Túlórában buktuk el az elődöntőt, pólósaink a bronzért játszhatnak

Vágólapra másolva!
2012.01.27. 21:34
null
Jobbára csak erőlködtünk Montenegró ellen az elődöntőben, a túlórában kikaptunk (Fotók: MTI/Kovács Anikó)
Címkék
Az Eindhovenben zajló férfi vízilabda Európa-bajnokság elődöntőjében Magyarország túlórában kapott ki Montenegrótól, így a bronzéremért játszhat vasárnap, méghozzá a világbajnok olaszokkal. Az aranyéremért a montenegróiak ellenfele Szerbia lesz.

 

1. negyed

Hárai Balázs volt az első perc főszereplője: a montenegróiak lövése az ő blokkjáról pattant be Baksa Lászlót becsapva a magyar kapuba, majd az ellentámadásnál nehéz helyzetben centerből ő húzta kapufára a labdát. A következő támadásunknál meg kontrát fújtak ellene. Ellenfelünk kapujától messze védekezett, a mi tudományunk a hátsó keresztpasszokra korlátozódott, és a centert sem tudtuk bevenni a játékba. A 3. perc végén Montenegró az első emberelőnyét gólra váltotta, elhúzott az ellen.

SZAVAZÁS

Hogyan szerepel a magyar férfi vízilabda-válogatott az Eb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Steinmetz Ádámot végre már meg tudtuk játszani, centerünk ötméteres harcolt ki, amit a 4. perc elején Biros Péter váltott gólra. Még abban a percben sikerült az egyenlítés: Baksa védését követően a felúszásnál kihasználtuk, hogy ellenfelünk védekezése még rendezetlen, így a szabadon hagyott Kiss Gergely piszok nagy, hálószaggató gólt vágott.

Ezután azonban visszavettünk a lendületből támadásban. Kásás Tamás kicsit bátortalanul lőtt éles szögből, majd emberelőnyt játszottunk a végtelenségig, annak zárásaként Hosnyánszky Norbert lövése akadt el, miként azt követően az akciónknál is. Hátul azonban kiválóan zártunk, Baksa és a védelem megtalálta az összhangot, továbbá pár kontra is a kedvünkre vált (2–2).

2. negyed

A ráúszásnál a labda megint a riválisé lett, de gólt mi lőttünk: emberelőnyből Biros vette be a kaput. Kétgólos hátrányból egygólos előnyt varázsoltunk. Montenegró azonban Mladan Janovics révén hosszú gólcsendet megtörve egyenlített, az ellenfél hetese csapata egyedülijeként volt vállalkozó kedvvel megáldva. Újabb kiállítás és pazar egyérintős összjáték segített minket a vezetéshez: az akció negyedik, befejező embere Kásás volt centerben a hosszún. Drasko Brguljan fórból szépen hajlott el, és lőtte ki a jobb felsőt, csak nem tudtuk leszakítani magunkról Montenegrót. Sőt, Mladan Janovics a róla megítélt szabaddobást gondolkodás nélkül bevágta a kapunkba, a labda Baksa kezén pattant át. Nem bírtunk a montenegróiak hetesével.

Baksa kezdett a kapunkban, bravúrok és hibák is voltak
Baksa kezdett a kapunkban, bravúrok és hibák is voltak

A nagy rohanást követően kicsit megnyugodtak a kedélyek, ellenfelünk megint kapujától távol védekezett, Steinmetz Ádám pedig belül irgalmatlanul nagyot birkózott, gyakorlatilag megjátszhatatlan volt. Kásás Tamás szélről leadott lövését védte a jó formát mutató Milos Scsepanovics, majd a beúszó Birosra tempózott ki jó ütemben. Már kiegészültünk, amikor a 15. percben Alekszandar Ivovics távoli bombát küldött a kapunkba, megint két gól lett a hátrányunk. A 0–3-as etapunkat Kiss Gergely büntetőből szerzett gólja zárta, ideje volt. A félidő utolsó momentumaként egyenlítési lehetőség adódott előttünk, de kapkodásunknak rossz passz lett a vége, a középen üres területre beúszó, de ott hoppon maradt Biros nem véletlenül ordította le mérgében társai fejét (5–6).

3. negyed

A felvonás elején Madaras Norbert fórból egyenlített – ideje volt már, így lett 3/10-es ez a mutatónk –, de a nálunk lényegesen hatékonyabb emberelőnyös mutatót elérő Montenegró megint visszavette a vezetést. Akcióból továbbra sem jelentettünk gólveszélyt, de legalább fórból sikerült: Varga Dénes a plafonig nyúlva húzott be egy centerbejátszást a hosszún, de gól így is szerencsés körülmények között született.

Varga Dániel védekezik
Varga Dániel védekezik

A 22. percben végre kibekkeltünk egy emberhátrányt, majd Varga Dénes a gyors kontránál levált a védőjéről, és kilőtte a rövid felsőt. Megint vezetéshez jutottunk, ám az ellentámadásnál Vladan Janovics negyedszer vette be a kapunkat. A montenegrói kapu előtt gyakran forrt a víz, de erre számítottunk. Arra nem, hogy Montenegró egy megúszást kihasználva ismét előnyt szerez, majd 17 másodperccel a negyed vége előtt kettővel meglép: egy megúszásnál rosszul osztottuk el az embereket, Ivovics éles szögből lőtte ki a hosszút, ebben Baksa is benne volt: a hóna alatt suhant el a labda. Újabb 0–3-t tettünk bele a mérkőzésbe (8–10).

4. negyed

Emberelőnyből leadott, de blokkolt lövéssel kezdtük a záró felvonást, majd kontra után újabb fórt harcoltunk ki, ami kisvártatva kettős lett, Kiss Gergely ezt már kihasználta. Előbb is balkezes bombázónk vetett véget a kínos periódusunknak. Vladan Janovics a szélről a blokk mellett behúzta, Baksa csak belekapott a rövidre érkező labdába, hárítani nem tudott. A hajrára érkezett a kapunkba a rutinos Szécsi Zoltán. Hat perc volt még hátra, hátrányunk két gól volt. Akcióink továbbra sem mentek, éppen ezért volt duplán fájdalmas, hogy a Madaras Norberthez érkező passz pontatlan volt. A bírókra egy szavunk sem lehetett, sorra fórban játszhattunk, Steinmetz Ádám találatával megint feljöttünk egygólos hátrányra. A gólpasszt Madaras ívelte be, de centerünk így is bravúrosat nyújtózott a labdáért.

Steinmetz a következő támadásnál is nagyot harcolt, így Kiss Gergely passza után ziccerbe került, amelyből egyenlített, három és fél perc volt hátra. Kivédekezett montenegrói támadást követően Hosnyánszky vágta be, 3–0-s etappal megszereztük a vezetést! Közben Mladan Janovicsot csere nélkül végleg kiállították – kiállítása sem volt korábban –, amit egyikünk sem bánt. Kétszer volt esélyünk ahhoz, hogy előnyünket kettőre növelve lezárjuk a mérkőzést, de egy blokk után a következő támadásnál kontrát fújtak ellenünk, a legjobbját veszítő Montenegró pedig egyenlített, 38 mp volt hátra a felvonásból. Az akcióból ezúttal egy majd' félpályás lövést tudtunk kihozni, így 13 mp maradt még egy montenegrói támadáshoz, amiből szintén nem született gól (12–12).

Montenegrói öröm
Montenegrói öröm

Hosszabbítás

Már kiegészült a csapatunk, de a védelmünk még nem rendeződött, ezt kihasználva Montenegróé volt a túlóra első találata. Szécsi védését követően a visszaúszó montenegróiak újabb kiállítást, majd gólt kaptak: Kiss Gergely a bal szélről a rövid alsóbba vágta be a labdát. A túlóra első felvonását követően döntetlen volt az állás (13–13).

Előnyhöz fórból Montenegró jutott a hosszabbítás második részének elején, így ismét egyenlítenünk kellett. Első támadásunk kontrába fulladt, de Szécsi bravúrral védett, majd támadófault után visszakaptuk a labdát. Sajnos, kapkodtunk, egy perccel a vége előtt Montenegró támadhatott, kapufás lövés után pedig 28 mp maradt számunkra az egyenlítéshez. Kiállítást nem kaptunk, a centerbejátszás meg odalett, elment a meccs (13–14).

 

EINDHOVEN, FÉRFI VÍZILABDA EB
ELŐDÖNTŐ
MONTENEGRÓ–MAGYARORSZÁG 14–13 (2–2, 4–3, 4–3, 2-4, 1–1, 1–0) – hosszabbítás után
Eindhoven, 2500 néző. V: Spiegel (német), Koganov (azeri)
MONTENEGRÓ: Scsepanovics – M. JANOVICS 5, Paskovics 1, Gojkovics 1, Zlokovics, A. IVOVICS 3, Drasko BRGULJAN 1. Cs: PETROVICS 2, Klikovac, Radovics, N. Janovics, JOKICS 1. Szövetségi kapitány: Ranko Perovics
MAGYARORSZÁG: Baksa - Kásás 1, Biros 2, Varga Dániel, Hárai, KISS G. 4, Madaras 1. Cs: Szécsi (kapus), STEINMETZ Á. 2, VARGA DÉNES 2, Szivós, Hosnyánszky 1, Katonás. Szövetségi kapitány: Kemény Dénes
Gól – emberelőnyből: 12/7, ill. 17/7
Gól – ötméteresből: –, ill. 2/2
Kipontozódott: Paskovics (24. p.), Katonás (26. p.), A. Ivovics (31. p.)
Kiállítva (cserével, végleg): M. Janovics (31. p.), Radovics (35. p.)
MESTERMÉRLEG
Ranko Perovics: – Hősiesen küzdött a csapatom, az eredmény az adott körülmények között önmagáért beszél: ezen a napon mindent odaadtunk, a szívünket, a lelkünket, ez hozta meg a sikert. Óriási dolog, hiszen a világ egyik legjobbját tudtuk legyőzni!
Kemény Dénes: – Nem kezdődött jól a mérkőzés, kicsit balszerencsénk is volt, ez megadta az alaphangot, a kelleténél feszültebbekké váltak a játékosok. Az emberelőnyökben sajnos az elején nem úgy ment a labda, ahogy korábban, ez volt az alapvető oka annak, hogy ennyit elhibáztunk: egy-egy szarvashiba után fokozatosan elbizonytalanodtunk, így hiába voltak meg a lövőhelyzetek.
A MÁSIK ELŐDÖNTŐBEN
Szerbia–Olaszország 12–8
A 7–10. HELYÉRT
Románia–Horvátország 16–14 – ötméteresekkel
Spanyolország–Hollandia 14–9
A 11. HELYÉRT
Macedónia–Törökország 9–7
PERCRŐL PERCRE
38. Vége, kikaptunk.
38. Rossz bejátszás, nincs kiállítás sem.
38. Gojkovics szabaddobása a kapufáról kifelé vágódik, Kemény időt kér, egy támadásra van még idő.
37. Ott is kontra, de rossz passz, jöhetnek a montenegróiak.
37. Kontrát fújnak. Szécsi fejjel véd, korner.
36. Hosnyánszkyt küldik ki belülről. Jokics pedig pár másodperccel az előny lejárta előtt gólt lő. 13–14
36. Újból elhozzák a ráúszásnál a labdát, a mérkőzés során negyedszer.
35. Távoli lövés, Varga blokkol, véget ért a hosszabbítás első félideje.

35. Újabb pontatlan passz középre, Radovics lövését viszont védi Szécsi. Kiállítás, Kiss lő a bal felsőbe. 13–13

34. Rossz bejátszás, de szép védekezés ziccerben.
33. N. Janovics lövése Szécsi fejéről pattan ki. Madaras kiállítása után Szécsi még véd, de Gojkovics kilövi a jobb felsőt. 11–12
33. Elhozzák a labdát.
32. Jó blokk, Kiss távoli bombáját védi a kapus, az időntúli lövést pedig Szécsi, kétszer három perc hosszabbítás jön.
32. Jól védekeznek, Kásás a medence túl oldaláról lőtt kapura, Scsepanovics véd, montenegrói időkérés, még egy támadásra van idő.
32. Kiegészülünk, de Petrovics lövése becsúszik. 12–12
31. Kontrát fújtak, és még ki is állítják Birost.
31. Brguljan lövése a kapufáról pattant ki.
31. Biros lövését védi Scsepanovics.
30. Hárai gyönyörűen búj ki, Ivovicsot kiállítják, Kemény időt kér.
30. Jokics lövését is védi Szécsi.
29. Szécsi lehúzza a rolót, Hosnyánszky büntet. 12–11
29. Steinmetz centerből egyenlít! 11–11
29. Varga Dániel kiállítását szépen kivédekezzük.
28. Steinmetz húz közelről a bal sarokba. 10–11
27. Újabb pontatlan montenegrói támadás, újabb magyar előny, N. Janovicsot kiállítják.
27. Labdaszerzés itt is, de Szécsi indítását Biros pattintja az égbe.
26. Szécsi a kapuban, Klikovacsot kiállítják, de labdát szereznek...
26. Katonás kiállítása után megint M. Janovics ér el gólt – lövése után a labda becsúszik a jobb alsóba. 9–11
25. Kontra, jöhetünk. Előbb Gojkovicsot, majd Brguljant küldik ki, végül Kiss használja ki a kettős fórt, a bírókra sok panasz nem lehet. 9–10
25. De Madaras lövése egy blokkról fölé száll.
25. Kásás elhozza, időkérés, marad az előny, tíz másodpercig.
24. Előny, de nem lövünk, véget ér a negyed.
24. Pontatlan passz, az ellentámadás végén Ivovics pattint a kapu közepébe. 8–10
23. Biros lövése a blokkról pattan fölé. Lefordulnak, Paskovics lövi be a rövidbe a ziccert. 8–9
23. Szivóst küldik le, M. Janovics egészen parádésan lövi ki a hosszú alsót. 8–8
22. Biros indításából Varga Dénes lő a kapus feje mellé. 8–7
22. Steinmetz második kiállításánál Baksa véd szépen.
21. Ivovics ejtése a kapufán hal el, Szivósé a blokkon.
21. Brguljan kiállítása után Varga Dénes lövése előbb a kapufáról visszapattan, majd az ismétlés már áthalad a gólvonalon. 7–7
20. Nincs sípszó a magyar bejátszás után.
19. Katonás kiállítását Petrovics használja ki. 6–7
19. Kontra ott, pontatlanság itt, majd Baksa véd.
18. Madaras lövése csúszik be a bal alsóba. 6–6
17. Kiss Gergely nagy blokkja, utána Jokicsot küldik le.
17. Elhoztuk a labdát. Szépen védekeznek ugyanakkor a montenegróiak.
16. Jó védekezés, megúszunk, még egy kiállítást is kapunk – Ivovics kénytelen kiállni –, de pontatlan a bejátszás Birosnak. Félidő.
16. Petrovics kiállítása után a centerezés ugyan kimarad, de ötös jön. Kiss szétágyúzza a bal felsőt 5–6
15. Éppen kiegészülünk, amikor Ivovics pattintva a jobb felsőbe lő. 4–6
15. Steinmetzet állítják ki, pedig már lejárt volna a támadóidő, időkérés a montenegrói oldalon.
14. Ivovics próbálkozását fogja Baksa, de Birosét is Scsepanovics.
13. Kásás lövését tolja oldalra a kapus. Jó védekezés a montenegróiaknál is.
13. Ivovics kiállítását nem tudjuk kihasználni, de jól védekezünk.
12. Kásás lövése a jobb oldali kapufán hal el, pont mikor előnybe kerülnénk, a másik oldalon M. Janovics fordulásból, szabaddobásból lő ismét csak a jobb sarokba. 4–5
11. Szivós kiküldése után Brguljan lövi ki a jobb felső sarkot. 4–4
11. Paskovics kiállítása után Kásás húzza be centerből a kapuba a labdát. 4–3
10. Ezúttal Katonást állítják ki. Ismét M. Janovics lövi ki a jobb felsőt. 3–3
9. Petrovicsot küldik ki. Biros használja ki gyorsan az előnyt, a jobb kapufát is segítségül hívva. 3–2
9. Megint elhozzák a labdát. Csúnya támadóhiba után jöhetünk.
8. M. Janovics lövését üti oldalra Baksa, majd véget ér az első negyed.
8. Jó védekezés Hosnyánszkytól, az ellentámadásnál Radovicsot küldik le. Kásás zseniálisan ismeri fel, hogy üres a bal sarok, de kevéssel a kapu mellé lő.
7. Baksa védi Nikola Janovics lövését.
7. Montenegrói kontra, Hosnyánszky bombáját védi Scsepanovics.
6. Gojkovicsot ezúttal kiszórják, de kihasználatlanul marad az előny.
5. Gojkovics lövését blokkoljuk, Kásás lövését viszont védi a hosszú alsónál Scsepanovics.
4. Janovics átlövését védi Baksa, a túloldalon Kiss Gergely ágyúzását nem védheti a kapus. 2–2
4. Steimetz harcolt ki ötméterest. Biros a jobb felsőbe pattint. 1–2
3. Sőt, Zlokovicsról ki is szórják Vargát, Mladan Janovics pedig kilövi a bal felsőt. 0–2
3. Jól védekeznek ők is, Varga Dániel távoli lövése is jócskán a kapu mellett zúg el.
2. Háraira kontrát fújnak, majd Gojkovics ejt bőven fölé távolról.
1. Hárai húzása a kapufáról kifelé pattant, nálunk Baksa nagyszerűen úszott ki.
1. Ivovics távoli lövése Hárai kezén pattant meg, így becsapva Baksát. 0–1
1. Elkezdődött a találkozó, a magyar kapuban Baksa kezd. Az első támadás a montenegróiaké.
A találkozó kezdete előtt tekintsék meg beharangozó írásunkat!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik