A Szeged a visszatérő Török góljával megvédte címét az MK-ban

Vágólapra másolva!
2012.11.11. 12:22
null
Egy gól döntött a Szeged és a Szolnok túlórás csatájában (Fotó: Mirkó István)
Címkék
A férfi vízilabda Magyar Kupa döntőjében az A-Híd-Szeged óriási csatában védte meg címét a Szolnoki Dózsa-Közgéppel szemben. A hosszabbítást hozó találkozón mindkét fél nagyszerűen védekezett, a szolnokiak viszont gyengén használták ki fórjaikat. A döntő gólt a túlóra második részében Török Béla szerezte, aki eltiltását követően a hétvégére tért vissza.

1. negyed

Bő egy perc után a második szegedi támadásnál Molnár Tamás szerzett vezetést a címvédőnek, amely fegyelmezett védekezéssel távoli dobásokra késztette a szolnokiakat. Tiberiu Negrean két egymást követő támadásnál is pontatlanul tüzelt. A szegedi támadások kontrában végződtek, a szolnokiak meg kihagyott fórokban. Annyira a védekezésekről szólt a nyitány, hogy a két kapustól, Decker Attilától és Baksa Lászlótól nagy bravúrra nem is volt szükség, csupán néhány rutinfeladatot kellett megoldaniuk. A harmadik szolnoki fór már büntetőt ért, Hosnyánszky Norbert pedig két elvétett távoli löket után nem hibázott. A 7. percben jutott először fórhoz a Szeged, amely pillanatokkal később megduplázódott, így ismét vezetéshez jutott a Szeged. Szivós Márton játszott be a centernek, Joseph Kayes pedig behúzta a labdát a védők között a kapuba. A negyed stílszerűen elpuskázott szolnoki fórral zárult (1–2).

2. negyed

Kayes úgy is betalált a szolnoki kapuba, hogy annak háttal volt, és közben Kovács Olivér a fejét letépte, így viszont már befújták a fórt a bírók, érvénytelenítették a találatot. A légióst ez nem zavarta meg: emberelőnyből tudta növeli csapata előnyét és góljainak számát kettőre. Kis Gábor távoli bombával lépett el az alaptaktikától – elméletben ő ugye center lenne –, a gyorsan elvégzett szabaddobásával alaposan meglepte a szegedieket. Erre centerből Molnár Tamás felelt meg az ellentámadásnál. Hosnyánszky harcolta ki centerben azt a fórt, amelyet pazar egyérintő végén a sértett váltott gólra. Aljosa Kunac két ember között tört volna be, ha el nem tüntették volna a vízben. Mivel ez megtörtént, jöhetett a büntető, amit Szivós vágott be a kapuba. Kapufákat követően a párharcokba néhol keménykedés is belefért, Vincze Balázs csapata hetedik kiállítását követően hevesen reklamált az időkérésnél. Fölösleges volt: csapata ezt a fórt is kivédekezte. Pásztor Mátyás aztán csak meglátta a rést, és fű alatt felhozta a Dózsát mínusz egyre, a félidő utolsó momentumaként (4–5).

3. negyed

Jól védekezett a Szolnok – nem véletlenül az első félidőben csak három kiállítást kapott a szegediek hét büntetésével szemben –, támadásban viszont nem volt szerencséje. Annyi kapufa után Negrean lövése a képzeletbeli gólvonalon végezte. Szivós megint remek passzal vétette észre magát fórban, Kunac pedig nem hibázott. Miként Pásztor sem a bal szélről, végre ziccerig tudták játszani az emberelőnyt a szolnokiak. Jó tempójú volt a találkozó, amelyen – ahogyan várni lehetett– abszolút a védekezések voltak hivatottak kimondani a döntést. Kayes ellen fújtak kontrát kétszer egymás után, így nem tudott a Szeged ellépni. A Dózsa a sokadig egyenlítési lehetőségét aztán már kihasználta: Zsivko Gocics talált be távolról. Esélye volt a szolnokiaknak a vezetésre, de fórban a kapufát találták el. Így ikszről indult a negyedik negyed (6–6).

4. negyed

Nem fáradtak a játékosok, így továbbra is blokkok erdeje segítette a kapusokat. Mindezt úgy, hogy a centerekre is maradt figyelem. Hiába védett Decker Attila, mivel nem volt, akit indítson, a Szolnok egyik támadására csak 13 mp maradt. Igaz, egy fór így is belefért, de Baksa megfogta Pásztor távoli, lapos lövését. Utóbbi aztán fölöslegesen kiállíttatta magát, majd Szivós kezéből esett ki a labda nagy igyekezetében. Kis Gábor szabadult ki a fogságból, és klasszikus centergólt szerzett, először vezetett a Dózsa a mérkőzésen. Decker Attila egy támadásnál három kapusbravúrt is bemutatott, rajta aztán tényleg nem múlt semmi. Testvérével szemben azonban tehetetlen volt: Decker Ádám húzott be egy mértani előrepasszt. Másfél perccel a vége előtt Molnár pontozta ki Negreant, de Decker Attila hárított. Aaron Younger kiállításával jutott óriási lehetőséghez a Szolnok, Kovács István azonnal időt kért. Egy perc volt hátra a találkozóból. Hosnyánszky azonban a blokkba lőtte a labdát, így Vincze Balázs számára jött el az időkérés. 13 mp volt a támadásból, 25 mp a meccsből, Kunac a kapufát találta el. A Szolnok még felúszott, Gocics távolról lőtt, de már hiába (7–7).

MAGYAR KUPA

1. A-Híd-Szeged (Baksa László, Decker Ádám, Hegedüs Gábor, Joseph Kayes, Kiss Csaba, Aljosa Kunac, Juhász Zsolt, Molnár Dávid, Molnár Tamás, Somogyi Balázs, Szivós Márton, Török Béla, Aaron Younger, Varga Péter. Edző: Vincze Balázs), 2. Szolnoki Dózsa-Közgép, 3. Debrecen és Teva-Vasas

Hosszabbítás

A túlóra első részében Kis Gábor úszott be centerként üres területre, Kunac már csak visszahúzni tudta, ötméteres! Egyperces közjáték előzte meg a büntetőt, ami nem zavarta meg Milan Alekszicset. Decker Attila kritikus szituációban hárított – csapata két kiállítást kapott egymás után –, esélyt teremtve a közte kettőre. Miután azonban Pásztor a harmadik kiállítását követően is visszajött, ami a szabálykönyv szerint büntetőt ért: az ötméretesből Molnár egalizált a Szegednek (8–8).

A ráadás második részére a Szolnok három kipontozódó emberét veszítette el – Kovács Olivért, Pásztort és Negreant –, a szegedieknél négyen álltak két hibával. Kiss Csaba próbálkozott távolról, Decker Attila azonban védett, a szolnokiak két támadása halt úgy el, hogy bírói sípra és szegedi kiállításra vártak. Miután csak távolról lehetett lőni, a végig nagyszerűen védekező Török Béla olyan kapufás gólt szerzett, amelyet a hullámok sodortak be. Sürgette az idő a Szolnokot, aminek kapu fölé durrantott lövés lett a vége. 44 másodperc maradt hátra a hosszabbításból, amelyet szegedi akció vezetett fel. A Dózsának 17 másodperce maradt az akcióra és az egalizálásra. De a centerbejátszás nem sikerült, megvédte címét a Szeged, amely története második kupagyőzelmét szerezte (8–9).

„ILYEN ELLENFÉL ELLEN MÉG ÉRTÉKESEBB MAGYAR KUPÁT NYERNI”
FÉRFI VÍZILABDA MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
A-HÍD-SZEGED–SZOLNOKI DÓZSA-KÖZGÉP 9–8 – h.u. (2–1, 3–3, 1–2, 1–1, 1–1, 1–0)
Komjádi uszoda, 1500 néző. Vezette: Vogel G., Juhász Gy.
SZEGED: BAKSA – Hegedüs G., Szivós 1, Kunac 1, MOLNÁR T. 3, Younger, Kiss Cs. Csere: TÖRÖK 1, KAYES 2, Decker Á. 1, Somogyi, Juhász Zs., Varga P

SZOLNOK: DECKER A. – Pásztor 2, Negrean, Alekszics 1, KIS G. 2, HOSNYÁNSZKY 2, Gocics 1. Csere: Kovács O., Vörös, R. Georgescu, Marnitz G., Nyéki

Gól – emberelőnyből: 11/3, ill. 13/1
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 2/2
Kipontozódott: Negrean (21. p.), Kovács O. (34. p.), Pásztor (34. p.)
MESTERMÉRLEG
Vincze Balázs: – A rendes játékidőben maximálisan megvolt a lehetőség arra, hogy magabiztosan, végig vezetve, a pole pozícióból rajt-cél győzelmet arassunk. Jött azonban egy rossz kerékcsere, de nem azt kerestük, hogy ki a hibás, hanem arra gondoltunk, hogy ha még egyszer ki kell menni, akkor miként oldjuk meg gyorsabban, mint bárki más. Megoldottuk, és talán ez hozta meg a sikert, meg az, hogy egy pillanatra sem vetődött fel bennünk, hogy veszíthetünk, és az utolsó másodpercekig tartottuk magunkat a megbeszéltekhez.
Kovács István: – Az ötméteres mindenki hibája, a játékosnak is tudnia kell hány hibája van, de ilyen szinten ezt bemondják, kiírják… Nem ezen múlt, ezen csak fordult az egész. Az elején a legnagyobb probléma az volt, hogy nagyon jól álltak a centerek, Kis Gabi kapta a kiállításokat, nem tudtunk élni az emberelőnyökkel. Nagyon nem állt össze a védekezés, lőttek centerből akciógólt. Aztán rendben volt már minden, ez egy ilyen játék.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik