Női vízi-vl: sima győzelem, 13 gólt lőttünk a franciáknak

Roska Emese BoglárkaRoska Emese Boglárka
Vágólapra másolva!
2018.11.06. 20:08
Női vízilabda-válogatottunk jól kezdte a világliga európai selejtezőjét, a hatgólos Keszthelyi Rita vezérletével 13–4-re győzött Franciaország ellen.

Mintha el sem telt volna röpke három hónap a barcelonai Európa-bajnokság óta... Keszthelyi Rita brillírozik, Gurisatti Gréta arcmaszkkal, no meg kemény lövésekkel ijesztgeti az ellenfelet. Pedig csak eltelt negyedév azóta, hogy a női vízilabda-válogatott utoljára mérkőzést játszott – még akkor is, ha az időjárás és az uszodai klíma már-már a spanyol meleget idézte. Az Eb óta némileg átalakított csapat az egyre erősödő, de azért még gyenge franciákat fogadta az Európa-kupa-selejtezőnek is számító világliga-selejtező első fordulójában, amelynek ezúttal Eger adott otthont.

Várták már a lányok, hogy együtt legyenek” – jegyezte a bemelegítő játékosait a legnagyobb nyugalommal szemlélő kapitány. Az első negyedben azért még akadt oka a bosszankodásra, hiszen amolyan idényeleji, döcögős játékkal kezdett a társaság.

550 MECCS

Akárcsak majdnem két hete, a férfiválogatott Németország elleni meccse előtt, ezúttal is pluszfeladatot kapott Vári Attila, a szövetség nemrég megválasztott elnöke: öt játékosnak adott át díjat. Tóth-Csabai Dóra a 150. alkalommal szerepelt a franciák ellen a válogatottban, míg a többiek még a nyári barcelonai Európa-bajnokságon érték el a kerek számot: Gurisatti Gréta, Gyöngyössy Anikó és Szilágyi Dorottya az 50-et, míg Szücs Gabriella a 250-et.

No persze nem Keszthelyi Rita. A világklasszis játékosnak nincs se idény eleje, se idény vége, se fáradtság – az első negyedben csak ő szerzett gólt a magyar csapatból, miközben hátul is remekül védekezett, s csapatkapitányként hajtotta a társakat.

A kilencedik percben, 3–1-nél utoljára volt szoros a mérkőzés, amikor Amandine Paillat vágott gólt Gangl Edinának. Aztán viszont érkezett a nyáron mononukleózisa miatt a felnőttválogatottban jegelt Vályi Vanda, majd a dunaújvárosi klubtárs Gurisatti Gréta. Gurisattinak még az Eb-n tört el orra, később meg is műtötték, és még most is a már-már védjegyének számító maszkban riogatta az ellenfeleket. Azért a jobbját inkább retteghették a franciák: magát nem kímélve centerezett, vagy éppen váltotta gólra megúszásból Keszthelyi passzát.

A félidei szünetben Gangl „lőtte be” a második félidőre érkező kapustársát, Csehó-Kovácsné Kasó Orsolyát, s kísérleteit elnézve talán jobban próbára is tette, mint néhány francia mezőnyjátékos.

A gólok ünneplésére egyszer sem lehetett panasz, mégis, a harmadik negyed utolsó percében a korábbinál is nagyobbat robbant a nézőtér – hiába, az egri Szilágyi Dorottya találatának kijárt a pluszünneplés. No meg Kasónak, aki az utolsó negyedben büntetőt is fogott.

A szokás szerint szépszámú és lelkes közönség még percekig éltette a házigazdát, amely sima sikerrel kezdte az idényt. A társaságra a sorozat következő mérkőzésén, decemberben Olaszország ellen azért már jóval nehezebb feladat vár.

NŐI VÍZILABDA VILÁGLIGA
EURÓPAI SELEJTEZŐ
B-CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG
–FRANCIAORSZÁG 134 (3–1, 4–1, 4–1, 2–1)
Eger, 1000
néző. V: Daszkalopulu (görög), Schwartz (izraeli)
MAGYARORSZÁG:
Gangl – Szilágyi 1, Illés 1, Szücs, GYÖNGYÖSSY, KESZTHELYI 6, Vályi V. 2. Csere: Csehó-Kovácsné (kapus), GURISATTI 2, Máté, Garda, Csabai, Leimeter 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
FRANCIAORSZÁG: Derenty – Paillat 1, DAULE 2, Millot 1, Mahieu, Guillet, Bachelier. Csere: Vo Van (kapus), Deschampt, Clerc. Szövetségi kapitány: Florian Bruzzo
Gól – emberelőnyből: 5/2, ill. 8/1
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 1/0
MESTERMÉRLEG
Bíró Attila:
– Ahhoz képest, hogy hosszú idő után találkoztunk, olykor döcögősen, olykor viszont parádés játékkal sikerült bedarálni őket. Ugyan nem tudtunk sokat gyakorolni, egy-két elem még számomra is meglepően jól működött, plusz az egyéni képességek megmutatkoztak, és működött a csapatjáték, amelyet védekezésben terveztem – annak ellenére, hogy a francia csapat sokat fejlődött az elmúlt időszakban.
Florian Bruzzo: – Nagyszerű meccs volt, hiszen remek hangulatban játszottunk. Húsz év után először tértem vissza ide. Akkor még a kinti uszodában játszottunk, érdekes volt most már itt meccselni. Jóval erősebb nálunk a magyar csapat, elismerés a megérdemelt sikeréhez.

A TOVÁBBI PROGRAM
December 3.:
Olaszország–Magyarország
Január 12.: Hollandia–Magyarország
Január 15.: Franciaország–Magyarország
Február 12.: Magyarország–Hollandia
Március 5.: Magyarország–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik