R. E. B. 2019.06.08 16:40 Frissítve: 2019.06.08 18:49

Női vízilabda-világliga: Kína kipipálva, irány az 5. hely

Izgalmas utolsó negyed után, ugyanakkor az első perctől vezetve győzött Kína ellen a női vízilabda-válogatott a világliga Duna Arénában zajló nyolcas döntőjében, így vasárnap az ötödik helyért játszik. Ellenfele Ausztrália lesz, amely hat góllal győzte le Kanadát.

29 gólos meccsen verte meg a magyar válogatott Kínát (Fotó: Török Attila)

 

A magyarokkal kezdődött a nap a Duna Arénában, hiszen a hollandoktól elszenvedett negyeddöntős vereséggel eldőlt, hogy a női vízilabda-válogatott az 5–8. helyért, Kína ellen folytatja a világliga nyolcas döntőjében. Így aztán a házigazda nyitott a szombati mérkőzések sorát a gyakorlatilag kongó, nagyjából két-háromszáz szurkolót a lelátókon tudó uszodában.

A minden eddigi mérkőzését elveszítő Kína ellen érezhetően a kiállítások kiharcolására törekedett Bíró Attila csapata, a center Gyöngyössy Anikó többször is megkapta a labdát. Mégis, a hazai védekezés bizonyult valamivel szabálytalanabbnak, kétszer is ötöst lőhetett Kína, ám Gangl Edina hárított egy kísérletet, társai pedig háromszor is betaláltak (3–1).

A folytatásban csendes mederben csordogált a meccs, a magyar válogatottból öt különböző játékos szerzett gólt, az utolsó percben trükkös szabaddobással a csapatkapitány Keszthelyi Rita is. Kína jól harcolta ki a fórokat, de nem túl hatékonyan élt velük, és egyébként is pontatlanul lőtt. Azért nyolc gól így is esett, a hazaiak vezetését semmi sem veszélyeztette (8–5).

Néhány percig úgy látszik, harmadik negyedben szétnyitja a mérkőzést a magyar együttes: Szilágyi Dorottya két emberelőnyt vágott be, aztán a labdákat hibátlanul elhozó Vályi Vanda is beköszönt. Csakhogy a kínaiak elkezdtek élni a fórokkal, míg a magyar csapat újabb kettős előnyt hagyott ki, így eggyel közelebb lopta magát az ellenfél (12–9).

Három perccel a vége előtt pedig már csupán egy volt a különbség, de mielőtt némileg váratlanul izgalmassá vált volna a végjáték, Keszthelyi megelégelte a kínlódást, és fórgóllal, majd büntetővel eldöntötte az összecsapást (15–14).

A sikerrel eldőlt, hogy a társaság az 5. helyért száll vízbe vasárnap, ellenfele az Ausztrália–Kanada összecsapás győztese lesz.

VILÁGLIGA, NYOLCAS DÖNTŐ, DUNA ARÉNA, AZ 5-8. HELYÉRT
MAGYARORSZÁG–KÍNA 15–14 (3–1, 5–3, 4–5, 3–5)
Duna Aréna, 250 néző. V: Dreval (orosz), Dumas-Dutilh (holland)
MAGYARORSZÁG:
Gangl – SZILÁGYI D. 5, Keszthelyi 3, Szücs 1, GYÖNGYÖSSY 1, Illés, VÁLYI V. 3. Csere: Parkes 2, Tóth-Csabai, Gurisatti, Horváth B., Rybanska. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
KÍNA:
Peng – H. Wang 2, Niu 1, X. Wang 2, CHEN 3, C. Zhang, Zhao 1. Csere: Xiong 1, Guo, Lu 2, D. Zhang 2, J. Zhang. Szövetségi kapitány: Dali Gong
Gól – emberelőnyből:
8/5, ill. 14/8
Gól – kettős emberelőnyből:
2/0, ill. 1/1
Gól – ötméteresből:
2/2, ill. 2/1
Kipontozódott:
Rybanska (22. p.), Lu (31. p.), D. Zhang (31. p), Illés (32. p.)
MESTERMÉRLEG

Bíró Attila:
– Nem lesznek már négy-öt kapott gólos meccsek. Talán Sherlock Holmes, Poirot és Maigret felügyelő tudja egyszerre kinyomozni – de lehet, hogy ők sem – néhány ítéletnek a forrását. Nekünk is ki kell találni, hiszen kontra, kontra, abból kapunk kiállítást, egyelőre ezzel nem tudunk mit kezdeni. Nyilván lehet úgy játszani, hogy ne ítéljenek kontrát, de akkor meg a támadójáték lesz gyengébb. Kicsit túl szubjektívnek érzem az új szabályosdit, ugyanakkor nyilván hozzá kell szokni, mert csak ilyen meccsek lesznek. Nem várhatók tíz gól alatti mérkőzések, ez a célja a FINA-nak, addig adják az ítéleteket, amíg elfogy egy csapat vagy felőrlődik, ki van adva ez parancsba, a gólok számának a növelése. Egyébként elégedett vagyok a támadójátékkal, nagyjából három és fél negyedik domináltunk. Nem mentem fel a játékosokat, de értetlenül néztünk néha az ítéleteken.
Dali Gong:
– Nagyon nehéz meccset vívtunk, de a végéig küzdöttünk. Sokba került, hogy könnyű helyzeteket hagytunk ki, ráadásul nagyon jó csapat a magyar, rengeteg remek játékossal. Egyénileg sokkal jobbak, így összességében is jobbak voltak most.

Ausztrália–Kanada 15–9 (2–3, 4–0, 3–2, 6–4)

KÉSŐBB
ELŐDÖNTŐ

Egyesült Államok–Hollandia 18.30
Olaszország–Oroszország 20.15

A torna győztese elsőként szerez indulási jogot a tokiói olimpiára.

2019.06.12 21:54:01

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Ha a csapatot olyan tökéletesen felkészült, tiszta fejű edző, mint Varga Zsolt kovácsolja egybe, mögötte meg ott egy profi stáb és egy tőkeerős klub, akkor még így, »hátulról« érkezve is simán elérhető, hogy az FTC végül mindenkit megelőzzön.

2019.06.12 09:50:47

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

„Meglátjuk, mennyi fér bele, mennyit akar a Fradi, de harmincöt éves koromig biztosan játszom.”

2019.06.08 13:07:26

Vízilabda HATÁR DÁVID (Budapest), LAKNER GÁBOR (Hannover)

Az Olympiakosz óriási hajrával egyenlített, de a Vargát és Vámost is elveszítő zöld-fehérek így is nyertek.

2019.06.07 19:49:43

Vízilabda LAKNER GÁBOR (HANNOVER) / NSO

Varga Dénesék kiváló negyedik negyeddel verték meg a Barcelonetát.

2019.05.29 09:05:06

Vízilabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

„Ha egyetlen érmet sem nyerek, és úgy fejezem be, akkor is a legboldogabb embernek érezném magamat.”