MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2019.04.25 23:48 Frissítve: 2019.04.26 00:48

Nyomás – Malonyai Péter jegyzete

 

Nincsenek indulataim, egyszerűen szomorú vagyok, hogy Európa legjobb nyolc férfi vízilabdaklubja között aktuálisan csupán egy magyar vitézkedhet: az FTC. Lehetett volna három is, csak hát a Szolnok és az Eger minden erőlködése ellenére biztos, hogy nem végez kellő helyen csoportjában a Bajnokok Ligájában.

 
Búcsúzott az Eger és a Szolnok, továbbment az FTC

De menjünk sorjában – kezdjük a desszerttel, a Fradival! A csapat magyar bajnokhoz méltón vívta ki a nyolcas döntőben szereplés jogát, értve rajta, hogy küzdhet a végső győzelemért. Hogy mire megy, meglátjuk, az mindenesetre biztató, hogy edzője, történhet bármi, mindig a földön marad, kerüli a lózungokat, nem ígérget. Együttesét látva, a mellébeszélésre fordítható energiát is arra szánja, hogy egyről a kettőre jusson az övéivel. A szerdai, Steaua elleni fölényes győzelem (12–4) után is azt találta érdemesnek kiemelni, hogy jól védekezett a csapat. És azt, hogy „a tét miatt nagy volt rajtunk a nyomás”.

A „nyomást” egyébként a Szolnok mestere, Zsivko Gocics is a fő helyre tette a Busto Arsizio elleni, a továbbjutás esélyét elúsztató döntetlen (6–6) után, meg persze az olaszok olaszok voltak: reklamáltak, színészkedtek. Szolnokon, a mi vizeinken... Ilyenkor hideg fej kell – így Gocics –, most nem volt, és az sem segített sokat, hogy 13 fórból mindössze kettőt lőtt be csapata. Az Eger már korábban elveszítette esélyét a nyolcra, így csak egy sima vereséget kellett megmagyaráznia Dabrowski Norbert edzőnek. A „nyomásról” szót sem ejthetett, arról meg kénytelen volt, hogy jobb volt a Dinamo Moszkva (13–15)...

Így állunk férfi pólóklubjainkkal Európában 2019 tavaszán. Mit mondjak, nem öröm. Még úgy sem, hogy miközben a Fradinak van mire szerénynek lennie, a Szolnoknak meg az Egernek biztosan vannak elfogadható szakmai és egyéb mentségei. Vagy inkább magyarázatai, mert nálam arra nincs mentség, hogy csak egy csapatunk fér be a nyolcas elitbe. Tudom, ez az Eger már nem az az Eger, ez a Szolnok már nem az a Szolnok, amelyik tarolt a (közel)múltban, a Dózsának pedig külön balszerencséje, hogy a rendező jogán a biztos nyolc közöttiként vitézkedő Hannover miatt az első háromban kellett volna végeznie a továbbjutáshoz, de akkor is.

A legnagyobb baj, hogy „nyomás” van. Jobb helyeken lehetőségnek nevezik. Esetleg felelősségnek. 

2020.01.28 00:16:41

Vízilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Hodie mihi, cras tibi, azaz ma nekem, holnap neked.

2020.01.26 23:16:32

Vízilabda SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Hogy év közben a bajnokikon – főleg a nőknél – többen vannak a zsűriben, mint a nézőtéren? Igaz. Viszont a válogatott más.

2020.01.26 15:53:06

Vízilabda LAKNER GÁBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Döntetlen után szétlövéssel nyertünk, Vogel Soma kivédte az utolsó spanyol ötöst.

2020.01.25 18:44:19

Vízilabda RUSZNÁK GYÖRGY

A negyedik negyed döntött az oroszok elleni kiélezett mérkőzésen a Duna Arénában.

2020.01.25 16:49:29

Vízilabda LAKNER GÁBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A hollandok már három góllal is vezettek, de a magyar lányok visszakapaszkodtak, és két góllal nyertek.