Férfi vízi: Nyitott szemmel járom a mérkőzéseket – Märcz

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.08.06. 12:23
null
Az OSC válogatott centere, Hárai Balázs (balra) és a BVSC-t erősítő Pásztor Mátyás immár az első nyolc helyért küzdhet a Magyar Kupában (Fotó: Balogh László)
Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kiemelten figyeli a Magyar Kupát, amelyben következnek az élesebb mérkőzések.

 

ÍGY JÁTSZANAK

A harmadik – utolsó előtti – fordulóra kettévált a mezőny, az I. csoportban az 1–8. helyért, a II. csoportban pedig a 9–16. helyért játszanak a csapatok. Előbbiben a csoportgyőztesek kizárólag a második helyezettekkel találkoznak, utóbbiban pedig a harmadikak a negyedikekkel csapnak össze. A második fordulóban azonos csoportban szereplő együttesek magukkal hozták az egymás elleni eredményüket. Ebben a körben már nem zárulhatnak döntetlennel a mérkőzések, ha a csapatok nem bírnak egymással 32 perc alatt, ötméteresek következnek.

Ahhoz, hogy ne a csoportgyőztesek jussanak be a jövő szerdai elődöntőbe, az kellene, hogy valamelyik második helyezett kétszer is bravúrt érjen el, az általa legyőzött egyik élcsapat pedig még egyszer bukjon. Erre a legjobbak formája alapján nincs túl nagy esély...

A négynaposra nyúlt harmadik fordulóra a Hajós uszodába költözik a férfi vízilabda Magyar Kupa teljes mezőnye, szombaton igazi kuriózumként mind a tizenhat csapat medencébe ugrik (párhuzamosan zajlanak a meccsek a Hajós ötvenméteres medencéjében és a Széchy medencében). „Legfeljebb majd viszek sátrat” – viccelődött Märcz Tamás szövetségi kapitány, aki kíváncsi a mérkőzésekre, és amennyit csak lehet, a helyszínen néz végig.

„Fontosnak tartottam, hogy a nyár akkor is megteljen vízilabdával, ha az olimpiát elhalasztották – mondta a Nemzeti Sportnak Märcz Tamás. – Szokatlan volt ez a helyzet, mert nagyon vártam ezt a nyarat, hogy újra dolgozhassak a csapattal. Több időm jutott a családomra, ami örömteli volt, de a munkámban nem tudtam igazán kiteljesedni. Azóta voltam jó néhány felkészülési mérkőzésen, olykor edzéseket is megnéztem, és most, hogy vannak tétmeccsek, természetesen azokat is járom. A csapatok jó ritmusban játszanak, pedig megterhelő a Magyar Kupa lebonyolítása, hiszen körülbelül harminc óra alatt kell három pörgős mérkőzést letudni. Ennek ellenére azt látom, hogy jó állapotban vannak a játékosok, fizikailag utolérték magukat. A harmadik és a negyedik körben következnek az élesebb mérkőzések, biztos vagyok benne, hogy ezzel párhuzamosan az érdeklődés is egyre nagyobb lesz.”

A kapitány ezzel együtt már a jövőt is tervezi, hiszen a klubvízilabda beindulása után sem szorulhat háttérbe a válogatott.

JÓL JÖNNEK A MECCSEK

Varga Zsolt, az FTC edzője:
„Örülök, hogy egyre több értékmérő találkozó vár ránk, hiszen a csapat stabilitása azon múlik, mennyi nehéz mérkőzést tudunk játszani. Amennyiben ezek a meccsekből jól tudunk kijönni, akkor megadhatják nekünk a kellő önbizalmat és megfelelő tartást. Ráadásul ezek az összecsapások mutatják meg, hol tartunk valójában, és mi az, amin még dolgoznunk kell.”

„Éppen ezen a héten találtam meg azokat az időpontokat a naptárban, amelyeket megfelelőnek tartok a hosszabb-rövidebb összetartásokra – mondta Märcz Tamás.  – Szeptembertől decemberig durván minden hónapban szeretnénk egy-egy ilyen alkalmat, amiben az jelenti a bizonytalanságot, hogy tudunk-e esetleg edzőpartnert hívni vagy csak magunk között gyakorolunk. Éppen ezért bő kerettel tervezek dolgozni, szeretnék olyan játékosokat is meghívni a csapatba, akik az elmúlt időszakban nem vettek részt a válogatott edzésein. Nyitott szemmel járom a mérkőzéseket, kíváncsi vagyok, kinél látok fejlődést, ezért is figyelem kiemelten a Magyar Kupát.”

A kupasorozat utolsó két napján (jövő szerdán és csütörtökön) maga Märcz Tamás is vízbe ugrik, hiszen betétprogramként masterstornát rendeznek a Hajósban, amelyen a kizárólag olimpiai bajnokokból álló Millennium Masters is érdekelve lesz.

„Kevés vízilabdás edzésen vettem részt az elmúlt időszakban, de a hátralévő időben igyekszem ezzel is foglalkozni – mosolygott a kapitány.  – Szükség is lesz rá, mert az ellenfelek kifejezetten jók, ráadásul nagyon készülnek. Nem tudtunk mindenkit összeszedni a csapatba, akit szerettünk volna, de azért szerintem így is jó meccseket játszunk majd a magunk lassabb szintjén. Szeretem ezeket az eseményeket, jó lesz egy kicsit ismét nosztalgiázni, de a főszereplők az aktív játékosok lesznek, akik előbb a döntőért, majd az aranyéremért küzdenek a Magyar Kupában.”

BENU FÉRFI VÍZILABDA MAGYAR KUPA
3. FORDULÓ, HAJÓS USZODA
I. csoport. Csütörtök.     
Szolnoki Dózsa–PannErgy-Miskolci VLC, 18 (tv: M4 Sport). OSC Újbuda–Budapesti Honvéd SE, 19.30 (tv: M4 Sport). FTC-Telekom–BVSC-Zugló MKB-Euroleasing, 20.30 (tv: M4 Sport).      Péntek.      A-Híd VasasPlaket–ZF-Eger, 18.45 (tv: M4 Sport).      Szombat.      FTC–Miskolc, 10. Szolnok–Honvéd, 11.30. Vasas–BVSC, 13. OSC–Miskolc, 14.30. FTC–Eger, 16. Szolnok–BVSC, 17.30. Vasas–Honvéd, 19. OSC–Eger, 20.30
II. csoport. Szombat.      UVSE-Hunguest Hotels–Tatabányai Vízmű SE, 10. Metalcom-Szentes–Debreceni VSE, 11.30. Pécsi VSK-Mecsek Füszért–Kaposvári VK, 13. Szegedi VE–Tatabánya, 14.30. Pécs–KSI SE, 16. Szentes–Kaposvár, 17.30. Szeged–Debrecen, 19. UVSE–KSI, 20.30.      Vasárnap.      Pécs–Debrecen, 11. UVSE–Kaposvár, 12.30. Szentes–Tatabánya, 14. Szeged–KSI, 15.30

Az állás. I. csoport:      1. Vasas 3 (23–9), 2. Szolnok 3 (15–9), 3. FTC 3 (13–8), 4. OSC 3 (10–7), 5. BVSC 0 (7–10), 6. Honvéd 0 (8–13), 7. Eger 0 (9–15), 8. Miskolc 0 (9–23).      II. csoport:      1. Pécs 3 (14–8), 2. Szeged 3 (14–10), 3. UVSE 3 (9–5), 4. Szentes 3 (11–8), 5. KSI 0 (8–11), 6. Kaposvár 0 (10–14), 7. Debrecen 0 (5–9), 8. Tatabánya 0 (8–14)

A második fordulóban azonos csoportban szereplő csapatok magukkal hozták az egymás elleni eredményüket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik