Madara(s)t lehetne velük fogatni! Bajnok a Szolnok!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.28. 17:55
null
A bajnokcsapat! (Fotó: Földi D. Attila)
A Szolnoki Dózsa-Közgép férfi vízilabdacsapata megvédte bajnoki címét, miután az élvonalbeli döntő ötödik felvonásán hazai környezetben két góllal (10–8) győzött a ZF-Eger ellen. A szolnokiak összesítésben 3–2-re nyerték meg az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcot.

A Szolnok 2–0-s összetettbeli vezetése után nem sokan gondoltak arra, hogy csak az ötödik mérkőzés dönt a bajnoki cím sorsáról. Az Eger azonban két meccset megnyerve egyenlített, így elérte, hogy egy esetleges újabb, Szolnokon aratott győzelem aranyérmet jelentsen a számára.

Az újabb győzelemtől – elsősorban saját hibái miatt – azonban ma távol volt a hevesi alakulat...

A Szolnok az első pillanatban magához ragadta a kezdeményezést. A döntőig vezető úton százszázalékos hazaiak Madaras Norbert két góljával megadták az alaphangot a mérkőzésnek. A balkezes klasszis előbb akcióból, majd emberelőnyből volt eredményes. Aztán a balkezeseknél maradva: Zalánki Gergő szerezte meg az egriek első gólját. A 2–1-es hazai vezetés után azonban nem egyenlítés következett.

Varga Dénes ötméterese és Aaron Younger akciógólja már tekintélyes (4–1-es) előnyt jelentett a hazaiaknak, akik még hibáztak is az utolsó másodpercekben. Az Eger négy másodperccel a negyed vége előtt szerzett labdát, Vámos Márton azonban túl lazán védekezett Szivós Mártonon, aki így ötméterest harcolt ki. De csúnyán mellé lőtte azt.

A második negyedben aztán érthetetlen módon behalt a Szolnok támadójátéka, de az Eger sem vitte túlzásba. Egyetlen Bedő Krisztián-gól került fel az eredményjelzőre.

A harmadik negyedben a Varga Dénes által kiharcolt ötméterest testvére, Dániel értékesítette. De a háromgólos előnyt nem tudta tovább növelni a bajnoki címvédő, mert ismét Zalánki volt eredményes – szépen vágta Nagy Viktor feje fölé a labdát. Aztán ismét a sokadik élete meccsét játszó Madaras talált be, amire Hosnyánszky Norbert válaszolt a másik oldalon.

Jellemző, hogy végig a találkozón 2-3 gól volt a csapatok közötti különbség. Az Eger ez ellen tehetett volna, ha a negyed utolsó támadását nem szúrja el. De ahelyett, hogy 7–5-nél tovább zárkózott volna, elveszítette a labdát. Ez sem lett volna végzetes azonban, ha Madaras az utolsó másodpercekben nem pattintja a labdát félpályáról a bal felsőbe. Hihetetlenül nagy lövés volt, persze meg kell említeni, hogy onnan nem illik gólt kapni. A világ és Európa-bajnok Braniszlav Mitrovicsnak, az Eger kapusának különösen nem...

A forgatókönyvnek megfelelően ismét egy egri gól következett: Hosnyánszky 8–6-ra zárkóztatta övéit. És még bő négy perc hátra volt. Az utolsó nagy rohamra kellett indulnia az Egernek.

Nem sikerült.

Varga Dénes 2:19-cel a vége előtt értékesített ötméteresével már 9–6-ra vezetett a Szolnok. Ekkor dőlt el a találkozó.

A Szolnok végül 10–8-ra nyert, összesítésben nyolcadik bajnoki címét szerezte a klub.

VÍZILABDA OB I
DÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
SZOLNOKI DÓZSA-KÖZGÉP–ZF-EGER 10–8 (4–1, 0–1, 4–3, 2–3)
Szolnok, 1200 néző. Vezette: Székely Balázs, Németh András
SZOLNOK: NAGY V. – VARGA DÉNES 2, Sz. Mitrovics 1, Vámos, KIS G., MADARAS 4, Varga Dániel 1. Csere: Mezei, Jansik D., YOUNGER 1, M. Alekszics 1, Gocics, Fülöp
EGER: B. Mitrovics – Erdélyi 1, Biros P. 1, HOSNYÁNSZKY 2, Bedő 1, Vapenszki, Angyal. Csere: Szivós M., Hárai 1, Milos Csuk, ZALÁNKI 2, Lőrincz, Csucskovics
Gól – emberelőnyből: 6/1, ill. 10/1
Gól – ötméteresből: 3/3, ill. 1/0
Kiállítva (végleg cserével): Vámos (16.p.), Szivós M. (30. p.)
MESTERMÉRLEG
CSEH SÁNDOR, a Szolnok edzője
: – Kis Gábor azt mondta egy nappal a meccs előtt, hogy ha megnyerjük, ez élete legjobb, ha elveszítjük, akkor a legrosszabb döntője. Nekem életem meccse volt ez az ötödik találkozó. Nagyon megküzdöttünk ezért az aranyéremét. Nagyon erősek voltunk fejben, ami nagyon nehéz volt, továbbá sok mindenben jó visszaigazolás volt a mérkőzést. Látszott a vesztes meccseken is, hogy a Szolnok erős csapat, de meg tudja verni az Eger, így még értékesebb a siker. Két év után ez volt az első meccs, ahol az Eger volt az esélyesebb, mi így játszunk két éve folyamatosan és ez nem olyan egyszerű dolog.
DABROWSKI NORBERT, az Eger edzője: – Nem számít, hogy három nulla, vagy három kettő, mindenhogy rossz elveszíteni egy döntőt. Csalódott vagyok, mert hittem abban, hogy meg tudjuk nyerni az aranyérmet. Nem sikerült. Mindig pici momentum, ami az utóbbi két meccsen nekünk jött össze, most a Szolnoknak. Amennyivel mi lentebb vagyunk lelkileg, vagy fizikailag, ők annyival fentebb, de igazából lényegtelen, ők nyertek három meccset, ők a bajnokok. A csapatnak sem fogok szakmai értékelés tartani, nincs most itt az ideje.
A párharc végeredménye: 3–2 a Szolnok javára.

A budapesti Bajnokok Ligája final sixre a jegyek még kaphatók ajegyed.huoldalon!

PERCRŐL PERCRE

Jöhetnek a kék és fehér lufik, tombol a lelátón a hazai közönség.

Tripla hazai öröm.

Az idény legjobb játékosa Varga Dénes lett.

Nagy Viktor lett a bajnokság legjobb kapusa, kap egy szép trófeát.

Nyolcadszor bajnok a Szolnok, Cseh Sándor második aranyérme edzőként.


8. PERC VÉGE, NYERT A SZOLNOK, ÉS ISMÉT BAJNOK!

8. perc
Még támad az Eger. Hosnyánszky eladja, kész, vége. Madaras még ziccert ront a végére...

7. perc Hárai Balázs
még dob középről, hat méterről jobbal egy gyönyörű gólt. 10–8!

Nem adták meg, marad a 9–7! Nem, mégsem, megadták... Középkezdés volt!

Vagy mégsem, megy a reklamálás a zsűriasztalnál...

7. perc Milan Alekszics Kiss passzát a dudaszó pillanatában vágja a léc alá jobbról. Tombol az egri kispad. 10–7!

6. perc Biros Péter jobbal két méterről a jobb alsóba húzza a labdát. 9–7!

6. perc Varga Dénes jobbal a bal felsőbe talál, eldőlt az arany sorsa? 9–6!

6. perc
Büntető a hazaiaknak, Szivós Márton bántja Kisst, és kipontozódik!

5. perc
Időkérés, egri módra, majd Szivós eladja a labdát támadás közben.

4. perc
Hosnyánszky blokkolja Mitrovics lövését, majd Szivós lövését védi Nagy, aki elcsíp egy Hárai felé érkező labdát is.

3. perc Ez már bent van, Hosnyánszky Norbert jobbal a bal felsőbe talál öt méterről, egy fantasztikus testcselt követően. 8–6!

1. percZsivko Gocics szabálytalankodik Csukkal, aki ziccerét Nagyba lövi a szabaddobás után.

1. perc Gocics időszűkében lő, Mitrovicsnak csemege.

Varga Dénes elhozza a labdát.

JÖHET A DÖNTŐ DÖNTŐ, NEGYEDIK NEGYEDE!

Minden hír a férfi vízilabda ob I-ről ITT!

VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!

8. perc MICSODA GÓÓÓL! Kis labdát szerez, Madaras Norbert pedig a félpályáról a kapuba ível. 8–5! Dehonesztáló találat.

7. perc Aaron Younger kiáll, Erdélyi lő egy kapufát, Birosé a kipattanó, Erdélyi Balázshoz passzol vissza, aki ezt már nem hibázza el. Nagy csak a gólvonal mögött éri el a labdát a jobb sarok mellett. Mögött: 7–5!

6. perc Alekszics passzát Stefan Mitrovics már bevágja, középről jobbal a bal alsóba, klasszikus mozdulattal a derékig kiemelkedve a vízből. 7–4!

6. perc
Alekszics jobbal a bal sarokba dobná a labdát, Mitrovics azonban erre is odaér.

6. perc Hosnyánszky Norbert
közelről büntet: 6–4!

6. perc Időt kér az Eger, Varga Dénes kiáll.

5. perc Madaras Nobert
kihasználja az előny és ziccerét, ballal a bal szélről a rövid alsóba lő kapásból. 6–3!

5. perc Kis kiáll, emberelőnyben a vendégek, de ezen támadás után is lécen végzi a labda, Vapenszki próbálkozott jobbal jobbról.

4. perc Időkérés a hazaiaktól. Eredménye egy lécen csattanó Younger-lövés, Mitrovics még szemmel sem követhette a labdát.

4. perc
A hazai Mitrovics ziccert ront, Csuk jobbal háromról a kapufát rezgeti meg, majd kiáll, szabálytalankodik Gociccsal szemben.

3. perc Biros és Madaras nagyot birkózik, de nincs sípszó, majd Mitrovics jobbra kinyúl Varga Dénes lövéséért. Younger meg Hosnyánszky ziccerét blokkolja.

2. perc Ez már bent van! Zalánki Gergő kissé jobbal a léc alá lő középre, elemi erővel. 5–3!

2. perc Jansik Dávid áll ki most a hazaiaktól, de Csuk passzát Hárai jobbal a lécre vágja két méterről.

1. perc Varga Dániel jobbal a bal alsó sarokba talál. 5–2!

1. perc
Kis kiharcol egy emberelőnyt, Angyal Dániel áll ki, majd a jobb szélen Zalánki ellen Varga Dénes meg egy büntetőt harcol ki.

FOLYTATJUK, A HAZAIAK JÖNNEK EZÚTTAL, VARGA DÉNES SZEMFÜLESSÉGÉNEK KÖSZÖNHETŐEN.

A csoda vagy esetleg a földönkívüli teljesítmény kategóriájába sorolható-e az ötmétereseket is szakmányban hárító Braniszlav Mitrovics teljesítménye?
„Egyikbe sem. Ő is tud hibázni, de nem sok embert láttam, aki ennyit tenne érte, hogy ilyen teljesítményt nyújtson” – így a meccs előtt a vendégmester,
Dabrowski Norbert.

EZZEL VÉGET IS ÉRT A MÁSODIK NEGYED!

8. perc
Majdnem közelebb jön az Eger, de Biros pazar passzát a bal kapufa elől Szivós ballal a rövid oldali kapufára teszi, majd Madaras lövését kapja ki a léc alól Mitrovics a léc alól, az utolsó előtti másodpercben.

7. perc
Így is lesz, Uros Csucskovics kiáll centergyötrésért, de Vámos ballal a léc fölé pattintja a labdát kissé jobbról, bő két méterről.

7. perc
Hosnyánszky gyönyörű jobbkezes csavarása fejen találja Varga Dénest, Nagy a nevető harmadik, az ellentámadásból Varga Dániel passza után Varga Dénes lő kapura, de kitolja a labdát a jobb sarok elől Mitrovics. Majd hazai időkérés. Cseh mester emberelőnyre apellál.

6. perc
Azonban ezt a támadást is eltolja a Szeged.

6. perc
Zalánki megijed Varga Dénestől, eladja a labdát. Sok hűhó semmiért.

5. perc
Egri időkérés. És sorcsere.

4. perc
Nem megy a hazaiaknak, Vámos balkezese a bal oldali kapufa tövén csattan.

3. perc
Sorozatban negyedik támadását is elrontja a Szolnok, a másik kapu előtt Hárai passza után Csukot eltüntetik a Varga-testvérek, tovább.

3. perc Bedő Krisztián
megúszik Younger bakija után, és közelről jobbal a bal alsóba helyezi Biros passzát. 4–2!

3. perc
Milan Alekszics támadás közben kiáll, egri emberelőny, Csucskovics azonban egy méterről a kapusba húzza Biros balról érkező pompás passzát.

2. perc Kist a víz alá nyomja Csucskovics, nincs büntető, Madaras passza után Csicskovics távolról nem tud túljárni Nagy eszén.

1. perc Szívós a jobb alsóba talál, de nem gól, nem volt folyamatos a mozgása.

Befejezte játékos-pályafutását Steinmetz Barnabás kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó. RÉSZLETEK ITT!

A férfi vízilabda ob I-ben szereplő Eger a hivatalos honlapján megerősítette a Nemzeti Sport értesülését, és bejelentette, a következő szezontól Decker Ádám ismét a Heves megyei csapatban játszik.

A VENDÉGEK NYERIK A RÁÚSZÁST, ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK NEGYED!

VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED!

8. perc
Szivós ziccerben, de két méterről a léc fölé lő, majd labdaszerzés után Vámos kiharcol egy büntetőt. Amelyet a bal oldali kapufára dob! A labda háton kapja Nagyot, onnan azonban gellert kapva jobbra pattan.

8. perc És most hazai időkérés.

8. perc Érik a hazai siker, Aaron Younger Vapenszki mellett háromról, kissé balról a rövid felsőbe lő. 4–1!

6. perc Lőrincz emelése a védőké, erre időt kér az Eger.

5. perc Csucskovics labdát szerez, majd elrontja ziccerét, pontosabban frappáns emelése leül a gólvonalon. A kontrából Kis kiharcol egy büntetőt, Varga Dénes meg a bal alsóba helyezi a labdát. 3–1!

4. perc Ott a szépítés, Lőrincz lövése még kijön a lécről, Zalánki Gergő ballal kissé balról a hosszú sarokba dobja a labdát: 2–1!

3. percMadaras Dénes ezt az emberelőnyt már kihasználja, ballal hatról kilövi a bal sarkot. Érdekes, hogy ehhez is csak hozzáérni tudott Mitrovics. 2–0!

2. perc Varga Dénes kiáll, Nagy azonban elcsípi a léc alatt Vapenszki jobbról érkező dobását.

2. perc
Varga Dénes már másodszor szereli a vendégek centerét, az ellentámadásból Madaras Norbert betalál ballal, hétről, a jobb felsőbe. 1–0!

2. percAngyal Dániel kiáll, emberelőnyben a hazaiak, Varga Dénes csak lóbál azonban, Varga Dániel meg ötről a kapust találja el.

1. perc Nagy kikapja a bal alsó elől Hosnyánszky nyolcméteres próbálkozását.

A vendégek hozzák el a labdát.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT AZ ELSŐ NEGYED!

Gyászszünettel kezdünk: a napokban, százkét éves korában elhunyt Tarics Sándor olimpiai bajnok vízilabdázó, aki 2011. augusztus 2. óta a legidősebb élő ötkarikás győztes volt a világon.

A lelátók pedig zsúfoltak.

A hazaiak fehér sapkában, a vendégek kékben.

A két csapat előző mérkőzéséről ITT olvashat!

„Hogy min múlhat a sorsdöntő mérkőzés? Ezeknek a meccseknek mindig van előéletük. A mi esetünkben az, hogy úgy játszunk-e, ahogy az előző meccsen Egerben, olyan fegyelmezetten és tartással. Ha hozzuk azt a játékot, és megvan a váz, akkor nyerhetünk. Akár kihagyott ötméteresekkel vagy gyenge helyzetkihasználással is” – így a mérkőzés előtt a hazaiak mestere, Cseh Sándor.

 



Kétszezonnyi kivétellel az 1998–1999-es idény óta szükséges három győzelem a bajnoki sikerhez, s a 15 fináléból csak három tartott öt mérkőzésen át. A Honvéd a 2001–2002-es és a 2005–2006-os kiírásban fordított 0–2-ről – erre készül most az Eger is –, míg a 2009–2010-esben 0–1-ről 2–1-re fordított a Vasas az Egerrel szemben.

 

Szombaton biztosan véget ér a férfi bajnokság, a kérdés, hogy a címvédő Szolnoki Dózsa-Közgép, vagy a riválisát az egri kupadöntőben legyőző ZF-Eger pezsgőzhet-e az ötödik mérkőzés után.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SZOLNOK–EGER FÉRFI VÍZILABDA-DÖNTŐ UTOLSÓ, ÖTÖDIK FELVONÁSÁNAK ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik