csapat, azt gondolom, elsősorban ez volt a döntő, hiszen ezek a lányok nem most tanultak meg jobban vízilabdázni, kellett valami változás, ez pedig bejött. Attila az ő lelkesedésével kihozta a legtöbbet a lányokból. Hozzáteszem, hogy a női vízilabda kapussportág, Gangl Edina pedig tökéletes választásnak bizonyult ezen az Európa-bajnokságon".
Kemény a férfiakkal kapcsolatban megjegyezte, a görögök elleni szombati bronzmérkőzés már nem más, mint presztízskérdés, Benedek Tibor együttesének az áprilisi olimpiai selejtezőtornán kell kiharcolnia a riói indulást.

„Rengeteg változás történt a stábban, sokkal összeszedettebb, letisztázottabb lett a védekezésünk. Támadásban higgadtabbak voltunk. Ez elég fontos volt. A mentális erősségünket mutatja, hogy a két utolsó másodperces gól sem tört meg minket. Attila az utolsó negyed előtt azt mondta, hogy nyerjük meg egy nullra, kettő nullra nyertük meg. Higgadt volt mindenki, olyan kiegyensúlyozott volt az egész” – mondta a torna legjobb kapusának választott Gangl Edina.

„Szép ünneplés vár ránk, de Pesten fogunk nagyot ünnepelni. Koncentráltunk, csapatként játszottunk. Egyszerűen nem lehetett mélypontot találni” – mondta Bujka Barbara, aki a győzelemért serleget szorongatta a kezében.

„Ezt most ellopom és hazaviszem” – viccelődött centerünk.

„Láttam, hogy a nővérem nagyon büszke rám. A döntő után folyamatosan rezgett a telefonom, de fogalmam sincs, hogy mennyi üzenetet kaptam. De nem is érdekel. Végre sikerült. Tizennégy évi munkám van benne, de az utolsó fél év volt fantasztikus. Tudtuk, hogy csak csapatként lehet végigvinni. Óriási segítséget kaptunk a stábtól, bizalmat kaptunk, és éltünk is vele” – értékelt Kisteleki Hanna.

„A válogatottban előtte nem kaptam meg azt a bizalmat, de ezzel már nem foglalkozom. Ez egy teljesen más történet, játszom és el is hiszem, hogy meg tudom csinálni. Nagyon örültem Ildi utolsó góljának, mert azzal vált biztossá, hogy megnyerjük.”

„A női vízilabda minden szépsége benne volt ebben a mérkőzésben. A lényeg, hogy megnyertük egy újabb fantasztikus védekezéssel. Először csak én és a közvetlen környezetem hitt az olimpia kvótában, aztán szép lassan átragasztottam ezt a lányokra. A hit a győzelmekkel jön meg, ezáltal jutottunk el idáig és ezt a végén bebizonyítottuk. Tagadhatatlan, jól esett a fürdés” – mondta az M4-nek Bíró Attila, az Európa-bajnok magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Kollégája, a holland Arno Havenga nagyon csalódottan értékelt a mérkőzés után.

„Iszonyatosan szomorú vagyok, nagyon rossz érzés, hogy elveszítettük a döntőt. A csoportmeccs után azt hittük, hogy a döntőben is nyerhetünk. A magyarok azonban ezúttal jobban játszottak, és megérdemelten szerezték meg az aranyérmet” – mondta Havenga.

„ENNEK A CSAPATNAK A TAGJAI SZERETIK EGYMÁST” – TOVÁBBI ÖRÖMSZAVAK

„Még fel sem fogtuk, hogy mi történt, de a legfontosabb, hogy megyünk Rióba! – Lelkendezett Antal Dóra. – Nagyon boldog vagyok, azért is, mert a mérkőzés vége felé már mindenki az utolsókat rúgta, nemcsak mi, a hollandok is, de ezúttal mi voltunk a jobb csapat, és ezt be is tudtuk bizonyítani. Óriási tanulság nem csupán a hollandoknak, hanem nekünk is, hogy az ellenfelet sosem szabad alábecsülni. A hollandok most úgy jöttek oda, hogy egyszer már legyőztek minket ezen a tornán, de ezt szerencsére nem tudták megismételni."

„Elmondhatatlan, amit érzek, először is boldog születésnapot kívánok a bátyámnak. Nagyon sokat köszönhetek neki, azt is, hogy eljutottam idáig. Én még soha nem nyertem Európa-bajnokságot, nagyon boldog vagyok. Amikor vezettek a hollandok, akkor is tartottuk magunkat a megbeszélt taktikához, csapatként játszottunk, és képesek voltunk megfordítani a mérkőzést. És nyertünk" – mondta Illés Anna.

„Nem gondolkodtam túl az utolsó két lövésemet, amelyekből az utolsó két gól esett. Tudtam, hogy el kell vállalni, be kell lőni, és hogy ott vannak a csajok mögöttem, akik bíznak bennem, és tudják, hogy be fogom lőni. Ugyanakkor azt is hangsúlyozni kell, hogy ez a két gól mit sem ért volna a többi nélkül, a blokkok, a védések nélkül. Aranyéremért jöttünk Belgrádba, ezt minden nap leírtam. Hogy megnyerjük az Európa-bajnokságot, hogy egyenesen megyünk Rióba. Nyertünk! Annak ellenére, hogy az első hollandok elleni meccs bennünk hagyott mélyebb nyomot. S azért nyertünk, mert ennek a csapatnak a tagjai szeretik egymást" – hangsúlyozta Tóth Ildikó.

 

VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
NŐI TORNA, DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 9–7 (3–3, 1–2, 3–2, 2–0)
Belgrád,
2000 néző. Vezette: Naumov (orosz), Putnikovics (szerb)
MAGYARORSZÁG: GANGL – Antal 1, Keszthelyi, Garda, BUJKA 2, KISTELEKI H. 2, Szücs G. Csere: Kasó (kapus), Takács O. 1, TÓTH I. 2, Czigány D., Illés A. 1, Csabai
HOLLANDIA: Aarts – Van der Sloot 1, Megens 1, Klaassen, Sevenich, SMIT 2, Stomhorst. Csere: A. Genee, Nijhuis, D. GENEE 3, Van der Molen, Van Toorn
Gól – emberelőnyből: 8/4, ill. 11/4
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/0
Kipontozódott: Klaassen (21. p.), Megens (26. p.), Antal (31. p.), Stomphorst (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Bíró Attila:
– A női vízilabda minden szépsége benne volt ebben a mérkőzésben. A lényeg, hogy megnyertük egy újabb fantasztikus védekezéssel. Először csak én és a közvetlen környezetem hitt az olimpia kvótában, aztán szép lassan átragasztottam ezt a lányokra. A hit a győzelmekkel jön meg, ezáltal jutottunk el idáig és ezt a végén bebizonyítottuk. Tagadhatatlan, jól esett a fürdés.
Arno Havenga:
– Iszonyatosan szomorú vagyok, nagyon rossz érzés, hogy elveszítettük a döntőt. A csoportmeccs után azt hittük, hogy a döntőben is nyerhetünk. A magyarok azonban ezúttal jobban játszottak, és megérdemelten szerezték meg az aranyérmet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik