Vizes vb: húsz gól, nagy csata a Szerbia–Montenegró rangadón

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Kvangdzsu))
Vágólapra másolva!
2019.07.15. 07:01
null
Nagy csatát hozott a Szerbia–Montenegró rangadó (Fotó: FINA Twitter)
Noha több klasszisa nélkül érkezett a szerb vízilabda-válogatott a kvangdzsui világbajnokságra, továbbra is az éremszerzés a célja: magyar idő szerint hétfő hajnalban, a Montenegró elleni 10–10-es döntetlennel jelezte, képes is rá.

 

Míg a nőknél Hollandia gázolásával (33–0 a dél-afrikaiak ellen) indult a kvangdzsui világbajnokság, a csoportbeosztás és a meccskiosztás szeszélyének folytán a férfiaknál a halálcsoport legérdekesebb meccsével, Szerbia és Montenegró csatájával kezdődött a torna meglehetősen korai időpontban, helyi idő szerint reggel fél kilenckor.

Miután Szerbia a belgrádi világliga megnyerésével megszerezte az olimpiai kvótát, Dejan Szavics szövetségi kapitány hét klasszisának is pihenőt adott. A két Pijetlovics, Dusko és Gojko, a két Mitrovics, Braniszlav és Sztefan, a csapatkapitány Filip Filipovics, no meg Andrija Prlainovics és Milan Alekszics távollétében sokan visszasorolják az esélyesek közül a szerbeket, ám a Dusan Mandiccsal felálló „fakót” nem lehet lebecsülni.

„Igazi jó vízilabdameccs volt” – jegyezte meg a találkozó végén az egyik fotós a médiacentrumban, és nem lehetett vitatkozni vele, mert pazar kis meccset vívott egymással a két délszláv állam. A vélhetően már a következő mérkőzésre is érkező, egyenpólóba öltözött több száz helyi önkéntes őszintén tapsolhatott egy-egy megoldásnak.

A magyar bajnokságból jól ismert játékosok is villogtak, a csupa szív Drasko Brguljan jókora részt vállalt abból, hogy az addig szinte végig hátrányban lévő montenegrói csapat a harmadik negyed végén előbb felzárkózott, majd Bogdan Djurdjics góljával a vezetést is átvette, aztán a negyedik negyedben Dragan Draskovicsnak köszönhetően kettővel is ellépett.

A kiállításokkal alaposan megszórt szerbek azonban mindent bevetettek az egyenlítésért, és az erőfeszítésük meghozta gyümölcsét. Előbb az előreküldött Dusan Mandics vágta be emberről, majd 12 másodperccel a vége előtt a négy gólig jutó egri Sztrahinja Rasovics egyenlített, és ha a kettő között Djordje Lazics nem hibáz ziccert közvetlen közelről, talán nem 10–10-es döntetlennel ér véget a meccs.

„Nyertünk egy pontot, mert bár lehetett volna három is, lehetett volna nulla is. Most már magunk mögött kell hagyni a meccset, mert a minél jobb szereplés a cél fogalmazott nekünk Sztrahinja Rasovics, a pontos terveket pedig Dejan Szavics szövetségi kapitány vázolta kérdésünkre. – Már decemberben eldöntöttem, hogy pihenőt kapnak az úgymond idősebb játékosok. A világligán a cél a kvóta begyűjtése volt, és ez sikerült. A világbajnokságon szereplő csapatnak tapasztalatot kell szereznie, hiszen ez a jövője a szerb vízilabdának. A célok persze nem változtak. A fiúk önmagukat, az országukat, a szerb vízilabdát képviselik, ugyanúgy az éremszerzés a cél, mint mindig.”

VÍZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, KVANGDZSU, FÉRFIAK
1. FORDULÓ

A-CSOPORT
Szerbia–Montenegró 10–10 (4–3, 2–2, 2–4, 2–1)
G:
Sz. Rasovics 4, Mandics 3, Randjelovics, Milos Csuk, Dedovics, ill. Drasko Brguljan, D. Radovics, Janovics, Djurdjics 2-2, Ivovics, Draskovics
Dél-Korea–Görögország 3–26 (0–7, 0–7, 1–3, 2–9)

B-CSOPORT
Egyesült Államok–Kazahsztán 16–7
(4–1, 4–2, 3–2, 5–2)
Horvátország–Ausztrália 14–4 (4–1, 2–1, 4–0, 4–2)

C-CSOPORT
Dél-Afrika–Spanyolország 3–23
(1–6, 1–5, 1–4, 0–8)
MAGYARORSZÁG–Új-Zéland 24–4 (4–0, 7–1, 6–2, 7–1)

D-CSOPORT
Brazília–Olaszország 5–14
(3–5, 1–2, 0–5, 1–2)
13.30:Németország–Japán

A Nemzeti Sportot a vizes vb-ről tudósítja: Csurka Gergely, Roska Emese Boglárka, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik