Egy győzelemre a bajnoki címtől az Eger

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.18. 16:14
null
Az Eger és a Szolnok remek meccset játszott (Fotók: Grnák László)
A férfi vízilabda ob I döntőjének második felvonásán a Szolnok 7–6-ra kikapott az Egertől hazai pályán, így az egriek 2–0-ra vezetnek az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban. Salamon Ferenc négy góllal járult hozzá a vendégek sikeréhez, de az utolsó percben Biros Péter gólja döntött.

Napfény, igazi strandhangulat fogadta a bajnoki döntő második felvonásának játékosait és nézőit is Szolnokon. Ráadásul a találkozó is igazi gálamérkőzésként indult, egy perc alatt két támadás két lövéséből, két gól született – mintha tényleg a pólót akarták volna népszerűsíteni a csapatok.

SALAMON: 2–0-RÓL
IS LEHET VESZÍTENI!

Kovács István, a Szolnok szakmai igazgatója: – Úgy éreztem, hogy a játékvezetők döntetlenre akarják kihozni a mérkőzést, ám mi 6–6-nál nem kaptunk meg egy kiállítást, a túloldalon a másik játékvezető megfújta, majd a végén ötös helyett kiállítást kaptunk. Jól játszottunk, természetesen az Eger is jól játszott, 6–4 után feljöttünk, és ezúttal mindkét csapatnak jobb volt a védekezése, kár a végéért. A 2–0-s különbség miatt azonban nem hiszem, hogy lefutott lenne a döntő. Volt már olyan csapatom, amely nyert 0–2-ről, és abban biztos vagyok, hogy most sem fogjuk feladni.

Gerendás György, az Eger edzője: – Persze ilyenkor kell a pofa, hogy azt mondjam, bejött az, amit az időkérésnél mondtam, de ehhez kellett Biros befejezése is. Nagyon utálok egy-egy embert kiemelni, de Salamon Ferenc ma nemcsak a góljai miatt emelkedett ki. Felvállalta a nehéz helyzeteket is, de persze fontos volt, hogy jöttek a góljai. A harmadik mérkőzésen is lehet még újat mutatni, igaz, nehéz lesz. Tudom, hogy a fiúk megnézik még a meccset felvételről a tévében, így ezúton üzenem nekik: az Isten megáldjon mindenkit, nehogy azt higgyék, hogy megvan már a bajnoki cím. Épp Kovács István csapata a példa rá, hogy lehet 0–2-ről is nyerni.

Salamon Ferenc, az egriek pólósa, aki négy gólt szerzett az összecsapáson: – Mindig fontos, hogy az első lövések jól sikerüljenek. Szerencsére elkaptam a fonalat az elején, és a csapat is sokat segített, ma nekem jött ki a legjobban a lépés. Egy-egy gólon múlnak a meccsek, így fontos minden találat, és 2–0-ról is el lehet még veszíteni a bajnokságot, úgyhogy a folytatásban is koncentrálnunk kell.

A résztvevők a mérkőzést közvetítő Digi Sportnak nyilatkoztak.

Hogy aztán a szakemberek is elégedetten csettintsenek, összeálltak a védekezések, és már több olyan támadás is volt, amelyben nem született gól, de az első negyedben így is öt találat született.

A szolnokiak nem nagyon engedték, hogy a vendégegyüttes centerbe bejátssza a labdát, így nem meglepő, hogy az egriek elsősorban távoli bombákkal veszélyeztettek, és szerezték góljaikat, míg a hazai csapat az emberelőnyeit kihasználva változtatott az aktuális eredményen.

A második negyedre kicsit beálmosodtak a játékosok, bajnoki döntőhöz mérten gyenge megoldásokat választottak támadásban, ellenben a védekezések kiválóan működtek. A szolnokiak nem nagyon hagyták, hogy a vendégegyüttes centerbe bejátssza a labdát.

Az első félidő nem hozott döntést: a hazaiak öt emberelőnyükből hármat, a vendégek kettőből egyet használtak ki. Ennek ellenére döntetlen állt az eredményjelzőn.

A harmadik negyed azonban igazi rémálom volt a hazai szurkolók számára. Salamon kettőt vágott a Szolnoknak, és ha hozzávesszük, hogy ő talált be a második negyed végén is, ismét a „salamoni döntés tűnt" a jelenlegi cikk legjobb címötletének. Ráadásul lélektanilag is rosszkor, az utolsó másodpercekben talált be az egri játékos. Az utolsó negyednek így kétgólos előnnyel vághatott neki az Eger.

Ezúttal azonban Gerendás György együttese fagyott bele a mérkőzésbe. Az egri támadások hatástalanná váltak, a hazaiak pedig szépen megkezdték a felzárkózást. Érdekes, hogy Hosnyánszky Norbert például lefordulásból szerzett gólt, ami túl sokszor nem fordul elő egy felnőtt bajnoki döntőben – pláne úgy, hogy az ellenfél vezet. Sőt! A szolnokiak emberelőnybe is kerültek, de a vezetést nem tudták megszerezni.

Az Eger az utolsó percben kihasználta a megkapott fórját: Biros Péter volt rendkívül higgadt, mint pályafutása során már annyiszor...

Ismét az Eger nyert – egy győzelemre került a bajnoki címtől.

A sört is visszautasította az egri pólókapus a győzelemért



FÉRFI VÍZILABDA OB I
DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS

SZOLNOKI DÓZSA-KÖZGÉP–ZF-EGER 6–7 (3–2, 0–1, 1–3, 2–1)
Szolnok 500
néző. Vezette: Székely Balázs, Juhász Gy.
SZOLNOK:
DECKER A. – Negrean, Nyéki, ALEKSZICS 3, Kis G., Hosnyánszky 1, GOCICS 2. Csere: Pásztor, Vörös, Kovács O., Marnitz G., R. Georgescu, Hangay Z.
EGER:
BISZTRITSÁNYI – Bátori, BIROS 1, SALAMON 4, Seman 1, Graham, Bundschuh. Csere: Gerritse 1, Mezei, Gór-Nagy, Varga II Zs., Kovács G., Chilkó
Gól – emberelőnyből:
9/4, ill. 4/3
Kipontozódott:
Bundschuh (32. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–0, az Eger javára

1. NEGYED

Remek, napfényes időjárás fogadta a játékosokat és természetesen a nézőket is. A találkozó elején pedig úgy tűnt, a védelmek is csak strandolnak. Salamon Ferenc az első támadásból gólt szerzett az egrieknek, de a másik oldalonMilan Alekszics egyből (fórból) egyenlített. 1–1


Decker Attila jól védett, de a csapata kikapott
Decker Attila jól védett, de a csapata kikapott

Aztán persze már a védekezések is összeálltak, természetesen a folytatásban nem minden támadásból született újabb találat.

Bátori Bence
újra a vendégeknek szerzett vezetést, de Alekszics ismét emberelőnyből egyenlített. Sőt! Zsivko Gosics révén már a Szolnok vezetett az első negyed után. 3–2

2. NEGYED

Befagytak a gólcsapok! Emberelőnyök ugyan mindkét oldalon voltak, de a játékrész első felében egyik csapat sem tudott gólt szerezni. Decker Attila és Bisztritsányi Dávid is remekül állt a lábán. De tulajdonképpen nem is volt nagyon nehéz dolguk.

Willem Wouter Gerritse lövését könnyedén védte a Szolnok kapusa, de például a bajnoki elődöntőben remeklő Nyéki Balázs is bűnrossz lövéssel jelentkezett – emberelőnyben.

A negyed vége előtt aztán egyenlített az Eger: Salamon lövése Kis kezén megpattanva került a kapu jobb oldalába. Az első félidőben még nem dőlt el semmi. 3–3

3. NEGYED

Salamon nem bonyolította túl a játékot. Szabaddobásnál felállt, s jól bevágta a labdát a szolnoki kapuba, a harmadik negyed elején ismét megszerezte a vezetést az Eger, majd nem sokkal később Lukas Seman lépett le emberéről, és közelről könnyű gólt szerzett. 3–5

Az ütemtelen lövés mindig jó: Alekszics mutatott be egyet ebből a fajtából. Zárkózott is vele a Szolnok. 4–5

Az Eger még hintett egy gólt, egész pontosan Salamon volt ismét eredményes az utolsó másodpercekben. Kevés gólos mérkőzésen nem a legrosszabb, ha egy csapat kétgólos előnnyel megy neki az utolsó negyednek. Bajban a Szolnok! Bajban a Szolnok? 4–6

4. NEGYED

Nem nagyon jön össze semmi sem a szolnokiaknak. Egy emberelőnyt is kihagyott a hazai csapat, majd Nyéki kezéből perdült ki a labda.

Csak le kellett írni... Egy támadással később egy kettő az egy elleni lefordulást vitt végig sikeresen a hazai csapat: Hosnyánszky Norbert vágta be a ziccert. 5–6

Csak visszajött a Szolnok! Gocics egyenlített távolról, kihasználva, hogy középen a védőket nagyon szépen tartotta meg csapattársa. 6–6

A szokásos végjáték! Fór az egyik, fór a másik oldalon: Biros belőtte, Hosnyánszky kihagyta. A második mérkőzést is megnyerte az Eger. 6–7

VÉGE!

A DÖNTŐ TOVÁBBI PROGRAMJA
Május 21., kedd
Eger–Szolnok 18.30
Május 24., péntek (ha szükséges)
Szolnok–Eger 19
Május 26., vasárnap (ha szükséges)
Eger–Szolnok 16

A TALÁLKOZÓ ELŐTT

A férfi vízilabda ob I döntőjének első meccse rendkívül izgalmas és fordulatos volt. Az első félidőben az Eger dominált, a 3. negyed elején vezetett négy góllal is, 6–2-re, ám három akciógóllal felzárkózott a Szolnok, sőt egyenlített, a hosszabbításban mégis az Eger volt az élesebb, így 9–7-re nyert, és előnybe került.

„Sokáig lassúak és körülményesek voltunk a fórban az első mérkőzésen, de nem azért, mert az Eger mást csinált, mint amit szokott, hanem mert mi nem játszottunk úgy, ahogy kellett volna, így ebben van előrelépési lehetőség. Kis Gábor szerepe pedig nagyon fontos, hiszen ha nincs vízben, akkor hátulról nehezebb megbontani az Eger védekezését" – mondta Nyéki Balázs, a Szolnok irányító-átlövője még a mérkőzés előtt.

„Más a kétcenteres játék, hiszen alapból az egyik kapufához kell állnom, nem fix pozíciót fognom, és ha azt a helyet nem adja a védő, márpedig Alekszics például nagyon jó bekk, nem mehetek át a másik fához, meg kell oldani a helyzetet. Van két jó sorunk, minden posztra két emberünk van, s többen is több poszton bevethetők" – vélekedett Mezei Tamás, az Eger centere.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik