Férfi vízi-világliga: 4 centergólt kaptunk, megszenvedtünk a szlovákok ellen

Vágólapra másolva!
2015.02.17. 19:21
null
Vámos Márton volt a magyar válogatott egyik legjobbja (Fotó: Mirkó István – archív)
A magyar férfi vízilabda-válogatott megszenvedett a szlovákok elleni világliga-mérkőzésen, de végül hozta a kötelezőt. Benedek Tibor együttese négy akciógólt is kapott centerből, a nagyszünetben csak 4–4-re állt, végül 13–12-re nyert. Nemzeti csapatunk négy találkozót követően továbbra is százszázalékos.

Ahhoz képest, hogy a világliga-mérkőzéseket kisebb, 25 méteres pályán rendezik, meglepően kevés gólt hozott a Szlovákia–Magyarország pólómeccs első félideje – a nagyszünetben 4–4-re álltak a csapatok. Különösen az ellenfél ismeretében érdekes, hogy ilyen kevés gólt szerzett Benedek Tibor együttese.

A kissé fásult magyar játékosok nem tudtak lefordulni a szerényebb játéktudású ellenfél ellen, így Angyal Dániel révén mindössze egy könnyű megúszás-gólunk volt, ezen kívül minden találatért meg kellet küzdenünk az első félidőben. Ráadásul mindig az eredmény után kellett mennünk, egyszer sem vezettünk. Vámos Márton dupláját és Szívós Márton gólját jegyezhettük még fel magyar oldalon az első félidőben.

A négy lőtt gól természetesen nagyon kevésnek számított a magyar válogatottól, viszont a négy kapott találat miatt nem kellett szégyenkeznie a magyar csapatnak. Leszámítva azt, hogy hármat is centerből, akcióból kaptuk. Ez, főleg ezen a szinten, nagyon ritkának számít. Ettől eltekintve a védekezésünk működött és Decker Attila is remekül védett.

A nagyszünet után ismét a szlovákok szerezték meg a vezetést, de Német Toni egyenlítését követően Salamon Ferenc a mérkőzésen először juttatta vezetéshez a magyar csapatot. Ekkor a szlovákok már kezdtek fáradni, többször is lemaradtak a mieinktől a visszaúszásnál, amiből előnyt tudtunk kovácsolni.

Erdélyi Balázs és Angyal újabb góljával alig két perccel a harmadik játékrész vége előtt először vezettünk kettővel. A szlovákok azonban nem adták föl, szívósan tapadtak a magyar válogatottra, többször is feljöttek egy gólra. A záró negyed elején például Gyurik már a negyedik klasszikus centergólt szerezte hazai oldalon. Három perccel a vége előtt pedig Bielik nyakát tépte le Gór-Nagy Miklós egy kipattanót követően, így középen (a kapu előterében) egy (néhány pillanattal később értékesített) ötméterest is kiharcoltak a szlovákok.

A hajrában azért feltűnően könnyen kapták az emberfórokat a szlovákok, de így is hatalmas teljesítmény tőlük, hogy végig szoros meccset tudtak játszani ellenünk, a hajráig nem is nyugodhattunk meg. Másfél perccel a lefújás előtt aztán kétgólos előnyben kivédekeztünk egy szlovák fórt, amivel gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés.

Nyolc másodperccel a vége előtt ismét egy gólra jöttek fel a hazaiak: a szegedi Lukas Seman alakította ki a végeredményt. A magyar csapat 13–12-re nyert. Nehezen, de hozta a kötelezőt.

FÉRFI VÍZILABDA-VILÁGLIGA
A-CSOPORT, 4. FORDULÓ
SZLOVÁKIA–MAGYARORSZÁG 12–13 (2–1, 2–3, 3–5, 5–4)
Kassa, 500
néző. V: Rakovics (szerb), David (francia)
SZLOVÁKIA: Gogola – Zatovic 1, Famera 2, Bruder, SEMAN 2, Balaz 1, Maros Tkac. Csere: POLOVIC 3, DURIK 3, Bielik, Molnár, Marek Tkac. Szövetségi kapitány: Antonio Esteller
MAGYARORSZÁG: DECKER A. – Erdélyi 1, Varga Dénes 1, Gór-Nagy, Bedő, Salamon F. 2, Madaras 1. Csere: Szivós M. 1, NÉMET T. 2, VÁMOS 3, Angyal 2, Bátori. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Gól – emberelőnyből: 10/4, ill. 12/4
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Bruder (12. p.), Angyal (22. p.), Gór-Nagy (30. p.), Famera (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Benedek Tibor:
– Mindenki könnyebb meccset várt. Nem számítottunk rá, hogy a kanadaiak elleni meccshez hasonlóan sok helyzetet hagyunk ki, és arra sem, hogy a szlovákok ennyire jól játszanak. Vannak dolgok, amelyekkel nagyon elégedett vagyok, illetve vannak, amelyekkel nagyon nem, de a játékosok végig azt csinálták, amit kértem. Ezúttal nem a gyakorlás volt a lényeg, hanem az egyéni teljesítmények és a győzelem. A múlt hétvégi Volvo-kupán inkább gyakoroltunk, most viszont konkrétan a szlovákokra is készültünk, hogy kivédekezzünk bizonyos támadásvariációkat, amelyeket ők játszanak. Továbbra is jellemző ránk, hogy amikor kell, mindig van valaki, aki lendít a csapaton, az emberelőnyös játékunk viszont gyengébb volt, a mérkőzés első felében hétből egyszer találtunk be. Így nehéz meccset nyerni, és ezt a fáradtság számlájára írom, ezért is fontos, hogy a játékosoknak legyen módjuk kipihenni magukat, miközben a klubokban is nagy az elvárás velük szemben.

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Románia–Görögország 12–18

 

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 4 61–41 12
2. Görögország 4 3 1 62–45 9
3. Románia 4 1 3 44–66 2
4. Szlovákia 4 1 3 41–56 1
A MAGYAR VÁLOGATOTT VILÁGLIGA SELEJTEZŐS MENETRENDJE
Magyarország–Szlovákia 13–6
Magyarország–Románia 20–10
Görögország–Magyarország 13–15
Szlovákia–Magyarország 12–13
Románia–Magyarország március 17., kedd
Magyarország–Görögország április 14., kedd, Győr

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik