Roska Emese Boglárka, Tumbász Hédi (Belgrád) 2019.06.19 22:21 Frissítve: 2019.06.19 22:43

Férfi vízilabda-vl: kőkemény parti, szerb győzelem

Nyolc játékos is idő előtt fejezte be a kemény, de nem brutális mérkőzést, amelyen Szerbia remek harmadik negyeddel fordított, és győzött Horvátország ellen a világliga belgrádi nyolcas döntőjében.

Kemény, de nem brutális meccset játszott egymással a két balkáni rivális (Fotó: Tumbász Hédi)

 

„Sajnos most nem adhatok alkoholt” – szabadkozott a pincér a Tasmajdan uszodánál található kávézó-kocsmában, mert a szerb–horvát csata előtt megtiltották, hogy „kedélyjavítóval” szolgálják ki a betérőket.

A történelmi múlt, no meg a nagy presztízs miatt mindenféle rásegítés nélkül is éppen eléggé heves a két ország csatája, úgy a vízben, mint a lelátón. Persze az uszoda is megtelt, de így sem jutott be mindenki, egy apuka a kisfiával az utolsó pillanatokban is jegyet próbált szerezni a regnáló olimpiai és Európa-bajnok Szerbia és a 2017-ben éppen Budapesten világbajnok horvátok csatájára.

A délutáni vihar annyira tönkretette az eredményjelzőt, hogy az esti csúcsrangadón is csak kis tábla mutatta az állást. Igaz, arra és a medencére sem kellett pillantani ahhoz, hogy tudjuk, mi a helyzet, hiszen a szurkolók reakcióiból pontosan érezhető volt, Milos Csuk mikor vált gólra egy emberelőnyt, mikor véd az OSC-kapusa, Braniszlav Mitrovics vagy mikor egyenlít Filip Filipovics.

Többnyire egyébként a nagyon összeszedetten pólózó horvátok vezettek, részben mert Ivan Marcelic remekül védett. A harmadik negyed közepén az előző idényben a Miskolcot erősítő Ognjen Sztojanovics bombája alakította ki az 5–5-t, és bár ugrásra készen állt a lelátót megtöltő drukkerhad, Nemanja Vico centercsavarja elakadt, ráadásul Maro Jokovic nem hibázta el a kettőst fórt. A magyar ob I-ből ismert Milan Alekszics azonban előbb egyenlített, majd a Ferencvárosból távozó Sztefan Mitrovics vezetést jelentő góljánál mindenki talpra pattant, Filipovics sikeres büntetője és a 8–6-os vezetése után pedig a korábbinál is hangosabban zúgott a „Srbija, Srbija”.

Ugyan a 4–1-es feltámadást hozó harmadik felvonás végéig a horvátoktól kipontozódott Ivan Buljubasic és Andro Buslje is, azért nem rendeztek olyan vérfürdőt a felek, mint egy éve, a barcelonai Európa-bajnokság elődöntőjében. A negyedik negyedben is „hullottak” a játékosok, végül összesen nyolc pólós fejezte be idő előtt a meccset. A horvátok megtizedelve is egyenlítettek 9–6-ról, ám Sztojanovics lehűtötte a horvátok kedélyét. Bár Loren Fatovic még egyszer egalizált, a Szolnokról távozó Andrija Prlainovics elképesztő lövése lezárta a mérkőzést. Noha a horvátokat irányító Ivica Tucak percekig perelt a játékvezetőkkel, a kemény, de azért nem brutális összecsapást a szerbek nyerték meg 11–10-re.

VILÁGLIGA, FÉRFIAK
NYOLCAS DÖNTŐ
B-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Szerbia–Horvátország 11–10
(2–3, 2–2, 4–1, 3–4)
Ausztrália–Kazahsztán 14–5 (3–2, 4–1, 3–0, 4–2)

Az A-csoport történéseiről és a Magyarország–Spanyolország találkozóról ide kattintva olvashat!

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítják: ROSKA EMESE BOGLÁRKA (riport), TUMBÁSZ HÉDI (fotó).

2020.02.01 00:07:12

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Ezért is tetszik szebb helynek a világ, amikor a vízilabdás srácok aranyéremmel a nyakukban vigyorognak a dobogó tetején.

2020.01.28 00:16:41

Vízilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Hodie mihi, cras tibi, azaz ma nekem, holnap neked.

2020.01.26 23:16:32

Vízilabda SZŰCS ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Hogy év közben a bajnokikon – főleg a nőknél – többen vannak a zsűriben, mint a nézőtéren? Igaz. Viszont a válogatott más.

2020.01.26 15:53:06

Vízilabda LAKNER GÁBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Döntetlen után szétlövéssel nyertünk, Vogel Soma kivédte az utolsó spanyol ötöst.

2020.01.25 18:44:19

Vízilabda RUSZNÁK GYÖRGY

A negyedik negyed döntött az oroszok elleni kiélezett mérkőzésen a Duna Arénában.