Női vízi Ek: „Jól illeszkedik a programba a torinói hatos döntő”

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.03.25. 11:47
A női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint jól illeszkedik a sorba a hétvégi torinói Európa-kupa hatos döntője az év főeseménye, a nyári kvangdzsui világbajnokság, illetve azt megelőzően a budapesti világligadöntő előtt.

„Fokozatosan épül a program, a világliga selejtezőjében volt alkalmunk kísérletezni, húsz játékosnak adtunk lehetőséget. Ennél most egy fokkal nagyobb téttel bír ez az Európa-kupa, amely egy mini Európa-bajnokságnak is tekinthető, hiszen a kontinens legjobb hat csapata vesz részt rajta” – nyilatkozta az MTI-nek Bíró Attila a válogatott hétfői edzését követően.„Fokozatosan épül a program, a világliga selejtezőjében volt alkalmunk kísérletezni, húsz játékosnak adtunk lehetőséget. Ennél most egy fokkal nagyobb téttel bír ez az Európa-kupa, amely egy mini Európa-bajnokságnak is tekinthető, hiszen a kontinens legjobb hat csapata vesz részt rajta” – nyilatkozta az MTI-nek Bíró Attila a válogatott hétfői edzését követően.

A magyar együttes pénteken a címvédő Görögország ellen ugrik medencébe, sikere esetén másnap a négy között Oroszország legjobbjaival találkozik.

„Csak a görögök elleni mérkőzésre készülünk, fölösleges lenne előre tekinteni. Az oroszokkal ráérünk foglalkozni akkor, ha nyerünk. A görögökkel legutóbb a 2017-es hazai rendezésű világbajnokságon találkoztunk, Európa egyik legjobb csapata, amely a tavalyi barcelonai Eb-n döntős volt, s az Európa-kupát megnyerte” – tette hozzá a szakember.

A 19 fős keretről – amelyet hétfő (ma) este szűkít 15-re a kapitány – szólva Bíró Attila elmondta, nagy a valószínűsége annak, hogy ebből a garnitúrából kerül ki a dél-koreai olimpiai kvalifikációs világbajnokságra utazó keret is, ugyanakkor lehet még változás is, s nem csak formahanyatlás vagy sérülés miatt.

Az Európa-kupa döntőjében a válogatott először játszik a decemberben elfogadott szabálymódosítások alapján (rövidül a támadóidő, kevesebb lesz az időkérés, rövidebb a nagyszünet). A szakvezető ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a szurkolók ezekből leginkább csak annyit vesznek észre, hogy a játék gyorsabb lesz, a csapatoknak kevesebb idejük lesz támadni, s ezzel több hiba adódhat.

Az Európa-kupából az első három jut a világliga júniusi szuperdöntőjébe, melynek Budapest ad otthont, így annak a magyar válogatott automatikus résztvevője. A nyári torna győztese szerez elsőként kvótát a 2020-as tokiói olimpiára.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC), Magyari Alda (Honvéd), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik