Salamoni döntés: a Honvéd ötöse öt góljával jutott döntőbe

Vágólapra másolva!
2011.11.12. 16:56
null
A végsőkig kiélezett csatát nyertek: a Honvéd hosszabbításban jutott be a fináléba (Fotó: Veres Viktor)
Címkék
Végig kiegyenlített, nagyon izgalmas mérkőzést játszott egymással a ZF Eger és a Groupama Honvéd a férfi vízilabda Magyar Kupa elődöntőjében: a hosszabbításos találkozót végül a gólerős Salamon Ferenc (öt találat) által repített Honvéd nyerte meg 9–8-ra. A másik elődöntőben a Szeged Beton a mérkőzést magabiztosan irányítva, igen jó védekezéssel győzött 8–4-re a Szolnok ellen.  

 

EGER–HONVÉD

A hétközi európai kupamérkőzését elvesztő két csapat egymáson próbálta meg „levezetni" a vereség utáni feszültséget: kiélezett és végig szoros csatát vívtak egymással. Az Eger 1–0-nál és 2–1-nél is előnybe került, de Szivós Márton, illetve Kovács Róbert válaszolni tudott Varga Zsolt találatára és Biros Péter büntetőjére. Az első negyed vége előtt alig több mint egy perccel Salamon Ferenc szerzett a mérkőzés folyamán először vezetést a Honvédnak, majd – már a második játékrészben – ugyanő büntetőből növelte kettőre az előnyt.

Büntetőre büntető volt a válasz (Hosnyánszky Norbert is bevágott egyet), Lukas Seman pedig fórból hozta vissza 4–4-re az Egert. A hevesiek Naganuma révén – Gergely messzire kiúszott kapujából, de nem fért a labdához, így esélye sem volt a lövéssel szemben – fordítottak, és a negyed vége előtt a kétgólos előnyért is támadhattak. Sikertelenül, kétszer is – a második esetben Gergely nagy bravúrral védte Varga Zsolt centerből leadott lövését.

A harmadik negyed elején az Eger emberelőnyből távolodhatott volna el a Honvédtól, de az elkapkodott fór nem hozott gólt – cserébe Salamon blokkon megpattanó lövésével 5–5 lett az eredmény. A következő lépést is a Honvéd tette meg a döntőbe jutás felé, Hárai Balázs köszönt be akcióból – erre Varga Zsolt felelt, miután két védő is hiába próbálta blokkolni bombáját. A negyedet az Eger zárta végül 7–6-os előnnyel, köszönhetően Bátori Bence emberelőnyből szerzett találatának.

A Honvéd válaszára nem sokat kellett várni a záró negyed elején, Salamon megszerezte negyedik gólját a meccsen, kihasználva egy védelmi kihagyást. Öt perccel a vége előtt Szivós lőtte büntetőből a nyolcadik Honvéd-gólt, erre csak másfél perccel a dudaszó előtt jött a válasz, Seman előnyből egalizált (előtte kulcsfontosságú fórt puskázott el a Honvéd). Az Eger az utolsó percben egy kiállítással nagy esélyt kapott, Gerendás György időt kért, megbeszélendő a fór megjátszását. Hiába volt a kupaktanács, a kapufa mentett, sőt, a Honvédnak még volt ideje egy (gyenge) lövésre – 8–8, hosszabbítás!

A ráadás egy óriási, kapufás Salamon-góllal kezdődött, a mezőny legjobbjának ez volt már az ötödik találata! A Honvéd megpróbálta megtartani a minimális előnyt, a végsőkig kijátszva akcióit, de azt így sem tudta elkerülni, hogy az Eger emberelőnybe kerüljön a végén. Gerendás György időt kért, ugyanazzal az eredménnyel, mint a rendes játékidő végén – sikertelen volt a fórmegjátszás, Gergely nagy védéssel hatástalanította Kovács Gábor lövését. Ez döntött, illetve Salamon gólerőssége – a Honvéd 9–8-as sikerrel jutott be a fináléba.

SZOLNOK–SZEGED

A Szolnok–Szeged elődöntőben eleinte a Dózsa volt előnyben: 1–0-ra és 2–1-re is vezettek Nyéki Balázsék. Ezzel aztán el is fogyott a (gól)erő szolnoki részről: a 3. perc után legközelebb a második negyed elején sikerült betalálni, míg közben a Szeged nem tétlenkedett – fordított (3–4).

A Szeged innen kezdve rendre lépéselőnyben volt: Molnár Tamás büntetőből, Kiss Csaba fórból volt eredményes, a szolnokiaknak maradt az, hogy mindig visszakapaszkodjanak mínusz kettőről mínusz egyre. Három negyed után magabiztosan irányítottak a szegediek: 6–4-re vezettek, sőt, még arra is volt lehetőségük, hogy hárommal elhúzzanak – igaz, ezzel nem éltek.

Ami késik, nem múlik, Turzai Gábor némi lóbálás után remek góllal alakította szolnoki szempontból 4–7-re az eredményt, a Szegednek innen kezdve már csak az előny tartásával kellett törődni. Kiss Csaba egy előnygóllal végképp lezárta a kérdéseket (a jó védekezés miatt csak vergődő szolnokiak a meccs második felében nem tudtak a kapuba találni), a Szeged pedig nagyon simán nyert – és alighanem pihentebben készülhet a Honvéd elleni döntőre.

FÉRFI VÍZILABDA MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ
ZF-EGER–GROUPAMA HONVÉD 8–9 (2–3, 3–1, 2–2, 1–2, 0–1, 0–0) – h. u.
Gólszerző: Varga Zs. 2, Seman 2, Hosnyánszky, Naganuma, Bátori, Biros, ill. Salamon 5, Szivós 2, Kovács R. 1, Hárai 1
Emberelőny: 12/4, ill. 11/2
Gól büntetőből: 2/2, ill. 2/2
SZOLNOKI DÓZSA-KÖZGÉP–SZEGED BETON VE 4–8 (2–3, 2–2, 0–1, 0–2)
Gólszerző: Pásztor, Regős, Gocsics, Nyéki, ill. Kiss Cs. 3, Turzai, Molnár T., Younger, Kayes, Somogyi
Emberelőny: 9/1, ill. 11/4
Gól büntetőből: 1/1, ill. 1/1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik