Női vízi Eb: kiütés – 22–0-ra győztük le a románokat

LAKNER GÁBOR (Split), RÁCZ PÉTER (percről percre)LAKNER GÁBOR (Split), RÁCZ PÉTER (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.09.03. 09:49
Splitben a női vízilabda Európa-bajnokság A-csoportjának utolsó fordulójában a magyar női vízilabda-válogatott 22˜–0-ra győzött Románia ellen, így a csoport harmadik helyén végzett, és hétfőn minden bizonnyal a címvédő spanyolokkal csap össze a negyeddöntőben.
Ez nagyon sima győzelem volt (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Ez nagyon sima győzelem volt (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

VÍZILABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ

A-CSOPORT
Magyarország–Románia 22–0
(7–0, 4–0, 6–0, 5–0)
Split, 50 néző. Vezette: Wengenroth (svájci), Kuníková (szlovák)
MAGYARORSZÁG: Magyari A. – SZILÁGYI D. 3, GURISATTI 5, MÁTÉ ZS. 2, PARKES 3, Faragó K. 2, Vályi V. 1. Csere: Kiss A. (kapus), HORVÁTH B. 3, Farkas T., Leimeter 2, Mahieu 1, Peresztegi-Nagy. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
ROMÁNIA: Dvorzhetska – Szeghami, Melnychuk, Bonca, Carpatorea, Tóth A., Szilágyi Sz. Csere: Toganel (kapus), Olteanu, Gandrabura, Bunea, Nagy D., Matei. Szövetségi kapitány: Berttini-Andrei Nenciu
Gól – emberelőnyből: 3/3, ill. 3/0. Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. –. Gól – ötméteresből: 1/0, ill. –. Kipontozódott: Peresztegi-Nagy (29. p.), Bonca (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Bíró Attila:
– Reggel hatkor volt egy kis testébresztő úszás, ilyen korai mérkőzésen az ellenfél erősségétől függetlenül ez mindig jót tesz. Amellett nemcsak a szokásos bemelegítést végeztük, hanem egy komplett edzést, ami az időbe belefért, a mérkőzéssel együtt ez már tartalmas program volt. Örülök, hogy nem kaptunk gólt, mi minden ellenfelünknek megadjuk azt a tiszteletet, hogy teljes erőbedobással játszunk, ha jobb az ellenfél, ha gyengébb – a román válogatott az utóbbiak közé tartozik, de minden respektünk benne volt ebben a találkozóban, ennyi fért bele.
Berttini-Andrei Nenciu nem nyilatkozott.

ÖSSZEFOGLALÓ

Volt némi kontraszt a pénteki utolsó és a szombati első mérkőzés között a Splitben zajló vízilabda Európa-bajnokságon. A Görögország–Horvátország férfi csoportrangadóra megtelt a Spaladium Arena, hivatalosan mind a 9000 jegyet eladták, nem hivatalosan meg pótszékeket is beállítottak a lelátó utolsó sora mögé, a fantasztikus hangulatú találkozó egyébként 2–0-s félidő után 5–5-ös döntetlennel ért véget. Ehhez képest szombat reggel úgy ötvenen lézengtek a lelátón a Magyarország–Románia női csoportmeccsen, amelyen nyilván borítékolni lehetett az eredményt, de egy kontinenstorna nem csupán akkor érdemelne nézőket, ha a házigazda férficsapata játszik…

A magyar válogatottba visszatért Szilágyi Dorottya, akinek arcán napról napra egyre kisebb a sebtapasz. A villámgyors szélső még a németek elleni meccsen kapott irdatlan pofont, a horvátok ellen nem is játszott, de már semmi sem akadályozta abban, hogy medencébe ugorjon. A csapatkapitány Garda Krisztina pihenőt kapott, távollétében Leimeter Dóra vezette a mieinket.

Bíró Attila együttese gőzerővel készül a spanyolok elleni, hétfői negyeddöntőre, ennek jegyében a pénteken este az olaszokkal játszott nem hivatalos edzőmeccset, a kapitány pedig komplett programot dolgozott ki szombat délelőttre is, amelynek utolsó állomása volt a románok elleni meccs – érthető, hiszen a találkozónak önmagában nem sok sportértéke lett volna.

A mieink szokásukhoz híven komolyan vették a mérkőzést, ebből aztán ritkán látható gólok születtek. A románok sokszor át sem tudtak jönni a félpályán, előfordult, hogy öt másodperccel a saját középkezdésük után kaptak gólt, míg a szemfüles Parkes Rebecca a kapusnak rosszul hazatett labdából talált be. Akkor azért fogtuk a fejünket, amikor Mahieu Geraldine hatalmas könyököst kapott, cserét kért, és a kispad végén hosszasan jegelte az arcát, de szerencsére vissza tudott állni, úgyhogy megúsztuk az újabb sérülést. A románok legjobbja egyébként az ukránoktól honosított kapus, Mariia Dvorzhetska volt, aki még ötméterest is védett.

A túloldalon Magyari Alda a 14. percben védett először és egyben utoljára, a félidőben kitempózott a medencéből, és átadta a kapuját Kiss Alexandrának. Nem sokkal később a románok is kapust cseréltek, Máté Zsuzsanna ejtése után a rendre teljesen kiszolgáltatott Dvorzhetskának elege lett, és inkább leült a padra. Kissnek amúgy kétszer annyit kellett védenie, mint Magyarinak, de mindkét kapujára tartó lövést hárította, így a hollandok után a mieink is lenullázták a románokat. Bíró Attila együttese 22–0-ra győzött az utolsó csoportmeccsén, ezzel harmadikként zárt, és a spanyolokkal találkozik az elődöntőben, de hát ezt 'majd egy hete tudtuk, csak éppenséggel most lett hivatalos. Vasárnap kivételesen magyar mérkőzés nélkül maradunk Splitben, hiszen a férfiválogatottnak csoportgyőztesként nem kell játszania a nyolc közé jutásért.

NS-szakértő
Petrovics Mátyás, az FTC-Telekom utánpótlásedzője

„Szakmailag nehezen értékelhető a mérkőzés, tiszta sor, hogy más szintet képvisel a két csapat, de ezen is túl kellett esni a spanyolok elleni, kulcsfontosságú negyeddöntő előtt. Amikor korosztályos válogatottnál dolgoztam szövetségi edzőként, megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy érdemes lenne két divízióra osztani a mezőnyt, így a világelitbe tartozó hat-nyolc csapat és a fejlődésben lévő együttesek is egymás ellen játszhatnának. Ha ekkora különbség van a felek között, a győztes csapatnak sincs igazán sikerélménye, hát még a vesztesnek, a románok ráadásul az utolsó két mérkőzésükön gólt sem tudtak szerezni. A mieink szempontjából az első két csoportmeccs volt a mérvadó, amelyek nem sikerültek jól, ám azóta volt idő rendezni a sorokat, a könnyed győzelmek mellett az olasz válogatottal kétkapuztak a lányok. A spanyol válogatott néhány éve még kimagaslott az európai mezőnyből, ám azóta több csapat, köztük a magyar is jelentősen megerősödött, a csoportkörben az olaszok is bizonyították, hogy a címvédő sem verhetetlen. Kétesélyes mérkőzésre számítok a negyeddöntőben, érzésem szerint nüanszok döntenek, nagyon bízom benne, hogy a mi javunkra.”

Vélemények

„Korán reggel úsztunk egyet a tengerben, volt egy kis testébresztő a mérkőzés előtt nemcsak bemelegítettünk, hanem edzettünk is egyet, a meccsel együtt azért így jó edzésnek foghatjuk fel a történteket. Megtettünk mindent, hogy felkészüljünk a spanyolok elleni negyeddöntőre, vasárnap vár még ránk két edzés, amelyeken minden bizonnyal tovább gyakoroljuk a taktikai elemeket, és akkor minden rendben lesz hétfőn” Faragó Kamilla, a magyar válogatott szélsője.

„Most hogy végre játszhattam, már teljesen jól vagyok. Azt valljuk, hogy minden mérkőzéshez tisztelettel kell hozzáállni, és bár hasonló eredményre számítottunk, arra büszkék vagyunk, hogy nem kaptunk gólt. Ez volt az egyik célunk erre mérkőzésre, elégedett vagyok a játékkal. Jó úton haladunk, meccsről meccsre jobbnak érzem az összhangot, a védekezésünk is kezd összeállni. Hétfőre készen állunk a feladatra!”Szilágyi Dorottya, a magyar válogatott szélsője

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
MGyDVLG–KGGkP
1.Hollandia
4
4


76–18+58
12
2.Görögország4
3
1
54–27+27 9
3.Magyarország
5
3
2
82–32+50
9
4.Horvátország4
2
2
42–58–16 6
5.Németország4
1

3
30–64–34 3
6.Románia5
5
19–104–85 0

 

PERCRŐL PERCRE

Vége a mérkőzésnek.

32. perc: Toganel védi előbb Horváth, majd Leimeter lövését.

31. perc: Szeghalmi próbálkozik a románoknál, de elhibázza a lövést.

30. perc: Horváth labdát szerez, majd a végén megint gólt dob. 22–0

30. perc: Bonca kiállítása után emberelőnybe kerülünk, Horváth fejezi be a támadást. 21–0

Peresztegi-Nagy kipontozódik.

28. perc: érdekes gól. Eladják a labdát a románok a saját kapujuk előtt. A védő és a kapus elkezd vitatkozni, elfeledkeznek a labdáról, Parkes odaúszik, és bedobja az üres kapuba. 20–0

28. perc: Peresztegi-Nagyot kiállítják, Gandrabura lövését védi Kiss.

27. perc: román kiállítás, Leimeter közel úszik a kapuhoz, és bedobja a jobb oldalába. 19–0

26. perc: Parkes csavar centerben, de túl közel van Toganel, a kapus véd.

25. perc: Faragó Kamilla kiemelkedik középen, simán bevágja 18–0

25. perc: Horváth víz alá viszi a labdát, elveszik.

Farkas Tamara elhozza a labdát.

Elkezdődött a negyedik negyed.

Vége a harmadik negyednek.

24. perc: Mahieu szabálytalan, elveszik a labdát.

24. perc: Szilágyi remek pattintott lövéssel eredményes. 17–0

23. perc: Máté lövése a kapufát találja el.

22. perc: Kiss Alexandra a kapuból remekül indítja Gurisattit, aki fél percen belül a második gólját szerzi meg. 16–0

22. perc: kettős emberelőnybe kerülünk, Gurisatti használja ki újabb góllal. 15–0

21. perc: Mahieu kontrája után megint a románok támadhatnak, de nem sikerül betalálniuk.

20. perc: próbálják szépen megjáratni a labdát a románok,de nem igazán sikerül, lejára támadóidő.

20. perc: magyar kiállítás (Mahieu), román időkérés.

20. perc: bejátszás Mahieunek, de nem jó, a románoké a labda.

19. perc: Olteanu próbálkozik ejtéssel, mellé megy.

19. perc: Mahieu is megszerzi az első találatát. 14–0

18. perc: megint megszerezzük a labdát, Gurisatti szerezte meg a labdát, és a támadást ő is fejezi be. 13–0

18. perc: rossz a románok támadása, ellenben Máté ejtése tökéletes 12–0

A románok most elhozzák a labdát, Melnychuk volt most gyorsabb.

Elkezdődött a harmadik negyed.

Vége a második negyednek.

16. perc: Leimeter kerül ziccerbe, de kihagyja, Dvorzhetska véd.

15. perc: most felállt védelem ellen támadhatunk, Parkes centerből beteszi a kapuba a labdát. 11–0

13. perc: román emberelőny Peresztegi-Nagy Kinga kiállítása miatt, de Magyari Alda védi Melnychuk lövését.

12. perc: Olteanu lövését, blokkoljuk. Mi jövünk.

12. perc: labdaszerzés után Leimeter megszerzi az első gólját 10–0

12. perc: a mi támadásunk jó, Horváth Brigitta eredményes 9–0

11. perc: román támadás, de lejár a támadóidő.

11. perc: Parkes szabálytalansága miatt kontrát ítélnek, elveszik tőlünk a labdát.

10. perc: Szilágyi Dorottya bevágja a nyolcadikat. 8–0

10. perc: megint Mahieuhöz jut el a labda, de elveszik tőle. Mahieu megsérült az esetnél, fogja az orrát.

9. perc: Leimeter Dóra kihagyta, illetve Dvorzhetska védte.

9. perc: Mahieu kapja meg a labdát centerben, szabálytalanság, ötméteressel jövünk.

Szilágyi elhozza a labdát.

Elkezdődött a második negyed.

Vége az első negyednek.

8. perc: ezúttal sem jó a románok centerezése, az ellentámadás végén Gurisatti a kapuba juttatja a labdát centerből. 7–0

7. perc: rossz a román bejátszás, megint mi jövünk, oldalháló.

7. perc: Faragó Kamilla is feliratkozik a góllövők listájára 6–0

6. perc: Parkes remekül csavar a kapuba, de nem adják meg, mert szabálytalankodott.

6. perc: ellenben Máté Zsuzsanna lövése megint utat talál a román kapuba 5–0

6. perc: román gól, de nem adják meg, mert két méteren belülről érték el.

5. perc: lefordulás, Vályi nem kegyelmez 4–0

5. perc: hatástalanok a román támadások, megint mi jöhetünk. Gurisatti marad üresen középen, simán bevágja. 3–0

4. perc: most Melnychuk blokkja akadályozza meg az újabb magyar gólt.

3. perc: újabb Szilágyi-lövés, újabb bravúros védés.

3. perc: Vályi lövését bravúrral védi a Dvorzhetska, a léc segítségével.

2. perc: elhibázott román támadás után mi jöhetünk. Szilágyi Dorottya lövése bemegy, a kapus beleér, de kevéssel a képzeletbeli gólvonal mögött. 2–0

1. perc: rögtön kiállítás, Parkes centerből azonnal bedobja. 1–0

Elhozzuk a labdát Vályi révén.

Elkezdődött a mérkőzés!

A mérkőzés 10 órakor kezdődik.

ELŐZMÉNYEK

Az erőviszonyok ismeretében női válogatottunkra nem vár nehéz feladat az utolsó fordulóban, Bíró Attila együttese Románia ellen zárja a csoportkört. Győzelem esetén harmadikként jutnak tovább lányaink az A jelű hatosból, így a hétfői negyeddöntőben a B-csoport második helyezettjével, a címvédő spanyol válogatottal találkoznak.

A románok négy kör után pont nélkül állnak, a németektől elszenvedett tisztes, 15–10-es vereséget három nagy fiaskó követte, legutóbb a csoportelső holland válogatott 28–0-ra nyert ellenük. A mieink már a spanyolokra készülnek, ám gyakorlásnak jó lesz a románok elleni ütközet, a támadójátékon és a védekezésen is van még mit csiszolni.

A magyar válogatott eddigi legeredményesebb játékosa, Gurisatti Gréta már 14 gólnál jár a tornán, míg az ellenfélnél a négy mérkőzésen nyolc gólt szerző Anastasiia Melnychukra érdemes figyelni.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA A JÁTÉKNAP ELŐTT
MGyDVLG–KGGkP
1.Hollandia
4
4
0
0
76–1858
12
2.Görögország4
3
01
54–27279
3.Magyarország
4
2
02
60–3228
6
4.Horvátország4
2
02
42–58–166
5.Németország4
1
0
3
30–64–343
6.Románia4
004
19–82–640

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
Kiss Alexandra (Tigra-ZF-Eger), Magyari Alda (UVSE-Hunguest Hotels)
Mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma, Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda (mindhárom FTC-Telekom), Faragó Kamilla, Peresztegi-Nagy Kinga (mindkettő UVSE), Farkas Tamara, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC-Zugló), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Mahieu Geraldine, Szilágyi Dorottya (mind Dunaújvárosi FVE), Parkes Rebecca (Ethnikosz – Görögország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik