Férfi vízi Európa-kupa: húsz év után döntőben a Ferencváros!

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.02.18. 18:14
null
Nagy tettet hajtott végre a Ferencváros! (Fotó: Meder István)
A Ferencváros az elődöntő szombati visszavágóján szenzációs zárónegyedbeli, illetve kapusa, Vogel Soma nagyszerű teljesítményének köszönhetően 6–4-re legyőzte a montenegrói Jadran Herceg Novit, ezzel 17–16-os összesítéssel bejutott a férfi vízilabda Európa-kupa fináléjába.

Az FTC húsz év elteltével játszhat ismét kontinentális kupadöntőt ebben a sorozatban, akkor az Európa-kupa elődjének számító LEN-kupában alulmaradt az Újpesttel szemben.

Magyar csapat az elmúlt években nem jutott fináléba a nemzetközi porondon, azaz a Honvéd 2004-es Euroliga-győzelme és a Szeged 2009-es LEN-kupa-sikere óta nem szerzett trófeát magyar együttes.

Varga Zsolt, a zöld-fehérek vezetőedzője az év mérkőzésére készült, ennek érdekében például a héten a bajnoki címvédő Szolnokkal is ƒ„kétkapuzott” a gárda.

Mindkét oldalon kihagyott lehetőségekkel indult a találkozó, majd a Ferencváros szerezte meg a vezetést az olimpiai bajnok Varga Dániel révén. A negyed végén a zöld-fehérek elpuskázták az első előnyüket, ezt pedig büntette is a vendéggárda, igaz, Sztefan Vidovics lövésénél Vogel Soma picit mellényúlt.

A második felvonást remekül megkoreografált vendég emberelőnyös találat nyitotta, majd hosszas gólcsend után a Fradi másik ötkarikás aranyérmese, a szerb Sztefan Mitrovics távoli bombájával egyenlített. Fél perccel a nagyszünet előtt újabb hazai fór maradt ki.

A harmadik ráúszást követően megszerezte a vezetést a magyar csapat, Varga csodálatos csuklómozdulattal lőtte ki a bal felsőt. Ezután újabb hosszú vízi csata következett gól nélkül, majd a vendégek egy páros kiállítás végén némi szerencsével egyenlítettek. Két perccel a játékrész lejárta előtt a Ferencváros elrontott egy megúszást, az ellentámadásból pedig megpattanó lövéssel érkezett a negyedik Jadran-gól. A hazaiak a negyed végén ezúttal is emberelőnyben támadhattak, de a helyzet újfent kimaradt.

A zárónegyed elején Vogel védései tartották életben az FTC-reményeket, majd az ötödik emberelőnyét a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert révén már értékesítette a gárda. A következő támadásban is megkapta a fórt a Ferencváros, ám Madaras lövését ezúttal hárította a vendégek kapusa. Úgy tűnt, a Jadran elkészült az erejével, hiszen támadásban csak gyengécske próbálkozásokig jutott el, védekezését pedig Jansik Szilárd törte meg (5–4). Két perccel a vége előtt Vogel bravúrral védett egy vendég emberelőny utolsó pillanataiban, míg a túloldalon Marko Csuk harcolt ki fórt, melynek lejárta után – már teljes létszámnál – Madaras szerzett gólt. Ezzel eldöntötte a párharcot, amely egy Vogel-védéssel ért véget.

A Ferencváros a fináléban a nagyváradi Digi Oradeával találkozik.

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

FTC-PQS Waterpolo–Jadran Herceg Novi (montenegrói) 6–4 (1–1, 1–1, 1–2, 3–0)
Népliget, 300 néző. V: Margeta (szlovén), Naumov (orosz)
FTC: VOGEL SOMA – VARGA DÁNIEL 2, Sz. Mitrovics 1, JANSIK SZ. 1, Szirányi, MADARAS 2, Avramovics
Csere: Katonás, Marko Csuk, Tóth M., Nyéki, Dőry
Edző: Varga Zsolt
JADRAN HERCEG NOVI: Scsepanovics – Petkovics, Popadics, VIDOVICS 1, Pjesivac 1, Ukropina, Kovacsics
Csere: MERKULOV 1, Szpajics, Banicsevics 1, D. Radovics, Moszkov
Edző: Vladimir Gojkovics
Gól – emberelőnyből: 9/1, ill. 6/1
Továbbjutott: az FTC (17–16)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt: – Próbáltam visszafogni magam egész nap, hogy nyugodt legyek, de azt éreztem, felrobbanok a tűztől meg az akarástól – nagyon meg akartam nyerni a meccset. Igyekeztem ezt átvinni a csapatra, figyelve arra is, hogy ne pörögjön túl. Mondtam is a játékosoknak az elején, hogy rutinos, okos játékot kérek. Fizikailag és játékban is fölényben voltunk. Talán az fordította meg a meccset, hogy kétszer nem ítéltek Szirányi Balázs javára, így buktunk egy emberelőnyt és egy ötméterest – ez pluszt adott a srácoknak.
Vladimir Gojkovics: – Három negyeden keresztül jól álltunk, az utolsóban azonban elkövettünk néhány hibát védekezésben, a támadásokkal pedig az egész meccsen gondjaink voltak. Két emberhátrányos gólt kaptunk és egy lefordulásból lőtt találatot, ez nem fér bele egy ilyen találkozóba. Remek mérkőzéseket vívtunk az Európa-kupában, sajnálom, hogy nem sikerült a döntőbe kerülés. Nagyon kemény ellenfél volt a Ferencváros.

A másik meccsen: CSM Digi Oradea (Nagyvárad)–SP Verona 9–6
Továbbjutott: a Nagyvárad, 19–18-as összesítéssel

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik