Megszűnt az UTE pólócsapata, mert „nem életképes”

Vágólapra másolva!
2011.09.25. 10:32
null
Pólós siker, nagyság és csillogás – mindez már a múlté Újpesten (fotó: MTI)
Címkék
Az UTE vízilabdacsapata az előző szezon végeztével utolsóként búcsúzott az ob I-től, s az anyagi gondoktól gyötört szakosztály olyannyira nehéz helyzetbe került, hogy a következő idényben egyik osztályba sem indít csapatot.

 

– Nem találtuk az UTE nevét egyetlen osztályban sem. Valóban nem neveztek?
– Nem sikerült megszerezni a szponzori támogatást, ezért nem indulunk – válaszolta Őze István, az UTE elnöke.

NÉVJEGY
A vízilabda-szakosztály alapítása éve: 1891
Bajnoki címek: 26 (legutóbbi: 1995)
Kupagyőzelmek: 19 (1993)
BEK: 1 (1994)
Szuperkupa: 1 (1994)
LEN-kupa: 3 (legutóbbi: 1999)

– Letettek arról, hogy legyen pólószakosztálya az UTE-nak?
– Nem tettünk le róla, de az egyesület társadalmi, civil szervezet, azt kell tenni, amit a tagok akarnak, amit pedig nem, arra nem áldozunk. A vízilabdacsapat hetven-nyolcvan millióba kerülne, nem volt rá keret. Csak azért nem akartuk csinálni, hogy adósságokat halmozzunk fel. Ez olyan egyesület, amely annyit költ, amennyije van.

– Az ob I B-s vagy az ob II-es indulás sem vetődött fel? Utóbbi tíz-húsz millióból is kijöhet.
– Úgy volt, hogy az ob II-be nevezünk, de az sem jött össze, s ennek csak anyagi okai vannak.

– A kihagyott szezont lehet arra használni, hogy rendbe tegyék a pólócsapat anyagi ügyeit?
– Nem tartozunk senkinek. Van egy-két munkajogi perünk, azokat vagy elveszítjük, vagy megnyerjük, de az uszodák ki vannak fizetve, és nincsen semmiféle köztartozásunk.

– Közrejátszott a pólószakosztály elvesztésében, hogy nem sikerült felépíteniük a nagy reményekkel várt uszodát?
– Mindenképpen. Az előkészítések után a válság közepén vágtunk neki az építkezésnek, pechünk volt, pedig csak egy lépés lett volna az uszoda, már szinte minden készen állt a megvalósulásához.

– Nem lett volna jobb átengedni a Benedek Tibor, Dala Tamás, Vincze Balázs hármasnak a szakosztály működtetését?
– Benedek Tibiéket szeretettel vártuk, mint mindenkit, aki segíteni akar. Aki viszont másik Újpestet akar, azt nem várjuk. Sajnos nem úgy van, ahogyan ők elmondják.

– Nem luxus egy ilyen hagyományú szakosztályról lemondani?
– Egyik évben egy kollégája azt kérdezi, miért van ennyi szakosztályunk, most pedig, hogy miért nincs. Amelyik életképes, az működik, hiszen nem egymás pénzéből élnek, külön gazdálkodnak.

– A következő szezonban lesz újpesti pólócsapat?
– Ha lesz rá pénzünk, természetesen igen.

A TÉMÁRÓL RÉSZLETESEN A NEMZETI SPORT VASÁRNAPI SZÁMÁBAN OLVASHAT!

 

VÉLEMÉNYEK
Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok, az UTE korábbi BEK-győztes játékosa: – Ahogy az UTE reagált a mi segítségünk elutasítása után, az minket igazolt. Ők azt gondolták majd, hogy az új finanszírozási rendszerrel nyereségessé tudják tenni a vízilabdát, noha mi megmondtuk, a vízilabda nem olyan sportág, amelyből pénzt tud termelni egy klub. Nem derülhetett ki, jó volt-e az ötletünk, de igazolja, hogy változtatásra van szükség. Nincs utánpótlás, uszoda és csapat, így sokkal nehezebb lesz pénz találni.
Dala Tamás, Eb-2., olimpiai 4., az UTE korábbi BEK-győztes játékosa: – Elkeserítő, hogy nincs Újpest. Tavaly szerettük volna átvenni a klubot, nem engedték, most pedig ide jutottak. A legeredményesebb vízilabdaklubot így tönkretenni, ezt nehéz megmagyarázni. Legalább az UVSE levált, s van egy Újpest, amely kinőheti magát, s lesz a kerületben vízilabda. Nagyon bánt, ami történt, talán csak az nyugtatja a lelkemet, hogy megpróbáltuk megmenteni az Újpestet. Nem kellettünk…
Kovács István, a román válogatott kapitánya, az UTE BEK-győztes csapatának edzője: – Nem lehet és nem is akarom elfelejteni azokat az élményeket, amelyeket az egyesületben átéltem. Nagy a vezetők felelőssége, akik szinte egy tollvonással szüntették meg a vízilabdát. Máshol is vannak nehézségek, de ha mindenhol így gondolkoznának, nem lenne sport.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik