Maradt tartalék: támadásban, védekezésben és bennem is – Nagy Viktor

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.24. 08:08
null
Varga Dénes (10) és Nagy Viktor (1) sem tartotta meglepetésnek, hogy Montenegró lett az ellenfelünk (Fotó: Balogh László)
Az oroszok elleni játékkal senki sem volt elégedett, de a montenegróiak elleni elődöntőben mindent ki akarnak adni magukból a mieink.

 

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ
Január 24., péntek
17.30: Spanyolország–Horvátország
19.00: Montenegró–MAGYARORSZÁG

A magyar férfiválogatott az esélyeknek megfelelően négy góllal, 14–10-re legyőzte az oroszokat, és négy közé jutott a hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Nem ez volt a csapat legjobb mérkőzése, de nem is ebben a szakaszban volt szükség a legjobb játékra. Az erőből vízilabdázó oroszokat erőből gyűrte be a csapatunk, és magabiztosan lépett tovább az elődöntőbe.

A KÖVETKEZŐ ELLENFÉL: MONTENEGRÓ

A magyar válogatott az elődöntőben kifejezetten erős és jól összerakott csapattal találkozik, melyben kitűnő a fiatalabb és rutinosabb játékosok aránya. Az ifjabbak régóta együtt játszanak a Jadran Herceg Noviban, amellyel többek között a Bajnokok Ligájában szereznek rutint, és hozzájuk csatlakoznak a külföldön pólózó vezérek, mint Alekszandar Ivovics vagy az ob I-ből ismert Drasko Brguljan. A gólokat elsősorban a Dragan Draskovics, Marko Petkovics és Ivovics által alkotott hármas szállítja, rájuk kiemelten kell figyelni védekezésben. A kapuban Dejan Lazovics parádézott az olaszok elleni negyeddöntőben, remélhetőleg még egyszer nem lesz képes hasonló teljesítményre. A montenegróiak előszeretettel hangoztatják, hogy nekik már az elődöntő is nagy siker, de ez ne tévesszen meg senkit, nem dőlnek hátra a magyar válogatott ellen sem. A két csapat közelmúltbeli egymás elleni mérlege nem a mieink mellett szól, de a legutóbbi találkozót magabiztosan nyerte válogatottunk. Az Európa-kupa Zágrábban megrendezett nyolcas döntőjében a montenegróiak elleni 11–7-es győzelemmel kezdtek a mieink, és aztán meg sem álltak az első helyig. A végeredményt és a végső helyezést nyilván máris aláírnánk.

Mondhatjuk, egyértelmű volt a győzelem, ám egyikünk sem volt elégedett a mutatott játékkal – jelentette ki Nagy Viktor, aki az egyenes kieséses szakaszra visszavette a helyét a kapuban. – Támadásban és védekezésben is voltak hiányosságok, én elsősorban nyilván a kapott gólok miatt nem vagyok boldog, sajnos nem álltak össze a blokkok előttem. Tudtuk, hogy az orosz csapat kétarcú, ellenünk a jobbik arcát mutatta, és meg is nehezítette a dolgunkat, a negyedik negyedig kiélezett volt a mérkőzés.”

A kapus véleményéhez Varga Dénes is csatlakozott, aki szerint „csak úgy elcsordogált” a negyeddöntő, s a tíz kapott gólt kifejezetten soknak tartotta.

Mi is tehetünk róla, hogy így alakult a mérkőzés, de az oroszok is, mert nem játszottak olyan jól, hogy igazán ki kelljen adnunk magunkból mindent – összegzett a csapatkapitány. – Nekem nem jelentett meglepetést, hogy a montenegróiak ellen játszunk a döntőbe jutásért, mert nagyon jó játékerőt képviselnek. Várjuk az elődöntőt, jöhet az igazán nagy falat!”

Azonban ne higgyük, hogy a négy góllal megnyert negyeddöntőt követően kizárólag a negatív gondolatok uralták az öltözőt, Nagy Viktor is elég gyorsan megtalálta a pozitívumot a mérkőzésben, már persze a végeredményen kívül.

Maradt a csapatban tartalék: támadásban, védekezésben, és bennem is – mondta Nagy Viktor. – Ez ki kell, hogy jöjjön a következő két meccs alatt, elsőként a montenegróiak ellen. Nagyon masszív csapatuk van, jó védekezéssel, kitűnő lövőkkel. Ugyan én az olaszokat jobbaknak tartom, nem érdemtelenül jutottak a négy közé. Bízom benne, hogy kellően élesen és keményen játszunk, továbbá kijavítjuk a hibákat, amiket az oroszok ellen elkövettünk. Megpróbálunk a lehető legjobban felkészülni a montenegróiakból, és megverni őket.”

...méghozzá a második elődöntőben. Nem mondjuk, hogy meglepődtünk, amikor csütörtök délután fél öt környékén megérkezett a LEN levele arról, hogy megcserélték a két férfi elődöntő időpontját (is), és a Magyarország–Montenegró összecsapás az egy nappal korábbi tényállással ellentétben 19 órakor kezdődik. Azért nem rándult arcizmunk sem, mert egy nappal korábban ugyanezt játszották el a szervezők a női programmal kapcsolatban is: a sportág sajátja, hogy egy nappal a sorsdöntő mérkőzések előtt még bátran lehet variálni az időpontokat, és ha már lehet, variálják is.

Persze ha nyerünk, ez senkit sem fog érdekelni.

Nagy rangadó lesz

A montenegrói válogatott 10–8-ra verte a világbajnok olaszokat a negyeddöntőben, és aki látta a mérkőzést, tudja, teljesen megérdemelten jutott négy közé a délszláv csapat. A találkozó után csupa mosolygós játékos vonult az öltözőbe, köztük az OSC játékosa, a kilenc éve Magyarországon légióskodó Drasko Brguljan.

„Elképesztően fárasztó meccs volt, de megérdemeltük a győzelmet – értékelt rutinos a szélső. – Annak köszönhetően nyertünk, hogy hittünk a sikerben, végig harcoltunk, és nagyon jól védekeztünk. Kiválóan működött az emberhátrányos játékunk, Dejan Lazovics pedig elképesztően védett, élete meccse volt. Bolond, mint mindegyik kapus, és ezúttal azt is védte, amit nem lehetett.”

Drasko Brguljan kifejezetten várja a magyarok elleni mérkőzést, amelyen többek között OSC-s klubtársaival, Manhercz Krisztiánnal, Hárai Balázzsal és Erdélyi Balázzsal is összecsaphat.

„Jó meccs lesz, ráadásul biztosan megtelik a Duna Aréna – mondta a 35 éves klasszis. – Biztos vagyok benne, hogy nehezebb dolgunk lesz a magyarok ellen, mint az olaszok ellen volt, mert nincs gyenge pontja a csapatnak. Nekünk már az elődöntő is nagy siker, de jó lenne érmet is nyerni… Nagy rangadó lesz, az biztos!”

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
Korábban
NEGYEDDÖNTŐ
Január 22., szerda

Olaszország–Montenegró 8–10 (3–3, 3–4, 1–2, 1–1)
Szerbia–Spanyolország 6–6 (2–1, 1–4, 2–1, 1–0) – ötméteresekkel 3–4
MAGYARORSZÁG–Oroszország 14–10 (3–2, 3–3, 4–3, 4–2)
Horvátország–Görögország 14–11 (6–3, 4–3, 3–3, 1–2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik