KEMÉNY DÉNES 2020.03.26 09:36 Frissítve: 2020.03.26 11:09

KoroNapló: Hazaemigráltam! – Kemény Dénes

Erdei sétával és főzőcskézéssel töri meg a monotóniát a vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaként három olimpiai aranyat szerző Kemény Dénes, aki közben gyermekotthonok lakóin is segít.

 

„Mindig is foglalkoztatott, izgatott, hogy milyen lehet emigrációban élni. Ahová az ember érvek és ellenérvek eredményeképp önként megy, a megszokottat otthagyja a reményteli jobbért, ezzel végleg (disszidálás) vagy időlegesen elveszíti néhány családtagját, az összes barátját. Hát most sikerült ezt idehaza átélnem! Nem ezt terveztem márciusra, de így döntött helyettem a világjárvány.

A rövid kis elmélkedés után némi naplóba való összefoglaló. Egy hete vagyunk itthon, Leányfalun, az erdő szélén könnyebb is, meg nehezebb is, mint a városban. Könnyebb, mert a kertben tudunk kicsit levegőzni, barkácsolni, de a főzőcske a tűzön vagy parázson szintén töri a monotóniát, sőt bármikor tudunk úgy erdei sétával frissülni, hogy a hátsó kiskapun kilépve senkivel sem találkozunk. Nehezebb, mert ha a városban laknánk, csak lenne némi élő baráti, ismerősi kontaktus, mint ahogy az olaszok lakóparki koncertjén lehetett látni (velem nyilván csakis a hallgatóságban...).

Nálunk az asszony megy el boltba, patikába, itthon süt-főz, és naponta körbefertőtlenít minket. A gyerek tanul, barkácsol vagy az erdőben nyomul. Én a gépen dolgozgatok, jövő héten TE-órák lesznek (digi!); így-úgy tartom a kapcsolatot a külvilággal, ráérek követni a fejleményeket, és persze én is sokat vagyok a kertben meg az erdőben a kutyával. Ehhez az eddig ismeretlen helyzethez nem könnyű hozzászokni, el kellett érnünk a megértési és az alkalmazkodási képességünk maximumát.

Ezek mellett jut még energiánk arra, hogy az alapítványom által támogatott gyermekotthonoknak minél több laptopot tudjunk vásárolni erre a bezárt időszakra. Átcsoportosítottunk forrásokat, és gyűjtünk is felajánlásokat a Facebookon, most épp 8-10 gép körül tartunk, de aki tud, még segítsen, nagy az igény.”

A KoroNapló állandó szerzői: Baráth Botond (Egyesült Államok), Galló Vilmos (Svédország), Gulácsi Péter (Németország), Kemény Dénes (Magyarország), Ligetvári Patrik (Spanyolország), Pádár Krisztián (Oroszország), Vojvoda Dávid (Olaszország).  

A KoroNapló korábbi bejegyzéseit IDE KATTINTVA tekinthetik meg!

2020.08.30 22:36:47

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Dopping- és minden más frontról pontosan tudjuk, mekkora gazemberségeket képesek egyesek elkövetni az eredmény érdekében – kétségünk se legyen afelől, hamarosan a koronavírustesztek manipulálása is piaci alapon zajlik majd.

2020.08.19 21:28:46

Vízilabda MALONYAI PÉTER

A közvetlen utódok úgy tartották, iskolát teremtett a vízilabdában – ötvözte a múltat a jelennel.

2020.08.13 00:36:03

Vízilabda SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Annyi mindent vett már el, legendáink sorát például.