Gyász: elhunyt Zádor Ervin, a melbourne-i olimpia vízilabdázó hőse

Vágólapra másolva!
2012.04.30. 20:17
null
A kaliforniai egyesület fotómontázsa jobb sarkában látható a híres melbourne-i kép (Fotó: riponaquatics.com)
Kaliforniában elhunyt Zádor Ervin olimpiai bajnok vízilabdázó – írja a Népszabadság honlapja a Ripon Aquatics sportegyesületre hivatkozva, ahol a magyar sportember haláláig tartott edzéseket. Egy foglalkozás után lett rosszul, az orvosai már nem tudták megmenteni.

 

Az 1956-os melbourne-i olimpián vívott Magyarország–Szovjetunió elődöntő után a kiváló vízilabdázó egy fotó kapcsán világhírnévre tett szert.

A mérkőzés hevében egy szovjet játékos, Prokopov úgy arcon ütötte Zádort, hogy vére szó szerint vörösre festette az uszoda vizét. Fotója bejárta a világsajtót, amely – az ötvenhatos forradalom leverése után egy hónappal – különösen érzékeny volt a szovjet–magyar kapcsolatok alakulására.

Az 1934. június 7-én született (a fenti amerikai montázson eggyel későbbi születési évet tüntettek fel) sportember a Szondi utcában nőtt fel, a Ganz Hajógyár szakosztályában tanult meg úszni, és pólós pályafutását is ott kezdte – olvasható az MTI által hétfő este kiadott nekrológban. – A kiválóan úszó, nagyszerű fizikai adottságokkal rendelkező, remekül lövő játékos az 1954-ben, Budapesten rendezett főiskolai világbajnokságon, húszéves korában került a válogatottba.

Melbourne-ben már az olimpiai aranyérmet nyert csapat egyik erősségének bizonyult. Rajki Béla kapitány és a társak egybehangzó véleménye szerint világklasszis középcsatárrá nőhette volna ki magát, életútja azonban másként alakult.

Melbourne-ben szenvedő hőse volt a szovjetek elleni elődöntőnek. A magyarok 4–0-s vezetésénél Prokopov ugyanis felsértette a szemhéját, és vére pirosra festette az uszoda vizét. A vérző fejű pólós fotója a világlapok címlapjára került, a fiatal, akkor 22 éves sportember pedig nem tért haza, az Egyesült Államokban telepedett le.

Az NBC televíziós társaság vendégeként 1999 nyarán, 43 év után látogatott először haza. Akkor mondta: amerikai lett magyar szívvel. Három felnőtt lánya közül Christin a dél-kaliforniai egyetem vízilabdacsapatával főiskolai bajnokságot nyert.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik