R. E. B. 2019.06.07 19:40 Frissítve: 2019.06.07 22:05

Női vízi világliga: nem sikerült legyőzni az Európa-bajnokot

A jó kezdés után megtorpant, majd 12–10-re kikapott a magyar női vízilabda-válogatott az Európa-bajnok Hollandiától, így az 5–8. helyért folytatja a küzdelmet a világliga budapesti nyolcas döntőjében.

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Elkezdődött a világliga.

Mármint, persze már kedden elindult a női vízilabdázók budapesti nyolcas döntője, de mert minden esemény a negyeddöntővel startol el érdemben, így az Európa-bajnok hollandok ellen lehetett feledtetni a csoportkör egy győzelmet és két vereséget hozó mérlegét.

Azaz, csak lehetett volna. Pedig nagyszerűen kezdett Bíró Attila szövetségi kapitány csapata, hiszen Szücs Gabriella átlövésével és Gyöngyössy Anikó centergóljával 2–0-ra lépett el, sőt Garda ötméteresből háromra növelhette volna az előnyt. A kihagyást megbüntette az Eb-győztes, hiszen előbb a legutóbbi két idényt az UVSE-ben töltő Vivian Sevenich úszott meg eredményesen, majd Maud Megens egyenlített ötméteresből – dacára annak, hogy a holland csapat részben a remeklő Gangl Edinának köszönhetően mind a négy emberelőnyét kihagyta (2–2).

KÖNYÖRTELENEK VOLTAK

Gyöngyössy Anikó, a válogatott centere:
„A hollandok könyörtelenül kiharcolták a hibáinkat. Magunkat vertük meg, a sok kiállítással, kontrával felvettük a kapkodó játékstílust, amelyből a tapasztalatok hiányában rosszul jöttünk ki. Pozitívum, hogy iszonyatosan nagy csapatszellemről tettünk tanúbizonyságot, mindenki az utolsó pillanatig küzdött. A következő két meccsen ugyanúgy a győzelemért játszunk, ezt a vereséget ma este le kell zárni.”

A kimaradt ötös fordulópontnak bizonyult, hiszen a második negyed nem a mieinké volt. Ugyan Gyöngyössy újabb remek csavarral jelentkezett, a rivális négy góllal felelt, hatékonyan értékesítette az emberelőnyöket, különösen Megens járt az élen a góllövésben. Támadásban leblokkolt a csapat, egyre-másra maradtak ki a helyzetek, a fórok (3–6).

A társaság azonban tartotta magát: bár a hollandok négy góllal, 9–5-re is elléptek, Keszthelyi Rita egy szemvillanás alatt értékesített előnnyel, majd ötméteressel a hibák ellenére is közelebb lopta a válogatottat az ellenfélhez (9–7). Közben Parkes Rebeccát egy fault utáni visszarúgásért végleg kiállították.

Vagány Vályi Vanda-góllal indult az utolsó negyed, s úgy érezhettük, megfordulhat a meccs, ám Nomi Stomphorst egy szerencsés, éppen csak kapuba evickélő góllal lehűtötte a kedélyeket, aztán Iris Wolves is betalált. Az Eb-aranyérmes 12–10-re nyert, így a magyar válogatott az 5–8. helyért folytatja a küzdelmet, az Egyesült Államok–Kína párharc vesztese ellen.

NŐI VÍZILABDA VILÁGLIGA
SZUPERDÖNTŐ, DUNA ARÉNA
NEGYEDDÖNTŐ
HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 12–10 (2–2, 4–1, 3–4, 3–3)
Budapest,
Duna Aréna, 350 néző. Vezette: Moller (argentin), Ohme (német)
HOLLANDIA: AARTS – Rogge 2, MEGENS 3, Van Der Sloot, D. Genee, SEVENICH 2, Stomphorts 1. Csere: Keuning 1, Koolhaas, Wolves 2, Sleeking 1, Van Der Kraats. Szövetségi kapitány: Arno Havenga
MAGYARORSZÁG: Gangl – Illés, Keszthelyi 2, Szilágyi D. 2, Parkes, VÁLYI V. 1, Szücs 1. Csere: GYÖNGYÖSSY 3, Gurisatti, Garda, Tóth-Csabai 1, Horváth B. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből: 11/4, ill. 10/4
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 2/1
Kipontozódott: Keuning (24. p.), Illés (27. p.), D. Genee (29. p.), Rogge (31. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Parkes (24. p.)
MESTERMÉRLEG
Arno Havenga: – Jól játszottunk, messze ez volt a legjobb meccsünk a tornán. Remek ellenfél a magyar válogatott, semmit sem lehet mondani rá, továbbra is versenyképes és éremesélyes minden tornán.
Bíró Attila: – A harmadik negyedben volt sanszunk, feljöttünk, de elöl és hátul is volt néhány felelőtlen egyéni hiba, amelyet megbosszultak, és onnan vége volt a meccsnek. Az ellenfél egyébként nem mutatott extrát vagy olyat, amire nem voltunk felkészülve. A hátralévő két meccset a csapat összerakására kell felhasználni, hogy a vébén ütőképesebb legyen az együttes.

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN
Oroszország–Ausztrália 9–8 (3–1, 1–3, 3–0, 2–4)
Olaszország–Kanada 15–10 (3–3, 2–1, 6–3, 4–3) – az utolsó negyedet óvás miatt újrajátszották
Egyesült Államok–Kína 21–6 (6–1, 6–1, 5–1, 4–3)

2019.06.12 21:54:01

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Ha a csapatot olyan tökéletesen felkészült, tiszta fejű edző, mint Varga Zsolt kovácsolja egybe, mögötte meg ott egy profi stáb és egy tőkeerős klub, akkor még így, »hátulról« érkezve is simán elérhető, hogy az FTC végül mindenkit megelőzzön.

2019.06.12 09:50:47

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

„Meglátjuk, mennyi fér bele, mennyit akar a Fradi, de harmincöt éves koromig biztosan játszom.”

2019.06.08 13:07:26

Vízilabda HATÁR DÁVID (Budapest), LAKNER GÁBOR (Hannover)

Az Olympiakosz óriási hajrával egyenlített, de a Vargát és Vámost is elveszítő zöld-fehérek így is nyertek.

2019.06.07 19:49:43

Vízilabda LAKNER GÁBOR (HANNOVER) / NSO

Varga Dénesék kiváló negyedik negyeddel verték meg a Barcelonetát.

2019.05.29 09:05:06

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

„Ha egyetlen érmet sem nyerek, és úgy fejezem be, akkor is a legboldogabb embernek érezném magamat.”